Høsten 2023 avdekket Medietilsynet flere brudd på reglene om hvor lenge sponsoridentifiseringer kan vare på TVNorge. Bruddene ble funnet i programmene «Kongen befaler», «16 ukers helvete» og «Jaget». I tillegg hadde sponsoridentifiseringen for filmen «Wonka» ulovlig tilleggsinformasjon.

Nå får Warner Bros. Discovery et gebyr på 300.000 kroner for overtredelsene. Medietilsynet legger blant annet vekt på at selskapet har brutt samme regel flere ganger de siste årene. Det har tidligere resultert i advarsel.

Les også: TVNorge-bom med Norske Talenter-sponsorer

- Hovedformålet med sponsoridentifiseringer er å opplyse om at programmet er sponset, slik at seerne kan være ekstra årvåkne i møte med det redaksjonelle innholdet. Det er klare regler for hvor lenge sponsorer kan identifiseres i programmer og hva slags tillegsinformasjon som kan stå på sponsorplakater, sier Hanne Nistad Sekkelsten, direktør for juridisk og regulatorisk avdeling i Medietilsynet, i en pressemelding.

Kringkastingsloven åpner for at hver enkelt sponsor kan bli identifisert i totalt ti sekund for hver hele time programmet varer. I de nevnte programmene ble sponsorene identifisert i 20 sekund i løpet av en time.

Det er ikke lov å ha slagord eller omtale egenskaper ved produkter eller tjenester i sponsoridentifiseringene. I tilfellet Wonka reagerer Medietilsynet på utsagn som «årets julefilm» og «på kino 8. desember».

Discovery skal ha opplyst Medietilsynet at bruddene på regelverket ikke var tilsiktet. De skal umiddelbart ha satt i verk tiltak og rettet opp feilene.

- Av hensyn til seerne er det viktig at reglene om identifisering av sponsor blir fulgt. Dette er regler som Discovery er godt kjent med, og de har fått advarsel fo rbrudd på disse tidligere. Medietilsynet har derfor vurdert at et gebyr er den mest formålstjenlige sanksjonsformen denne gangen, sier Sekkelsten.