I går startet Erna Solberg jobben med å vinne tilbake kongeriket. I et titalls intervjuer med hele rikspressen svarte hun om Sindre, aksjer, hva hun visste, om hun hadde ansvaret, om hun burde gå av, om skilsmisse og om hun skjulte noe fra velgerne på valgdagen. Det må kalles en vellykket PR-strategi. Sist i rekken av intervjuer var «Debatten» på NRK1.

Fredrik Solvang la opp til en rolig samtale med Solberg. I en kommentar her i Kampanje kritiserte jeg Solvang for debattledelsen under partilederdebatten i Arendal i august, men for jobben han og redaksjonen gjorde i går synes jeg de skal ha ros for ikke å gjøre som alle andre. De gjorde et tydelig redaksjonelt valg og sto ved premisset hele veien. Etter 15 revolverintervjuer gjennom dagen med sluggere som Bjørn Haugan (VG), Lars Joachim Skarvøy (TV 2) og Tore Gjerstad (DN), og dagens tredje intervju på NRK, var det lurt å prøve noe annet.

Så mye bedre journalist er ikke Fredrik Solvang enn sine kolleger at han ville få til noe de andre ikke hadde klart.

Men det slo dårlig an i sosiale medier og hos kommentariatet. Nå klages også programmet inn til Kringkastingsrådet. Hans Petter Sjøli i VG ble så provosert at han skrev en kommentar i går kveld om sviket til Fredrik Solvang. «Så lett kan hun ikke slippe unna», skriver Sjøli. «Dette ble for pusete, Fredrik».

Sjøli savner åpenbart den hardtslående Fredrik Solvang. Det virker som om han forventer at Solvang kan få Erna til å innrømme ting hans egne kolleger i VG ikke fikk til i sine revolverintervjuer. Sjøli gjør ingen vurdering av revolverjournalistenes prestasjoner.

Et konfronterende intervju er ikke eneste vei til målet. Når man er nummer 15 i intervjurekka 12 timer etter førstemann og ingen ennå har klart å få Erna Solberg til å gå av, må det være lov å prøve noe annet. Det er tenkelig at Solberg var mindre forberedt på et slik intervju enn et hardtslående ett, og med det kunne bli tatt med guarden nede. Jeg har god erfaring med at avvæpnende intervjustil også gir godt journalistisk innhold. Fredrik Solvang gjorde et godt portrettintervju. Han burde dratt til litt mer midtveis, men interessant for eksempel å konfrontere Solberg med personligheten hennes og måten hun svarer og avfeier mediene i saker hun ikke liker. Det var hun åpenbart ikke forberedt på.

Dette var et av få spørsmål gjennom dagen i går som fikk Solberg til å miste steinansiktet.

Innholdsmessig oppleves ikke Solvangs intervju svakere enn revolverintervjuene fra før på dagen. Formen er ikke alt, Sjøli. Det som blir sagt er også relevant.

Kristian Mykleset (40) er utdannet journalist ved Høgkolen i Oslo og har snart 20 års erfaring fra norsk TV-produksjon, blant annet 10 år som nyhetsjournalist i TV 2. Mykleset driver nå sitt eget produksjonsselskap med både kommersielle og ikke-kommersielle oppdrag. For TV 2 var han en del av kanalens valgredaksjon ved flere Stortings- og kommunevalg. Før valget i 2017 leverte han et sosiale medier-prosjekt til Høyre