Per Arne Kalbakk, etikkredaktør i NRK, sier han er bekymret for takhøyden i NRKs direkte debattprogrammer etter at statskanalen denne uken ble felt for brudd på Vær Varsom-plakaten av pressens eget etikkorgan – PFU. Programmene «Arena» og «Nyhetsmorgen» ble felt for stigmatiserende og usaklige uttalelser og mangel på motstemmer og liten bredde i kildebruken.

- Jeg merker på våre programledere og debattredaksjoner at de begynner å bli engstelige for å ta i kontroversielle diskusjoner fordi de er redd for at noen skal si noe feil som de ikke klarer å fange opp der og da. Og da kan det i neste omgang føre til en PFU-klage og en fellelse, sier Kalbakk i en kommentar til pressen.

Les også: NRK-topp om PFU-fellelsen: - Må ikke bli så strengt at redaksjoner kvier seg

Dette er tøys og tull, Kalbakk. Alle journalister er kjent med, ja, jeg tror stolte av Vær Varsom-plakaten. Den sitter i ryggmargen. Det er hverdagen for alle journalister at en skal strebe etter å følge de etiske reglene, og sikre den troverdigheten som norsk presse og demokratiet er helt avhengige av. Vær Varsom-plakaten (VVP) ble innført allerede i 1936. Programledere har levd med prinsippene for allsidighet og troverdig kildebruk siden etermediet ble oppfunnet. Den er revidert en rekke ganger, sist i 2021. Den er ikke vanskelig å forstå, og ikke vanskelig å følge for en våken programleder.

Likevel skjer det brudd på VVP i saker av en karakter der journalister går inn i «blodtåken» (et begrep skapt av tidligere pressemann, senest redaktør i Dagsavisen, den kloke Steinar Hansson, RIP.)

Og det er dette som er poenget her: Når saker virker opplagt sjokkerende og støtende mot den allmenne moral og skurken synes utpekt. «Stjernekomiker rasistisk mot farget kvinnelig poet», er uimotståelig. «Never kill a good story» klikker inn i hodet. Ingen i Norge vil bli hengt ut som rasist, men Atle Antonsen på snurr ute på byen, blir det. Selv om han ber om unnskyldning for en dårlig og meget snublete vits der og da. Livet blir lagt i grus.

Statsadvokatene, imidlertid, leser den triste saken korrekt. Ikke bra, sier de, men løst der og da, den berettiger helt klart ikke straffeforfølgelse.

Kalbakk, det er ingen fare for lavere takhøyde i direkte debattprogrammer etter fellelsen i PFU. Det er kort og godt - i dette tilfellet - en kjennelse over dårlig håndverk fra flere i NRK.

Kort og godt noe å lære av, noe å jobbe med.