Regjeringen har fått hard kritikk fra opposisjonen og mediebransjen etter at de tok bort momsfritaket for elektroniske nyhetstjenester via lyd og bilder i statsbudsjettet i fjor høst. Det rammer blant annet TV 2, og vil tilføre rundt 400 millioner friske kroner til statskassen. Kritikken stilnet heller ikke da regjeringen denne uken sendte ut et forslag på høring om å redusere tekstkravet for aviser som er unntatt momsavgift fra 80 til 50 prosent. Det betyr at halvparten av innholdet deres kan være video og lyd, så lenge resten er tekst og stillbilde.
Forslaget har blitt kritisert både av TV 2, Amedia og av sjefen i Mediebedriftenes landsforening (MBL), som alle ber om at det plattformsnøytrale momsfritaket for elektroniske nyhetstjenester blir gjeninnført.
Les mer: Regjeringen vil utvide momsfritaket for aviser - MBL er kritiske
Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen sa i en debatt på Medieleder-konferansen i Bergen onsdag at det nye forslaget i stor grad vil løse utfordringen for avisene, men hun er åpen om at de fortsatt ikke er i mål.
- Jeg tenker at dette er et skritt i riktig retning, men vi skal fortsette å jobbe for å få på plass en annen modell på sikt, sier hun.
Hun får støtte fra mediepolitiske talsperson i regjeringspartner Senterpartiet, Åslaug Sem-Jacobsen.
- Det vil ivareta avisene i nærmeste fremtid, men jeg har forståelse for at bransjen ønsker plattformnøytralitet og vi vet at utviklingen er som den er, men det er virkelig et skritt i riktig retning, sier hun.
- God på store ord
Sp-politikeren mener noen av tilbakemeldingene fra bransjen har vært vel dramatiske. Hun viser til Amedia-sjef Anders Opdahl, som har sagt til Kampanje at han er bekymret for nedkjølingseffekten for konsernets mediers bruk av og innovasjon for formatene lyd og levende bilder.
- Jeg må berømme Amedia-lederen for å være god på store ord og store overskrifter. Det er ingen aviser som mister momsfritaket, så det er ikke noe som vil stoppe opp. Det er overdramatisering.
Høyres mediepolitiske talsperson Tage Pettersen vil vite hvor mye norske aviser vil tjene på det nye momsforslaget fra regjeringen. Han mistenker at det er svært lite.
- Finansdepartementet skriver at det nye forslaget innebærer et begrenset provenytap. Det er med andre ord ganske få av de 400 millioner kronene som kommer til feltet her, sa han.
Pettersen har sendt kultur- og likestillingsministeren et skriftlig spørsmål på hva som er anslått provenytap på det nye forslaget. Det svaret fikk han ikke onsdag.
- Nei, jeg har ikke tatt det opp med finansministeren, så det må jeg komme tilbake til, sier Trettebergstuen.
- Så å si alle aviser får momsfritak om de har lyd og bilde nå, så der er det ikke så mye å hente for staten, legger Sem-Jacobsen til.
- Bestillingen var for dårlig
Også regjeringens forhandlingspartner SV fikk kritikk under debatten. Tage Pettersen mener anmodningsvedtaket partiet fikk på plass i forhandlingene om å vurdere tiltak «for å sikre at lokal- og regionalaviser ikke får begrensninger i muligheten til produksjon av video og lyd» var gammeldags.
SVs mediepolitiske talsperson Kathy Lie tar selvkritikk på formuleringen.
- Beklageligvis er bestillingen i anmodningsvedtaket for dårlig. Det vi opprinnelig ønsket var et forslag som MBL kom med om å innrette fritaket mot det norske markedet, men det var det ikke mulig å få enighet om, sier hun.
Hun er samtidig glad for at de nå har fått et forslag som skal behandles i Stortinget.
- Så da blir innspillene fra bransjen viktig å ta med seg, sier Lie.
Kommentér