Schibsted kjøper seg opp til en eierpost på 51 prosent i Shifter Media, med en opsjon på å kjøpe resten av selskapet.

- Shifter er et meget attraktivt selskap som vi har fulgt lenge. Vi er svært imponert over hvordan de har bygget seg opp som en sentral nyhetsavis for alle som er en del av startup og gründerscenen i Norge. Vi ser et stort potensial for Shifter, og er veldig glade for at de har valgt oss som partnere i neste fase av selskapets utvikling, sier Sarah Sørheim, produkteier i Schibsted News Media.

Shifters nye styreleder sier hun har stor tro på at næringslivsavisen nå får den drahjelpen de trenger av Schibsted til å vokse ytterligere og at man ser synergier både innenfor «annonsering, arrangementer og abonnementstjenester.»

– De vil også bli et strålende tilskudd til vår portefølje av nyhetsaviser, sier Sarah Sørhei

Sørheim går inn som ny styreleder i Shifter etter Espen Egil Hansen. Sistnevnte ser oppkjøpet som en anerkjennelse av den jobben gründerne har gjort.

- Norsk næringsliv er i dramatisk endring. Digitalisering, innovasjon og nyskapning er i ferd med å bli de viktigste driverne for verdiskapning. Ingen næringslivsavis forstår dette skiftet bedre enn Shifter. Med Schibsted på laget kan avisen vokse og bli en viktig partner for flere bransjer i endring, sier Hansen.

Les også: Shifter økte omsetningen med 50 prosent: - Abonnentene har reddet oss

- Holdt på i syv år
Shifter ble startet i 2016 av de to günderne Lucas Weldeghebriel og Per Ivar Nikolaisen som begge fortsetter i sine roller som daglig leder og redaktør etter oppkjøpet og som eiere. Også Aslaug Ingeborgrud Syvertsen, som har ansvar for salg og økonomi, blir med videre som eier.

- Hvordan er det å selge livsverket hvis vi kan si det etter så kort tid?

- Ja, nå har vi holdt på i syv år så det har vært en prosess. Men vi kom til et punkt der vi så på hvordan vi skulle ta det videre og startet en dialog med flere ulike partnere. Da var det tydelig at Schibsted var den beste partneren, sier Weldeghebriel til Kampanje.

Selv om alle Schibsted kommer inn og tar kontrollen med selskapet, blir alle dagens eiere av Shifter med videre på reisen.

Tilbake i Schibsted-varmen
Den nye majoritetseieren er en eier og et mediekonsern de to avisgründerne kjenner godt. De to kom i sin tid fra Schibsted og VG før de startet Shifter.

- Hvordan blir det å havne tilbake igjen i Schibsted?

- Det blir kjempebra og Shifter skal bestå som merkevare. Vi har en plan og en visjon som Schibsted deler med oss så i dag føler vi at vi får superkrefter og kan levere på det vi skulle gjøre, sier han.

- Blir det litt mer ni til fem-jobbing nå?

- Nei, det vet jeg ikke. Det har i hvert fall ikke vært det frem til nå og jobben skal fortsatt gjøres. Schibsted har en opsjon på resten så vi vil bygge så mye verdi vi kan, sier han.

- Krevende annonsemarked
I 2021 hadde Shifter en omsetning på 11,5 millioner kroner, men nettavisen har så langt ikke tapt mer penger enn de har tjent penger. Tallene for 2022 er ikke klare, men Weldeghebriel sier 2022 ble et vanskeligere år.

- Det gikk helt ok. Vi er litt under 2021 på grunn av at annonsemarkedet kræsjet, men så er det veldig kult vi klarte å øke abonnementsomsetningen og abonnementsbasen med 35-40 prosent. Dette er noe vi ser også i år der vi vokser på gjentagende inntekter, mens annonser fortsetter å være krevende, sier han.

Det er ikke første gang Schibsted kjøper Shifter. I 2020 tok den Schibsted-eide næringslivsavisen E24 en post på åtte prosent av Shifter Media gjennom en emisjon der nettavisen skjøt inn to millioner kroner. Verdien som ble lagt til grunn til denne gangen ønsker ikke Weldeghebriel å dele.

- Men ble det mer eller mindre enn de 25 millionene som lå til grunn sist?

- Det ønsker jeg ikke å kommentere?

- Er dere fornøyde?  

- Ja, begge parter er litt fornøyde elle misfornøyde alt ettersom hvordan man ser det. Men det er vel sånn det skal være, sier han.

Han vil ikke gå i detaljer på oppgjøret utover å si at «nesten alle investorene får noe penger» samtidig som de går videre på lavere eierbrøker.

- Vi har mer energi enn noensinne med tanke på hva vi skal få til, sier han.

Les også: Schibsted priser gründeravis til 25 millioner: - Var vanskelig å si nei