Saken blir oppdatert.

Nettavisen er felt for å ha brutt punkt 2.6 i Vær Varsom-plakaten i Pressens faglige utvalg (PFU) etter en klage fra Unibet-eier Kindred Group.

Punkt 2.6 slår fast at man aldri skal svekke det klare skillet mellom journalistikk og reklame. Nettopp det mener Kindred Group at Nettavisen har gjort med artiklene mediehuset publiserer under vignettene «Oddstips» og «Sportsspill». Ifølge klager fremstår artiklene som journalistikk og er vanskelig å skille fra det øvrige redaksjonelle innholdet. I realiteten er de annonser for Norsk Tipping og Norsk Rikstoto, og de har derfor betegnelsen «kommersielt samarbeid» inne i selve artiklene.

Les også: Lotteritilsynet ber Norsk Tipping kutte minst 60 reklamemillioner

- Ikke tydelig nok
Å merke artiklene med «Oddstips» og «Sportsspill» på fronten er ikke et godt nok signal til leserne at det dreier seg om reklame og ikke journalistikk, bemerker PFU. Heller ikke betegnelsen «kommersielt samarbeid» inne i artiklene er alene tydelig nok for å opplyse leserne om at det er snakk om reklame.

- Jeg mener hovedproblemet er merkingen på fronten. Det er ikke tydelig hva det er snakk om, sier TV 2-redaktør og PFU-leder Anne Weider Aasen.

Utvalget viser til at «annonse», «reklame» og «annonsørinnhold» er innarbeidede begreper som tydelig kommuniserer til leserne hva det er snakk om.

- Interssant klage
PFU-medlem Ingrid Rosendorf Joys mener det dreier seg om et klart brudd. Hun liker ikke sammenblandingen av redaksjonelt innhold og reklame.

- Jeg mener det svekker troverdigheten til mediene, sier hun.

At klageren er blant Norsk Tippings største konkurrenter og ikke har lov til å operere i Norge, gikk ikke ubemerket hen i PFU.

- Det er en veldig interessant klage. Jeg måtte dvele litt med hvem klageren var. Det er interessant at en aktør i bransjen velger å klaske til. Det er de i sin fulle rett til, selvfølgelig, sier sjefredaktør Eivind Ljøstad i Fædrelandsvennen.

Nettavisen avviser klagen
Nettavisen har avvist klagen og mener den er et «ledd i en kampanje fra internasjonale markedsaktører for å bryte ned spill-monopolet i Norge». Mediehuset mener de forholder seg til etablert bransjepraksis når det kommer til merking av kommersielt innhold og argumenterer i sitt tilsvar for at saker som er produsert internt i den kommersielle avdelingen til Nettavisen kan merkes annerledes enn betalte annonser fra Norsk Tipping.

Denne argumentasjonen kjøper ikke Ljøstad.

- Det er ikke noe forskjell om du har noen som skriver kommersielt innhold selv eller om du kjøper det utenfra. Det må merkes å samme måte, sier han.

Det var til slutt et samstemt utvalg som felte Nettavisen.