I går ble prins Harrys selvbiografi gitt ut i bokhandler over hele verden. Boken har allerede solgt over 400.000 eksemplarer i England på utgivelsesdagen, og er i følge utgiveren den raskest selgende sakprosaboken noensinne. 

- Vi har alltid visst at denne boken ville fly ut av hyllene, men salget har overgått selv våre største forventninger, sier administrerende direktør Larry Finlay i Transworld Penguin Random House til Sky News.

- Så vidt vi vet er det kun bøker som handler om en annen Harry (Potter) som har solgt mer første salgsdag, sier Finlay.

Folk stod nemlig i lange køer utenfor butikkdørene allerede før de åpnet tirsdag morgen for å få med seg en kopi av den kontroversielle selvbiografien. Boka inneholder en rekke avsløringer og private detaljer om livet til prinsen og resten av det britiske kongehuset, hvor Harry blant annet hevder at broren William angrep ham fysisk.  tirsdag. 

- Ikke åpenbart
Men så langt har ingen norske forlag sikret seg boken og derfor foreligger det heller ingen norsk utgave av den. Jan Swensson, redaksjonssjefen for sakprosa i Aschehoug forteller Kampanje at de ikke har vurdert boka.

- Vi har ikke fått noe tilbud om å gi ut boken på norsk, og har heller ikke et så stort ønske om det. I tillegg vet vi at det vil være veldig dyrt å komme ut med en norsk utgave, det er store forskudd det er snakk omm, sier han.

- Boken har allerede solgt flere hundretusen eksemplarer i England. Tror dere ikke at boken ville ha solgt like bra på norsk? 

- Det er ikke åpenbart at en sånn bok ville gå så bra på norsk. Det er ikke mangel på stoff om boka, flere sider er allerede tatt ut voldsomt i mediene og Netflix-serien. For oss ville det ha vært et stort sjansespill, sier Swensson.  

Cappelen Damm har heller ikke kastet seg på for å komme ut med en norsk utgave.

- Vi ønsker ikke å uttale oss i mediene om interne redaksjonelle vurderinger, sier Tone Hansen, kommunikasjonssjef for dokumentar og samfunn i Cappelen Damm.

Skapt overskrifter
Boken har utløst en rekke overskrifter både internasjonalt og i Norge. I går snakket Kampanje med en rekke redaksjonssjefer fra ulike mediehus som fortalte at interessen for det britiske kongehuset og boken er stor blant deres lesere.

- Man kjenner lite til hva som skjer bak lukkede dører i kongehusene, spesielt det britiske. Vi ser noe gjennom The Crown og dokumentarer, men her får vi førstehåndsinformasjon, eller versjonen til prins Harry og Meghan Markle. Det vekker interessen hos mange da man ellers ikke får tak informasjon noe sted, sa Derek Andre Bjølgerud til Kampanje på tirsdag.

Kampanje har også forsøkt å komme i kontakt med Kagge Forlag, men forlaget har så langt ikke besvart Kampanjes henvendelser.

Les også: Stor interesse for nyheter om Harry og Meghan - mediesjefer peker på The Crown