Nyhetsåret 2022 går mot slutten og før vi blar om til 2023 er det på sin plass med et tilbakeblikk på sakene som ble mest lest i år.

Vi har samlet de tre mest leste sakene fra hver måned. Samlet gir de et godt bilde på hva som skjedde i den norske medie- og kommunikasjonsbransjen i fjor, og hva som engasjerte flest.

Januar
I denne spalten ser vi tilbake på nyhetsåret i etterpåklokskapens lys. Se og Hør valgte å vende blikket den andre veien og kunne i årets første måned blant annet hevde at svenske prinsesse Madeleine og hennes ektemann Chris O'Neill ville gå fra hverandre i løpet av 2022. Nyttårshoroskopet ble slått stort opp på forsiden av kjendisbladet, noe som utløste saftig kritikk fra PR-gründer Eva Sannum. Ett år senere kan vi slå fast at klarsynte Anne-Marie Østersøs spådom ikke traff helt blink.

1. Reagerer sterkt på Se og Hørs «lureforside»: - Det de skriver er rent oppspinn

2. «Pølsa» Pettersen reklamerte for egen kleskolleksjon i Mesternes mester - nå legger skistjernen seg flat

3. Telenor med nytt tilbud til TV 2: - En saftig prisøkning

Februar
Det finnes et før og etter 24. februar, også i Kampanjes spalter. Da Russland startet invasjonen av Ukraina, svarte flere norske aktører umiddelbart med å bryte alle bånd til russiske samarbeidspartnere. I dagligvarebransjen betød det at man kastet russiske varer ut av hyllene. «Nytt på nytt»-redaksjonen så imidlertid ingen grunn til å skygge banen, og vitsingen om Putin og den russiske invasjonen falt noen seere tungt for brystet.

1. Magnus Takvam forlater NRK: - En legende på huset

2. Nytt på nytt klaget inn for «usmakelig» Ukraina-vitsing: - Går langt over grensen

3. Meny og Coop kaster russiske varer ut av butikkene

Mars
Det var ikke bare manusforfatterne i «Nytt på nytt» som fikk på pukkelen i krigens innledende dager. Ganske raskt ble også landets nyhetsredaksjoner satt under lupen. Daglig leder i tenketanken Civita, Kristin Clemet, tok til orde for at det burde gjøres en kvalitativ vurdering og evaluering av NRKs dekning sammenlignet med dekningen i land som Danmark og Tyskland. Anne Lindmos intervju av to ukrainske 17-åringer skapte også debatt.

1. Sterke reaksjoner på Lindmo-intervju: - Viktig å fortelle omverden om hva som skjer i Ukraina nå

2. NRK reagerer på Lars Monsens Telenor-reklame: - Uheldig

3. - NRKs krigsdekning bør sammenlignes med dekningen i andre land

April
Over en halv million Altibox-kunder mistet tilgangen til TV 2s kanaler 1. april  og dermed var det som skulle vise seg å være Norges lengste TV-konflikt i gang. TV 2 gikk tidlig ut og hevdet at det ikke fantes grunnlag for en ny avtale med TV-distributøren. Altibox kalte beskjeden for et «PR-utspill». Uansett skulle partene ikke bli enige før nesten syv måneder senere.

1. Altibox har fått «et hundretalls» oppsigelser etter TV 2-brudd

2. Altibox med nytt tilbud til TV 2 – vil forlenge dagens avtale

3. Kritikken hagler mot «sykt stusselig» Spellemann: - Enda verre nå enn tidligere

Mai
Norges representanter Subwoolfer surfet på en bølge av Maskorama-mystikk inn i den internasjonale Eurovision-finalen i mai. Likevel mente mange at de hadde en klar oppfatning av hvem som befant seg under maskene. Forvirringen var derfor total da NRK kunne avsløre at det var Tix som representerte Norge for andre år på rad. Kort tid etter måtte statskanalen legge seg flat. Det hele viste seg å være et velregissert PR-stunt fra de gule ulvene, som fortsatt ikke har latt maskene falle.

1. NRK legger seg flat etter Subwoolfer-blemme: - Vi ble lurt

2. Gunhild Stordalen hardt ut mot Coops grillreklame: - Hjernedødt

3. Coop med nytt reklamekupp - lot kjøttet hvile i fem minutter under fotballfinalen

Juni
Før tragedien var et faktum, så årets Pride-måned ut til å bli en festmåned som alle andre. Kiwi var blant dem som valgte å kle opp merkevaren sin med regnbuefarger, men dagligvarekjeden gikk ett skritt lengre og sendte rundt 50 av sine ledere på kurset Rosa kompetanse for arbeidslivet i regi av foreningen Fri. Dit inviterte Kiwi også med seg byråene de jobber med. Flere merkevarer gjorde som Kiwi og gjorde ord til handling for å støtte opp under det skeive miljøet.

1. Dette har Kiwi aldri gjort før: - Vil ikke bare skifte logo fordi alle andre gjør det

2. TV-distributører vil ta opp TV 2-konflikt med kulturministeren: - En veldig spesiell situasjon

3. Altibox går på lufta med nytt reklamebyrå: - Står overfor en ny virkelighet

Juli
Fortiden til nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 innhentet henne i kjølvannet av masseskytingen utenfor Per på hjørnet og London Pub i Oslo i juni. For første gang ble det en bred mediedekning og debatt om hennes tidligere relasjon til Arfan Bhatti, som hun innledet et forhold til for 16 år siden. Bhatti ble i sommer koblet til Zaniar Matapour som er siktet etter masseskytingen i Oslo. Solbrække ble etter hvert erklært inhabil i saker som omhandlet Bhatti.

1. TV 2 Solbrække: - På kort tid ødela jeg alt som betydde noe for meg

2. Kritiserer Medie-Norge for «total stillhet» om TV 2-Græsvik: - For drøyt

3. Slakter TV 2-toppenes Solbrække-håndtering: - En presseskandale som vil gå inn i lærebøkene

August
Så snart sommerferien er over starter lanseringen av årets TV-høst. I år var det knyttet spesielt stor oppmerksomhet til flere av TV 2s nye programmer. Samtidig skjøt mediedekningen av Durek Verrett og hans medaljonger fart. Da VG intervjuet immunolog Fridtjof Lund-Johansen om effekten av disse medaljongene, valgte avisen å fjerne et syrlig stikk fra immunologen mot sjamanen. VG fikk kritikk

1. VG får kjeft for å «beskytte» Durek Verrett mot fornærmelse: - Kan ikke skjønne at det er problematisk

2. «Petter uteligger» med ny dokumentarserie på TV 2

3. «Direktøren» er TV 2s nye true crime-serie

September
Skjønnhetsklinikken Nomi så dagens lys 14. september. Seks dager senere trakk kjendistrioen Vanessa Rudjord, Synnøve Skarbø og Pia Tjelta seg som eiere og investorer. I mellomtiden fikk vi en bred debatt om kvinnehelse, skjønnhetspress og kommunikasjon. Kanskje fikk vi også det endelige svaret på om all PR er god PR? Mest lest på Kampanje.com ble en kommentar ført i pennen av Maria Zare i Hill+Knowlton. Til slutt fikk en helt annen - og ikke navngitt - PR-rådgiver skylden for det mest graverende sitatet i pressemeldingen som satte i gang mediesirkuset.

1. - De tok ikke det aller viktigste i all kommunikasjon med i beregningen

2. - Lanseringen av femstjernersklinikken ble i stedet en førsteklasses PR-tabbe

3. Farmasiet svarer kjendistrio: - Kvinnehelse handler om helt andre ting enn skjønnhet

Oktober
NRK har fått mye kritikk for satsingen på podkasten «Sophie Elise og Fetisha». Mediekritikere Kampanje snakket med mente at statskanalen la vel mye krutt bak lanseringen av podkasten. I tillegg til bred dekning i NRKs egen nettavis, fikk Sophie Elise også snakke ut hos Anne Lindmo i Gullrekka. NRK svarte med at podkasten var et viktig bidrag i arbeidet med å nå ut til flere unge kvinnelige mediebrukere.

1. Mediekritikere refser NRKs Sophie Elise-dekning: - Handler ikke om seriøs journalistikk

2. Forbrukerrådet-direktør klarte ikke holde datteren «skjult» for Facebook

3. Finn gjør suksess med navnelapper: - Fungerer som en trojansk hest

November
Influencere blir en stadig viktigere del i mediemiksen til norske annonsører, men det er ikke alltid samarbeidet resulterer i et blinkskudd. Det fikk Orkla erfare da de sendte influencer og tidligere realityprofil Henrik Borg med fly fra Sverige til Norge ens ærend for å sikre seg Grandiosa til kveldsmat. Instagram-annonsen med den lite bærekraftige handleturen ble trukket etter kort tid og Orkla forsikret kundene sine om at Borg også hadde andre ærend i Oslo enn en tur i frysedisken.

1. Slakter Grandiosas influencer-stunt: - 100 prosent feilslått

2. - «Quiet quitting» er mer enn en TikTok-trend

3. Bernt Hulsker skal snakke ut på TV 2: - En stemme ingen har hørt

Desember
Medietilsynet slo til i årets siste måned og delte ut advarsler på rekke og rad til landets TV-kanaler. Discovery var blant dem som fikk tilsynet på nakken for å ha sendt deltakerne i «71 grader nord» på en handletur som resulterte i solid eksponering for butikkjeden Joker. Reklamesjef Kjetil Try førte sitt eget tilsyn med TV 2 og fant at langrennskommentator Marius Skjelbæk var i overkant negativt innstilt til de hyppige reklamepausene under herrenes sprint.

1. Medietilsynet advarer Discovery: - Ikke lov

2. Reklametopp blåser ut mot TV 2-kommentator: - Bytt jobb

3. Medietilsynet mener «Harm & Hegseth» går over streken: - Påtrengende og forstyrrende