Fotball-VM i Qatar har skapt mange nyhetssaker og oppslag i norske medier. Derfor har AgendaTracker sett på medienes dekning av fotball-VM i Qatar og om nordmenn synes dekningen har vært balansert nok.

Undersøkelsen viser at hele 57 prosent av nordmenn har fulgt dekningen av fotball-VM. 12 prosent sier at de aktivt boikottet mesterskapet.

- Vi ser at de som faktisk fulgte mesterskapet i stor grad også opplever dekningen av de utenomsportslige sidene av fotball-VM som god, hvor kun én av fem er misfornøyde. Bare fire prosent er misfornøyde med dekningen av selve kampene. Mediehusene kan dermed se seg relativt godt fornøyd med tilbakemeldingen fra fotballentusiastene, sier Jørgen Bjerke, partner og kundeansvarlig i PR-operatørene

AgendaTracker er et samarbeid mellom analyseselskapet YouGov, mediaintelligens- og rådgivningsbyrået Infomedia og kommunikasjonsbyrået PR-operatørene. 

Selv om tallene viser at flertallet er fornøyde, er også noen svært misfornøyde med hvordan enkeltsaker er blitt dekket av mediene. Dette gjelder spesielt FIFA-sjefens åpningstale og FIFAs håndtering av bruddene på menneskerettigheter, hvor henholdsvis 25 og 39 prosent syntes dekningen har vært dårlig eller svært dårlig. 

- Vi tror at mesterskapet og medienes dekning vil bli debattert i ukene og månedene som kommer, sier Bjerke.

Les også: Midtøsten-professor ut mot VM-dekningen: - Journalistene har vært feige

AgendaTracker har også undersøkt hvilke temaer som har engasjert flest.

Nyhetssaker som handlet om FIFAs nekt av kapteinsbind med regnbuefarger, engasjerte mange nordmenn, hvor hele seks av ti oppga at disse sakene gjorde dem triste eller opprørte. 

Det som gjorde nordmenn glade var da iranske spillere demonstrerte under nasjonalsangen, da det tyske laget markerte overfor FIFA og at Marokko, som første afrikanske lag noensinne, kvalifiserte seg til semifinalen. 

Nordmenns holdning til vertslandet Qatar viste seg også i undersøkelsen.

- Nordmenn er ganske skadefro om man skal tro på tallene. Hele 4 av 10 oppgir nemlig å ha bli glade for at Qatar tapte alle kampene sine.

Les mer: - Kritikken som har haglet mot Qatar i norske medier har vært ubalansert og hyklersk