Tirsdag ettermiddag kalte regjeringspartiene Ap og Sp sammen med budsjettpartner SV inn til pressekonferanse i Vandrehallen på Stortinget. Der presenterte de tre partitoppene Audun Lysbakken fra SV, finansminister Trygve Slagsvold Vedum fra Senterpartiet og statsminister Jonas Gahr Støre, utfallet av de flere uker lange forhandlingene.

– Jeg er veldig fornøyd med det SV har fått på plass i forhandlingene med regjeringen. Vi har sagt at vi ville prioritere å trygge folk som sliter nå når det har blitt dyrere å leve, kraftfulle tiltak som kutter klimautslipp og bremser oljeleting, og sist men ikke minst: Å sikre internasjonal solidaritet. Det gjør vi nå, sier Lysbakken.

Budsjettavtalen øker minstepensjonen, bostøtten, barnetrygda, og støtte til matsentraler, som er blant tiltakene SV har kjempet for i budsjettforhandlingene.

For medieindustrien har det vært stor spenning knyttet til hva som skjer med forslaget om å fjerne fritaket for merverdiavgift knyttet til elektroniske nyhetstjenester i form av lyd og levende bilder. Men i budsjettdokumentet står det ingenting om moms, og dermed klarte ikke SV å få med seg regjeringspartiene på å droppe dette forslaget som koster staten rundt en halv milliard kroner i tapte inntekter. 

- Vi fikk ikke gjennomslag for pengene til dette, sier mediepolitisk talsperson i SV, Kathy Lie til Kampanje. 

Samtidig foreslås det at regjeringen vurderer tiltak «for å sikre at lokal- og regionalaviser ikke får begrensninger i muligheten til produksjon av video og lyd».

- Det vi fikk var et anmodningsvedtak om at regjeringen skal vurdere hvordan de kan sikre at endringen i momsregelverket ikke går ut over lokale og regionale avisers mulighet til å produsere levende lyd og bilde innen revidert budsjett. Det er med andre ord en sak vi får tilbake og kan kna mer på før sommeren, sier Lie. 

Dermed virker det som TV-industrien med TV 2 og TV-distributørene taper momskampen, mens mediehus som Amedia fortsatt kan øyne et håp.

- Hvilke tiltak kan det være snakk om? Og i og med at dere retter tiltakene mot lokale og regionale medier, betyr det at for eksempel TV 2 og VGTV ikke kan vente seg noen kompensasjon for dette fritaket?

- Tiltakene må regjeringen foreslå og så må vi se om vi synes det er bra nok. Hvordan de har tenkt å innrette dette er jeg også spent på. Men de var ikke villige til å beholde momsfritaket generelt så det vil nok gå ut over de store riksdekkende mediene, svarer Kathy Lie.

Les også: SV skroter regjeringens budsjettsjokk - vil beholde momsfritak til en halv milliard kroner