Det er i underkant av én måned til fotball-VM i Qatar har avspark. Mesterskapet som pleier å være en stor folkefest har i år et helt spesielt bakteppe ettersom det er Qatar som er arrangør. Landet er kritisert for menneskerettighetsbrudd, korrupsjon og sportsvasking.

I Norge er det nok en gang NRK og TV 2 som deler på senderettighetene. I en pressemelding skriver kanalene at de skal bruke sine posisjoner som allmennkringkastere og rettighetshaveree til å «sette fokus på de kontroversielle omstendighetene ved Qatar-VM, men også formidle det som skjer på banen».

- Vår ambisjon er å fortelle hele historien om mesterskapet. Vi skal sende kampene, men vi skal også bruke den store interessen til å formidle nyhetene og historiene som Qatar og FIFA ikke ønsker å fortelle. Det skal vi ha som ambisjon i sendingene våre, og i den løpende nyhetsdekningen vår på TV, radio og nett, sier Espen Olsen Langfeldt, sportsredaktør i NRK.

Sportsredaktør i TV 2, Vegard Jansen Hagen, mener kritisk journalistikk under formidlingen av et mesterskap aldri har vært viktigere.

- Vi skal skildre fotball med verdens beste spillere og samtidig kompromissløst sette søkelys på kritikkverdige forhold. Tosidigheten i dette oppdraget er en utfordring vi skal levere på. Vi skal rett og slett speile den ambivalensen som både vi og mange seere føler på. Med den interessen et fotball-VM genererer får vi her en unik mulighet til å fortelle viktige historier til et stort publikum, sier Jansen Hagen.

Les også: Oslo kommune boikotter ikke Qatar-VM

TV 2 lager podkast 
Av de 64 kampene skal 32 av dem vises på TV 2s flater. Kanalen forteller at TV 2 Nyheter, God morgen Norge og TV2.no satser tungt på VM og VM-relatert stoff. TV 2 lager i tillegg en daglig VM-podkast under mesterskapet.

Kampsendingene blir ledet fra sportsstudio i Bergen av programlederne Ingrid Halstensen, Jon Hartvig Børrestad og Jan-Henrik Børslid. Trioen kommer også til å ha hver sin periode i Qatar.

Ekspertkorpset består av Erik Thorstvedt, Solveig Gulbrandsen, Yaw Amankwah, Anne Sturød, Jesper Mathisen, Petter Myhre, Morten Langli og Simen Stamsø Møller. De fire sistnevnte kommer også til å være til stede i Doha.

Mina Finstad Berg vil fungere som sportskommentator med hovedansvar for de politiske aspektene ved mesterskapet. I tillegg vil fotballprofiler som Guro Bergsvand, Ruben Gabrielsen, Brede Hangeland og Mushaga Bakenga med som gjester.

- VM er et mesterskap alle har et forhold til. De politiske omstendighetene og alle de sportslige profilene i årets VM gjør det enda mer interessant. Jeg ønsker å bidra så godt jeg kan til at det norske folk får en god og nyansert opplevelse, sier Bakenga.

Også fem nyhetsjournalister skal være med på å dekke mesterskapet i Qatar.

Arilas Ould-Saada, Trine Melheim Næss, Bent Skjærstad, Kadafi Zaman og Fayroz Chamdid blir reportere i Doha i deler av eller hele mesterskapet. Teamleder i Qatar blir TV 2s utenrikssjef Aslaug Henriksen.

- Det kontroversielle bakteppet styrker behovet for vår tilstedeværelse i regionen. Vi møter for eksempel migrantarbeidere i deres respektive land for å høre deres opplevelser. Vi ønsker å være nyansert, nysgjerrig og dyrke nettopp de blandende følelsene knyttet til dette VM. Det blir et spennende samarbeid mellom nyheter og sport der jeg håper vi klarer den vanskelige øvelsen å være kritiske og entusiastiske på en og samme tid. Alltid med et mål om å sette ting i kontekst. Med et genuint ønske om å forstå og bringe den forståelsen videre, sier Aslaug Henriksen, utenrikssjef i TV 2.

Les også: SVT tar Qatar-grep etter «fotballfest»-kritikk

- Riktig å sette fokus
Også NRK skal sende 32 kamper på sine kanaler, hvor av én av dem er finalen søndag 18. desember.

NRK skal ha studiosendinger fra Marienlyst i Oslo, ledet av Ingerid Stenvold og Emil Gukild. Blant profilene som vil sitte i studio er tidligere landslagssjef Åge Hareide, Häcken-spiller Andrine Hegerberg, Heia Fotball-programleder Tete Lidbom og Viking-spiller Kristoffer Løkberg.

- Da jeg skulle takke ja til denne jobben var det svært viktig for meg at NRK dekker dette mesterskapet med et kritisk blikk. Jeg har stor respekt for de kritiske røstene som har talt i forbindelse med VM, men jeg tror det er riktig å sette fokus på det som skjer i Qatar. Håpet er at vi i fremtidige mesterskap kan hylle fotballens store øyeblikk uten disse kontroversielle omstendighetene, sier Hegerberg.

Andreas Stabrun Smith og Christian Nilssen blir NRKs kommentatorer i mesterskapet. De vil befinne seg i Qatar sammen med ekspertkommentatorene Carl-Erik Torp og Nils Johan Semb.

Også NRK sender ned et nyhetsteam til Qatar. Andreas Hagen, Malin Jørnholt, Yama Wolasmal og Haron Hussain vil være plass i Qatar for å sette fokus på det kontroversielle bakteppet, i tillegg til å formidle siste nytt fra det som skjer på banen.

- Dette er mitt første samarbeid med Sporten. Vi retter selvsagt søkelyset på kontroversene knyttet til Qatar-VM, men jeg vil også prøve å få frem hvor mye folk i Midtøsten faktisk gleder seg til dette mesterskapet. Og hva det betyr for over 400 millioner mennesker som bor i regionen jeg dekker, sier Wolasmal.

Nyhetsdivisjonen i NRK er med på laget. Det er satt ned en egen gravegruppe med journalister som er godt i gang med den kritiske journalistikken i sammenheng med mesterskapet. I tillegg vil flere andre redaksjoner i NRK dekke mesterskapet tett, deriblant Dagsrevyen og Urix.