NRK og TV 2 avlyser folkefesten under fotball-VM: - Ikke naturlig å være utendørs

TV-kanalene vil ikke stå i regi av noen folkefest, og studiosendingene blir fra to forskjellige byer.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Mellom 20. november og 20. desember avvikles fotball-VM i Qatar. I Norge er det NRK og TV 2 som sitter på TV-rettighetene, og kanalene skal vise 32 kamper hver. Det meste er likt som fra tidligere mesterskap, men noe folkefest på Kontraskjæret, som man har blitt vant med de siste mesterskapene, blir det imidlertid ikke

- Vi har et tett og nært samarbeid med TV 2 også i år, selv om vi ikke deler studio som vi har gjort tidligere. Vi har studio hjemme i Norge på NRK, sa sportsredaktør Egil Sundvor til Kringkastingsrådet på torsdag. NRK vil sende fra sitt studio i Oslo, mens TV 2 fra sitt i Bergen

Til Kampanje sier den avtroppende sportsredaktøren at det i desember ikke var det mest åpenbare alternativet. 

- Det er ikke like naturlig å være utendørs på denne tiden av året, og derfor går TV 2 og NRK «hjem» til sine egne studio, sier Sundvor til Kampanje som forteller at de ikke deler studio av praktiske årsaker.

Les også: Espen Olsen Langfeldt blir ny sportsredaktør i NRK

Programledere:

Ingerid Stenvold og Emil Gukild blir programledere til vinteren under NRKs Qatar-sendinger. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK.

Sender journalister til Qatar

Sportsredaktøren sier videre at de har styrket det journalistiske teamet til det han beskriver som «et mer krevende mesterskap enn vi er vant med».

- NRK skal sende 13 personer ned, hvilket inkluderer nyhetsteamet. Det er samme operasjon som de nordiske landene kommer til å ha, og det samme som TV 2, sa Sundvor til Kringkastingsrådet torsdag.

Tidligere i år ble det klart at det er Dagsrevyen-anker Ingerid Stenvold og sportanker Emil Gukild skulle lede studiosendingene til NRK. I tillegg til Stenvold så vil Sporten ha en tildstedeværelse av to nyhetsjournalister i Qatar, hvor av en av dem er utenrikskorrespondent for området Nord-Afrika og Midtøsten, Yama Wolasmal.

- Arbeidsbetingelsene på stedet er trangere, vi hadde et journalistpar som ble arrestert i november, og arbeidsbetingelsene er ikke bedre nå. Sikkerhetsvurderingen NRK har gjort viser at vi skal være varsomme. Så mye av den kritiske og undersøkende journalistikken må gjøres hjemmefra, men vi skal også ha en tilstedeværelse der, sier Sundvor.

Tross fjorårets drama da to NRK-journalister ble arrestert i Qatar, så har han ikke mottatt meldinger fra journalister som ikke vil jobbe med VM - verken journalistiske oppdrag eller gjester.

Les også: NRK henter inn nyhetsanker til å lede Qatar-sendinger: - Det blir vanskelig

- Skulle aldri vært i Qatar

- Har hendelsen i november, med journalist Ekeland og fotograf Ghorbani, gjort noe med forberedelsene?

- Vår viktigste læringen er at journalister risikerer å bli arrestert dersom myndighetene i Qatar mener en bryter med tillatelsene som er gitt. Vi ønsker ikke å utsette vår journalister for nye arrestasjoner, og tar alle nødvendige forbehold i forkant av slike reiser. Vi er heller ikke avhengig av å være tilstede for å gjøre en god journalistisk jobb, men en viss grad av tilstedeværelse vil vi ha. Dette skal likevel ikke påvirke vårt journalistiske oppdrag, men oppgaven må løses på andre måter enn vi er vant med. Det skal vi løse, skriver Sundvor i en e-post til Kampanje og fortsetter:

- Under selve VM vil vi dekke både begivenheten et fotball-VM er, samtidig som vi vil dekke det som skjer utenfor arenaene. NRK samarbeider med nordiske kringkastere om flere journalistiske prosjekt, og NRK vil benytte seg av kompetanse som finnes i flere deler av NRK-huset både før VM og under VM.

Les også: NRK-sjefen etter Qatar-dramaet: - Sitter svært langt inne å boikotte fotball-VM

Sundvor forteller at både forberedelsene og selve dekningen av VM blir spesiell.

- Det er et helt spesielt mesterskap med et VM som aldri skulle vært i Qatar. Med brudd på menneskerettigheter og sterke begrensninger på fri journalistisk formidling, påvirker selvsagt hvordan vi dekker VM. Men vi skal klare begge deler, avslutter Sundvor.

NRK og TV 2 avlyser folkefesten under fotball-VM: - Ikke naturlig å være utendørs