Det nye samarbeidet mellom superstjerna Sophie Elise og NRK har vakt sterke reaksjoner. Torsdag i forrige uke kom nyheten om at allmennkringkasteren hadde gått sammen med influencerne og «bestevennene» Sophie Elise og Fetisha om en ny podkastserie med samme navn, «Sophie Elise og Fetisha». Dermed var sirkuset i gang. For allerede i den første episoden hoppet den populære influenceren i det og fortalte åpent om sin pilleavhengighet det siste året. Sophie Elise besitter utvilsomt fortsatt evnen til å både engasjere og provosere og ikke minst skape overskrifter i mediene.

Samarbeidet og presseløpet rundt den nye NRK-podkasten er interessant også på flere plan. For det første viser dette at allmennkringkaster NRK har lagt seg på en helt ny linje i kampen om podkastlytterne. De siste par årene har Schibsted hanket inn en rekke av statskanalens største radioprofiler med en kraft og en betalingsvilje som fikk daværende kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen til å la seg forbause over Schibsteds «sjekkhefte». Men responsen fra NRK er ny.

Det er nemlig ikke første gang NRK tappes for stjerner noe en har sett både på TV (Jon Almås, Fredrik Skavlan) og nå sist på radio (Harald Eia, Radioresepsjonen og Herman Flesvig). Men der man på TV alltid har vært flinke til å fylle på med nye navn fra «talentfabrikken» NRK eller lage banebrytende satsinger som «Skam» og «Rådebank», er planen tydeligvis nå å svare med samme mynt og kjøpe seg en kjendis.

Det strider imot ideen som ligger til grunn for allmennkringkastingen. Hele ideen med public service er å komme med et tilbud markedet ikke er i stand til å tilby. Influencere som vil lage podkast har så vidt vi har forstått ikke hatt vansker med å finne seg kommersielle samarbeidspartnere, så noe stort prosjekt med tanke på å løfte frem stemmer vi ellers ikke ville hørt kan neppe «Sophie Elise og Fetisha» sies å være. Leder av underholdningsavdelingen i NRK, Rune Lund, sier til VG at det ikke blir «siste gang allerede kjente profiler kommer til NRK». Det skal derfor bli interessant å se hvilken linje NRK nå velger å legge seg på i jakten på «unge kvinner» og andre målgrupper kanalen sliter med å nå.

Når det gjelder Sophie Elise så er avtalen med NRK gull verdt og sannsynligvis langt mer gullkantet enn hva den er for NRK. For merkevaren Sophie Elise betyr det uendelig mye for hennes posisjon i offentligheten å få landets største mediehus ryggen. Selv om Sophie Elise har en godt opparbeidet og vel fortjent plass i samfunnsdebatten, er det en posisjon som er bygget opp på sosiale medier, på reklameplass og i trivielle TV-programmer som «Skal vi danse», «Farmen» og «Bloggerne» på TV 2. Nå har vår statsfinansierte allmennkringkaster, som er det mediehuset i landet som nyter størst tillit hos befolkningen, gitt landets største influencer en helt ny legitimitet. Markedsverdien til Sophie Elise kommer til å stige markant som en følge av samarbeidet med NRK.

Les også: Mediekritikere refser NRKs Sophie Elise-dekning: - Handler ikke om seriøs journalistikk

Norsk Riksinfluencerkringkasting var sulten på mer.

Så kan man sikkert hevde at samarbeidet har en oppside også for NRK, men den er slik vi ser det mer kortsiktig. Vi tviler på at de «unge kvinnelige lytterne» bli værende på NRKs radio-app når Sophie Elise forsvinner.

Samarbeidet har også en annen nedside for NRK og det går på den redaksjonelle integriteten som nå flere har trukket i tvil. Professor i journalistikk Svein Brurås sier til Kampanje at NRK sauser sammen etikk og butikk, og at prioriteringene ikke «handler om en seriøs journalistisk vurdering av nyhetsverdi eller informasjonsverdi.»

At norske medier synes det var en vesentlig nyhet at Sophie Elise har slitt med pilleavhengighet er hevet over enhver tvil. Nær samtlige norske nettaviser, med VG, Dagbladet, Nettavisen og TV 2 i spissen, kunne slå opp saken og NRK ville selvfølgelig ikke være noe dårligere enn sine konkurrenter. Så kan man sikkert diskutere til øyet blir stort og vått om saken er viktigere enn gasslekkasjer i Østersjøen og krig i Europa. Det kan vi leve med. Men det stoppet ikke der. Norsk Riksinfluencerkringkasting var sulten på mer. Dagen etter ryddet NRK derfor gulvet for Sophie Elise på en av landets aller største scener, talkshowet «Lindmo» på NRK1. Der kunne den tidligere stjernebloggeren på nytt fortelle om sin nye podkast og sitt selvopplevde pillehelvete uten altfor mange kritiske spørsmål. Journalistprofessoren har utvilsomt et poeng.

NRK står naturligvis fritt til å ta sine egne redaksjonelle valg i «Lindmo» og det er lov å omtale egen virksomhet, men planleggingen som må ha vært i forkant av denne podkastlanseringen kan vitne om et etisk teppefall i iveren etter å omtale sin egen satsing. Her ble det overtenning og det er heller ikke første gang NRK bedriver denne formen for «journalistikk» på eget innhold. Vi skal ikke lenger enn et par-tre år tilbake da kritikken raste mot selveste «Dagsrevyen» for måten landets viktigste nyhetssending drev med en ganske tung «Exit»-promotering. De siste dagers Sophie Elise-dekning ble i denne sammenheng en påminnelse om et tilbakevendende problem i NRK og nok et flaut tilbakefall mot gamle synder.

Så hva blir enden på visa? Full pott til NRKs kommunikasjonsavdeling for et nærmest perfekt PR-løp, mens NRK-redaksjonene må lese seg opp på Vær Varsom-plakaten §2.7 om at «journalistisk omtale av produkter, tjenester, merkenavn og kommersielle interesser, også mediets egne, skal være journalistisk motivert og ikke fremstå som reklame.»

Den store vinneren ble dermed superinfluencer Sophie Elise som igjen viser hvorfor hun fortjener plassen som Norges største influencer med nær 600.000 følgere på Instagram – og nå også med landets mektigste nyhetsorganisasjon i ryggen.