Denne kommentaren ble opprinnelig publisert av Geir Woxholth på hans egen Facebook-side og er gjengitt med tillatelse av artikkelforfatteren.
Jeg kjenner ikke til NRKs interne regulering av inhablitetskonflikter. I jussen er regler om inhabilitet knyttet til konkrete saker. Overført på dette tilfellet betyr det at Fredrik Solvang ikke bør (eller skal) håndtere saker der hans nære venner kan ha en interesse som er i potensiell konflikt med NRKs samfunnsoppdrag og/eller det tema Solvang tar opp i programmer han deltar i eller leder, som «Debatten». Forvaltningslovens regler om inhabilitet legger for eksempel til grunn at et vennskap ikke gjør en inhabil, vennskapet må være nært. Solvang blir altså ikke inhabil i forhold til alle deltakende «samfunnstopper» på denne bryllupsfesten og cruiset som han kan ha hatt en samtale eller hygget seg med ombord, dersom disse skulle være aktuelle deltakere i hans programmer. Han har i likhet med alle andre krav på et privatliv, noe som også innbefatter å kunne si ja til invitasjoner til bryllup og lignende sosiale sammenkomster. At man har venner, ja til og med at disse er rike og mektige og bekoster bryllupsfester, gjør en altså ikke generelt inhabil for eksempel til å være programleder i NRK og faktisk heller ikke til å la en venn delta i det programmet man leder.
Les også: NRK-profil Fredrik Solvang fikk påspandert tur til Christian Ringnes' cruise-bryllup
Etter det jeg kan forstå, er den eneste personen Solvang har et nært vennskap til her den «nye» kona til Christian Ringnes, noe som synes å være den direkte bakgrunnen for invitasjonen han her har takket ja til. Hvis hun skulle være aktuell som debattant i Solvangs program, noe som kanskje ikke er så nærliggende, bør han la en kollega overta, noe jeg er sikker på at han forstår. Og hvis det er Ringnes som har betalt for denne bryllupsfesten, er det også kanskje nærliggende at Solvang overlater programlederjobben til en kollega dersom Ringnes skulle være aktuell til en debatt. Men det er bare kanskje, fordi det altså ikke er Ringnes som er vennen, men kona hans og det etablerer ikke uten videre en interessekonflikt som gjør en inhabil juridisk sett at man er blitt invitert til et bryllup som koster mange penger, sammen med en drøss andre, fordi brudgommen betaler for gildet når man er venn med brura.
En slags løpende rapportering om dette vil fort kunne bli strevsomt, og lite respektfullt overfor Solvangs «rett» til å kunne ha et privatliv.
En annen sak er at det kan være klokt av Solvang å unngå å lede en debatt som Ringnes eventuelt skulle være invitert til en eller annen gang i fremtiden, noe han sikkert også forstår.
Også «Vær varsom-plakaten» har visse retningslinjer om dette, men jeg har de største vansker med å se at disse kan være brutt. Hva blir det så igjen av denne saken? Joda, det er helt greit at mediene skriver om de rike og mektige og personer med stor innflytelse i samfunnsdebatten når de omgås, også privat. Men det bør gjøres på en måte som ikke kaster et mistenksomhetens lys over det som enn så lenge var og er et helt privat, sosialt anliggende.
Kanskje Solvang burde ha informert NRK om bryllupsfesten på forhånd, selv om den var privat? Jeg kjenner som sagt ikke NRKs regler om dette, men de er neppe så presise at de gir klare regler om at man skal melde fra når man deltar i private sammenkomster med personer som kanskje en eller annen gang i fremtiden vil kunne være aktuelle som deltakere i et NRK-program. Skulle det være sånn, er det ikke mange Solvang kan omgås sosialt med på fritiden sin, uten å måtte melde fra til NRK-ledelsen. En slags løpende rapportering om dette vil fort kunne bli strevsomt, og lite respektfullt overfor Solvangs «rett» til å kunne ha et privatliv.
Kommentér