Helgen bød på gjensyn med flere av landets mest populære TV-programmer, samt en helt ny satsing fra NRK. «Nytt på nytt» har inntatt sin sedvanlige plass på TV-toppen med 640.000 seere og en andel på 64 prosent. 

NRKs satireprogram har altså fremdeles et jerngrep på lineær-TV-seerne, men dem blir det til gjengjeld stadig færre av. I fjor samlet høstens første program 765.000 seere. Går vi to år tilbake i tid hadde sesongpremieren over 900.000 seere.

Også komedien «Side om side» starter med færre seere enn sist. 478.000 så helgens sesongpremiere. Det er 173.000 færre enn i fjor.

- Tallene er generelt lavere enn det vi så i fjor høst, noe som speiler den generelle nedgangen i TV-seingen, sier Maren Eline Fossan i NRKs analyseavdeling.

Les også: - Drager og orker sluker den norske TV-høsten

Slått av TV 2
Denne høsten satser NRK også på det helt nye konseptet «Verdens beste venner» der Live Nelvik og Einar Tørnquist skal sette kjendisers vennskap på prøve.

Første episode har så langt blitt sett av 317.000. Lørdagens seerandel ble på 33 prosent. Til sammenligning hadde «Skal vi danse: All Stars» 472.000 seere og en andel på 44,1 prosent på omtrent samme tidspunkt.

TV-sjef Arne Helsingen i NRK vil gi «Verdens beste venner» mer tid på skjermen før han trekker en konklusjon.

- TV-tallene er generelt sett lavere, vi er fremdeles i en litt lys tid og vi konkurrerer med et veldig etablert og kjempesterkt format på TV 2. Dette er en helt annen type underholdning og det blir spennende å se hvordan det utvikler seg, sier han til Kampanje.

- Hvor mange seere skal et program som «Verdens beste venner» ideelt sett samle?

- På lineær-markedet er det direkte konkurranse med «Skal vi danse», så det hadde vært fint å nærme seg dem. Så er det et spørsmål om hvor mye uttelling man får på strømming. Tradisjonelt sett brukes denne type live-sending over kortere tid enn andre programmer.

Erstatter Stjernekamp
«Verdens beste venner» erstatter på mange måter «Stjernekamp», som for første gang siden programmets urpremiere i 2012 ikke blir å se på skjermen.

I fjor samlet «Stjernekamp» over 600.000 TV-seere på sin høstpremiere.

Les mer: NRK dropper Stjernekamp

- Det blir en litt annen høst i år, fordi vi har den unaturlige og rare plasseringen av fotball-VM fra midten av november, sier Helsingen.

- Er det den direkte årsaken til at det ikke blir «Stjernekamp»?

- Det er én av årsakene. Vi hadde ikke plass til både «Stjernekamp» og «Maskorama» før fotball-VM og så hade vi lyst til å teste ut en nytt format.