Disse har vært med på å forme TV 2 gjennom 30 år: - Det var kanskje morsommere før

TV 2-veteranene har vært med på opp- og nedturer, men er ikke helt enige om når kanalen var på sitt morsomste.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist
Dag Robert Jerijervi
Øyvind Hofsrud Journalist

Mandag 5. september er det nøyaktig 30 år siden TV 2 hadde sin første sending. Hans majestet kong Harald og hennes majestet dronning Sonja fikk æren av å introdusere den nye kanalen, mens Dan Børge Akerø ledet showet «For første gang». Programmet ble samsendt av NRK og ble sett av 1,7 millioner seere.

At TV 2 kom inn på det norske TV-markedet har vært med på å endre hele den norske fjernsynshistorien. Gjennom kanalen har det norske folk blitt underholdt og introdusert for det som etter hvert har blitt noen av landets mest kjente fjes. Enda flere har holdt det gående i kulissene.

- Viktigheten av å ha sterke kulturbærere som har jobbet her lenge kan knapt overdrives. Det er når disse jobber med helt nye krefter at vi får den gode kombinasjonen av kontinuitet og fornyelse. Jeg er veldig takknemlig for all den innsats og lidenskap de har lagt ned for TV 2, sier TV 2-sjef Olav Sandnes til Kampanje. 

Kampanje kan telle hele 41 mennesker som har vært med helt fra starten og til i dag. Én av dem er Anette With. Hun ble ansatt i kanalen 7. mai 1992, hele fire måneder før TV 2 i det hele tatt gikk på lufta.

- Jeg har vært med hele veien og gjort flere forskjellige ting, men min jobb da vi gikk på lufta den 5. september var å være pressekontakt for alle dere pressefolk, sier hun til Kampanje på vei inn til TV 2s høstlansering og bursdagsfest i Bergen.

I dag er hun kanalsjef for publisering i TV 2. Anette With er ikke overrasket over at hun fortsatt har TV 2 som sin arbeidsplass.

- TV 2 er et fantastisk sted gøy sted å være hvis man ønsker å jobbe i mediebransjen. Den reisen vi har hatt på de 30 årene betyr at det alltid har vært noe nytt og «fresht», og noe å strekke seg etter. Og for meg selv har det alltid vært nye muligheter. Mange sier nok dette om arbeidsplassen sin, men TV 2 er et veldig spesielt sted å være, og at man har vært med på den reisen gjør kanskje at jeg har et ekstra stort hjerte for TV 2, sier hun.

- Hva er ditt beste minne?

- Det er veldig lett å tenke at de beste minnene er fra 90-tallet og den perioden da vi var 100 mennesker som skulle få denne TV-kanalen på lufta. Minner fra da Dan Børge sa at vi er i bransjen med penger inn og pølser ut, fordi vi skulle være kommersielle. Og så husker jeg, da jeg jobbet med internasjonalt innhold, at vi kjøpte Ally McBeal og The X-Files.

Les også intervjuet med TV 2-sjef Olav T. Sandnes: TV 2-sjefen slår alle rekorder: - Ikke i nærheten av å tenke på å slutte

- Tenkte ikke jeg skulle være her så lenge

En profil som har blitt dyrket gjennom mange underholdningsprogrammer på TV 2 er programleder Øyvind Mund. Han hadde selv sin første arbeidsdag for kanalen i 1994 og er stadig å se på skjermen.

- Hva har gjort at du har vært her i nesten alle 30 årene?

- Det er fordi jeg har fått mange spennende oppgaver og har hatt gode kollegaer hele veien. Hvis man har lyst til å jobbe med noe annet, så må det være noe som er veldig mye bedre. Og til nå så har jeg ikke tenkt at det er noe som er det, sier Mund.

- Er det overrasket over at du er i TV 2 etter så lang tid?

- Det kan du si. Jeg tenkte kanskje ikke i 1994 at jeg kom til å være her så lenge som det jeg har vært, men samtidig er ikke det noe jeg tenker over nå. Min hverdag er å stikke innom kontorene til TV 2. Det er kanskje litt rart å være på en plass så lenge, men jeg har fått lov til å gjøre så mye spennende så da er det ikke noe poeng i å gjøre noe annet.

- Hva er ditt beste minne fra disse årene?

- Det er litt vanskelig å svare på, men det har vært spennende å utvikle egne prosjekter og å utvikle TV 2 fra å være en liten sjappe i 5. etasje Karl Johan til å være det det er i dag.

- Nå er alt snudd på hodet

Nyhetsanker Sturla Dyregrov feirer 25 år på som TV 2-ansatt i år. Han erkjenner at mye har endret seg i løpet av disse årene.

- Vi ansetter veldig mange nye i disse dager, veldig mange unge. Og jeg ser meg selv i alle dem. De er unge og sultne. Jeg er en helt annen nå enn jeg var da. Da var jeg i angrepsposisjon. Da jeg var i den posisjonen så håpet jeg at det skjedde noe breaking slik at jeg kunne få jobbe. Nå er alt det snudd på hodet. Nå er jeg en av dem som har opplæring av nye. Det er litt rart å se seg selv i den rollen. Samtidig har den overgangen vært gjennom 25 år. Den har vært så glidende at nå synes jeg det bare er kjekt, sier han til Kampanje.

Også TV-bransjen har endret seg kraftig i løpet av de siste 25 årene. Sturla Dyregrov sier gjerne at han har fått med seg «gullalderen» i TV 2, selv om han understreker at den på mange måter fremdeles pågår.

- Ja, det er en gullalder enda, men det er forskjell på om «alle» ser på TV 2 nyhetene i løpet av en dag. Vi hadde halvannen million på lineær seing. De tallene har gått veldig ned. Det er kanskje sånn med TV og hukommelse som det er med andre ting, at været var alltid bedre om sommeren før og det var alltid mer snø om vinteren.

- Er det like morsomt å jobbe i TV 2 som før?

- Jeg skulle ønske jeg kunne si ja, men det er kanskje ikke like morsomt, sier Dyregrov og fortsetter:

- Teknikken har utviklet seg den også. For 15 år siden var det ikke så mange om beinet. Det var NRK og oss som drev med levende bilder. Da fløy vi rundt med helikopter og det var kamp om å få bildene hjem. Man må fortsatt ha et kreativt hode for å få frem de beste formidlingene, men du løser dem gjerne fra pulten. Jeg synes de er litt morsommere hvis man må kaste seg i en båt eller et helikopter og få bildene hjem. Jeg er litt redd for å si at det var morsommere før, men det var kanskje det, avslutter han.

- Alt er bedre i dag

Også TV 2s salg- og markedsdirektør, Bjørn Gunnar Rosvoll, har lang fartstid i kanalen. Han er blant de 41 som har vært med fra start.

- TV 2 er en fantastisk bedrift som har vært kjempeflinke i 30 år, og at de kommer til å være skikkelig potente i 30 år til, sier han på vei inn til TV 2s høstlansering.

- Hva er ditt beste minne? 

- Jeg må innrømme at det har med fotballrettigheter å gjøre. Første gangen vi kjøpe rettighetene til norsk fotball og løftet hele TV 2 til å være mer allmenne. Det var stort den gangen det skjedde. Det var fantastisk. 

- Har TV 2 blitt mer voksen og dermed kjedeligere enn før?

- Nei, alt er bedre i dag enn før. Før var det mye armer og bein. Vi er mye mer profesjonelle i dag og jobber veldig seriøst med sterke gode globale konkurrenter. Jeg er ikke blant dem som tenker at alt var bedre før, men jeg vil si at alt er bedre nå. 

- Blir det 30 år til? 

- Det blir det! 

Se videointervju med programredaktør Kathrine Haldorsen, administrerende direktør Olav T. Sandnes og kanaldirektør Trygve Rønningen her:

Disse har vært med på å forme TV 2 gjennom 30 år: - Det var kanskje morsommere før