Kampanje kunne i går melde at «Drager og orker sluker den norske TV-høsten». Overskriften i kommentaren var uten spørsmålstegn, mulig det var en glipp?

Les også: - Drager og orker sluker den norske TV-høsten

Poenget i kommentaren er en oppfatning om at strømmeaktørene HBO Max og Amazon Prime er blitt så store og kjøper så mye reklameplass på trikken at de spiser opp de norske TV-husene. Det positive og riktige i påstanden er at reklame virker, men kommunikasjonen har nok virket litt for godt hos redaktøren. Hvordan nordmenn konsumerer, og hva de ser er nok langt mer nyansert enn hva det antydes. 

Det er mye som har skjedd innen mediekonsum de siste årene og spesielt innen levende bilder, men det er fortsatt én høvding når det kommer til konsum av levende bilder og det er helt ordinær lineær TV.

For norske annonsører handler det om finne reklameflater som blir sett, oppfattet og husket. Levende bilder er et av de sterkeste virkemidlene i verktøykassen og vi ser fortsatt at TV er den klart største formidleren av kommersielle kvalitetsvideoer. Ser vi på den totale produksjonen av månedlig kvalitetsvideo står TV for 93 prosent av videovisningene, som tilsvarer rundt tre milliarder fullførte visninger. Netflix vil om ikke lenge tilby en reklamefinansiert løsning. Estimert vil Netflix skape cirka ti millioner månedlige reklamevisninger på det norske markedet. Greit å vite for perspektivet.

Tilbake til orker og drager, viser en rask titt på hvordan konsumet av levende bilder fordelte seg i forrige uke at appetitten ser ut til å være relativt begrenset. «Orkene» stod for 0,3 prosent av minuttene som ble sett i forrige uke og «dragene» 2,6 prosent. Ikke så mye å bli mett av.

Har forresten sett de første episodene og anbefaler seriene på det varmeste.  Drager og orker appellerer til langt i fra alle, men en sci fi-nerd som meg elsker begge seriene. Men det er langt i fra alle som er der.

I disse dager vil NRK, TV 2, Warner Bros Discovery og Viaplay Group rulle ut sine konsepter for høsten lineært og digitalt og jeg er 100 prosent sikker på at appetitten for disse fire kanalhusene vil være størst når vi gjør opp regnskapet for denne sesongen også. Og neste sesong, og neste sesong, og neste sesong, og neste sesong…