Ett av de over 90 forslagene Ytringsfrihetskommisjonen kommer med i sin utredning, er å fjerne forbudet mot politisk TV-reklame.

Kommisjonen mener dagens forbud fremstår som lite treffsikkert ettersom forbudet kun gjelder lineære TV-kanaler. De viser til at teknologinøytralitet har vært et bærende hensyn i mediepolitikken på 2000-tallet.

- Selv om fjernsynet fortsatt kan regnes som et effektivt medium, er det neppe grunnlag for å si at denne medieteknologien er mer slagkraftig enn de nettbaserte mediene. Mediebarometeret viser at internett for lengst har erstattet fjernsynet som det mest brukte mediet, skriver kommisjonen i rapporten som har fått navnet «En åpen og opplyst offentlig samtale».

- For tidlig
Rapporten ble overlevert kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) forrige uke. Arbeiderpartiet har historisk vært for et forbud mot politisk TV-reklame og kulturministeren vil ikke på nåværende tidspunkt signalisere et taktskifte.

- Det er bare én uke siden Ytringsfrihetskommisjonen leverte den omfattende utredningen og det er for tidlig å svare på dette nå. Utredningen peker på en rekke tiltak og konkrete forslag, herunder forslaget om å oppheve forbudet i kringkastingsloven mot politisk reklame. Vi vil sende utredningen på en bred høring før regjeringa tar stilling til den videre oppfølgingen av kommisjonens vurderinger og forslag, skriver Anette Trettebergstuen i en e-post til Kampanje.

Kulturdepartementet kan ikke si når utredningen vil sendes på høring.

Les også: Vil fjerne forbud mot politisk TV-reklame

SV imot
Både Høyre, Venstre og Frp har tidligere uttrykt støtte til politisk TV-reklame. NRK skrev i 2017 at det på dette tidspunktet var stortingsflertall for å fjerne forbudet, men saken ble ikke prioritert av den daværende Solberg-regjeringen.

SVs mediepolitiske talsperson Kathy Lie advarer mot å fjerne forbudet. Hun er uenig med kommisjonen i at TV ikke er mer slagkraftig enn de nettbasert mediene.

- TV er et sterkt medium og en annen faktor som er bekymringsfullt er at TV-reklame er dyrt. Det vil føre til at det bare er de største og rikeste partiene som har råd til å kjøpe TV-reklame, sier hun til Kampanje.

Les også: Medie-Norge får reklamerefs av Stavrum-kommisjonen: - Det må bransjen tåle