Tidligere denne uken la Discovery frem sitt høstprogram, men at serien om det rystende og mye omtalte drapet på Martine Vik Magnussen (23) skulle dukke opp på skjermen høsten 2022, ble kjent allerede i fjor.
Kampanje har tatt en prat med produsent Ingrid Wevang i Monster, som nå røper nye detaljer om true crime-serien «Martine - kampen for rettferdighet». Ettersom produsentene stadig følger utviklingen i saken, er ikke den endelige premieredatoen fastsatt ennå.
- Senest i vår ble en kvinne arrestert. Denne arrestasjonen åpner for mange nye og spennende spørsmål i saken, sier Wevang.
Hun forteller at etter at Martine ble funnet voldtatt og drept i en kjeller i London i 2008, har familien hennes jobbet iherdig for å få hovedmistenkte i saken, medstudenten Farouk Abdulhak, utlevert til Storbritannia og stilt for retten der. Abdulhak skal ha forlatt London og dratt til Jemen kort tid etter at drapet fant sted.
- Men nå har det gått 14 år og Abdulhak lever fortsatt i frihet i Jemen på grunn av manglende utleveringsavtale. Dette tror jeg treffer noe grunnleggende i vår rettsoppfatning. Vi vet hvor den mistenkte befinner seg, men fordi han har krysset noen landegrenser kan han ikke bli stilt for en domstol. Dette skjedde i 2008, men det kan like gjerne skje i dag, sier Wevang.
- Mer optimistiske enn noen gang
Produsenten beskriver Martine-saken som en opprørende drapssak som mange har fulgt gjennom lang tid. Samtidig forteller hun at hun opplever familien som mer optimistiske enn noen gang om at saken kan nærme seg en løsning.
- Det er regissørene som jobber tettest med Martines foreldre, Kristin og Odd Petter. Det er selvfølgelig vanskelig stadig å minne dem på tapet av datteren, men vi opplever også at dette er veldig meningsfylt for dem, forteller hun.
Wevang røper at det fremkommer ny informasjon i serien, men kan ikke gi detaljer om akkurat hva seerne vil få vite.
- Det fremkommer ny informasjon, både for dem som kan saken godt, og for dem som kun kjenner den fra overskrifter.
Monster-redaksjonen som står bak «Martine - kampen for rettferdighet», har jobbet dedikert med serien i omtrent et og et halvt år. I tillegg har de samarbeidet med journalister og stringere «rundt omkring i hele verden».
- Denne saken har internasjonale forgreininger, og det er krevende å bygge tillit til kilder som bor nær sagt på andre siden av jordkloden. Vi jobber fortsatt med serien for her skjer det jo ting «as we speak», det er nettopp derfor det er så gøy å jobbe med dokumentarer, sier Wevang.
Teksten fortsetter under bildet.
Ingrid Wevang, som har produsert «Martine – kampen for rettferdighet», har jobbet i Monster siden 2014 – stort sett med dokumentarer. Forrige var «Rikets sikkerhet» for NRK. Hun har tidligere også jobbet med «Drapet i Holmenkollen» for Discovery. Foto: Monster
Intervju avbrutt av missilnedslag
- Hvordan har det vært å få hentet ut informasjon fra norske og britiske myndigheter og politi?
- Vi har god dialog med Scotland Yard, selv om de er noe ordknappe om dagen, dette er jo en pågående etterforskning og de jobber med nye bevis i saken. Vi har snakket med flere av dem som var involvert i saken tidligere. Dette er en sak de ikke glemmer. Vi snakker også med norske myndigheter om arbeidet de gjør, forteller Wevang.
Det har imidlertid ikke vært like enkelt å forholde seg til myndighetene i Jemen, der Abdulhak befinner seg.
- For å si det slik: Det er en utfordring å forholde seg til et land og til myndigheter som er i borgerkrig. Et av våre intervjuer ble avbrutt på grunn av missilnedslag, sier Wevang.
Om Monster-teamet lyktes i å få drapsmistenkte Abdulhak i tale, vil hun ikke røpe:
- Det kan jeg ikke si noe mer om, annet at Farouk Abdulhak vet at vi lager denne serien.
«Martine – kampen for rettferdighet» består av fem episoder. Serien skal sendes i Norge og i Storbrittania, men programdirektør Magnus Vatn i Discovery har tidligere uttalt at de ser for seg at serien kan vises i enda flere land.
Kommentér