Saken blir oppdatert.

Mediebarometeret fra Mediebyråforeningen viser at reklameveksten fortsetter i mai. Barometeret viser de samlede reklameinvesteringene til noen av landets største mediebyråer. Samlet øker omsetningen som går via mediebyråene med 9,6 % mot 2021 og viser at det er god fart i reklamemarkedet.

- En positiv start på året viser at reklamemarkedet er i fortsatt vekst, men tallene tyder på at vekstkurven flater noe ut. Mai isolert øker med 5,1 prosent mot samme periode i fjor og veksten kommer primært fra utendørsreklame, sier Kristin Brimi, daglig leder i Mediebyråforeningen.

Utendørs viser en vekst på hele 115 millioner mot 2021. Det utgjør en økning på solide 82,8 prosent hittil i år, og bare i mai vokser kanalen med drøye 28 millioner.

- Vi lå litt bak etter de tre første månedene i 2022, men omsetningen de siste to månedene har virkelig skutt fart. Ingen måneder i 2019, som er det siste normalåret vi sammenligner oss med, var sterkere enn mai i år. Dette lover veldig godt for fortsettelsen, sier markedsdirektør i JCDecaux, Jo-Øystein Slinde.

Han oppsummerer veksten med at «utendørskanalen aldri har vært mer relevant for norske annonsører enn kanalen er i dag.»

- Ingen har jo lyst til å sitte inne nå som pandemien er over og vårsola skinner. Litt sånn tenker nok veldig mange norske annonsører også. De vil kommunisere effektivt med sine forbrukere når disse er ute og nyter «friheten», og da er utendørs et naturlig alternativ, sier Slinde.

Digitale medier utgjør likevel den største delen av reklamekaka med 41 prosent markedsandel, og vokser totalt sett vokser med snaue fem prosent med displayannonsering og online video som de største driverne. Dette utgjør en vekst mot fjoråret på 80 millioner kroner.

TV har en reklameandel på 36,4 prosent og øker omsetningen så langt i år med 113 millioner kroner mot 2021. Dette betyr en vekst på snaue åtte prosent. Omsetningen for mai isolert øker med 2,6 prosent mot samme måned i fjor, til tross for at produksjon og varelager på lineær TV er betydelig lavere enn året før. Omsetningsveksten i et utsolgt marked, betyr at TV-kanalene har hatt en faktisk prisvekst, heter det i pressemeldingen fra Mediebyråforeningen.

Noen skyer har imidlertid dukket opp i horisonten for mediekanalene hva gjelder tanker på reklamemarkedet. 

- Kraftig prisvekst, inflasjon og høyere renter sender ringvirkninger gjennom norsk økonomi, og dette følger vi nøye for å se hvordan det treffer både annonsører og forbrukere. Det er helt klart knyttet noe usikkerhet til de neste månedene, for reklamemarkedet er historisk sett konjunkturutsatt og følger temperaturen i markedet for øvrig, sier Kristin Brimi.

Her ser du alle tallene fra Mediebarometeret for årets fem første måneder. 

Mediebarometeret mai 2022 (Mal_980x674).jpg