TV-avtalen mellom staten og TV 2, som sikrer kanalen opp mot 135 millioner kroner i året i bytte mot allmennkringkasterinnhold, løper ut i 2023. Nå foreslår Medietilsynet flere endringer i en eventuell avtale.
Tilsynet mener TV 2 også bør få et krav om å tilby debattprogrammer og mer «smale» programmer.
- Vår vurdering er at avtalen ikke gir sterke nok insentiver til å produsere smale program, verken tematisk eller for ulike målgrupper. En viktig del av et allmennkringkasteroppdrag er å levere et variert norskspråklig tilbud, og å styrke mediemangfoldet ved å levere innhold som kommersielle aktører i markedet ikke leverer like mye av, sier Medietilsynets leder Mari Velsand i en melding.
Innspillene kommer som en følge av at Medietilsynet på oppdrag fra Kultur- og likestillingsdepartementet har evaluert kompensasjonsordningen for kommersiell allmennkringkasting på TV for å se om det er behov for å justere avtalen før den lyses ut for neste periode.
Evalueringen er en del av beslutningsgrunnlaget når Stortinget til høsten skal ta stilling til om det fortsatt skal bevilges penger til en slik kompensasjonsordning, og eventuelle endringer i avtalen. Nå regjeringen presenterer budsjettet til høsten er det ventet at det også vil komme en rekke nye mediepolitiske styringssignaler for den neste fireårsperioden som starter opp i 2024.
Medietilsynet mener samtidig at dagens avtale fungerer bra sett opp mot målene om «å opprettholde mediemangfoldet, sikre en reell konkurrent til NRK og riksdekkende nyhetssendinger produsert og sendt utenfor Oslo».
Les også: Medietilsynet vil ikke følge opp TV 2-brudd som skyldes korona
Medietilsynets leder Mari Velsand mener TV 2 fremstår som et reelt alternativ til NRK, og styrker det norske mediemangfoldet. - Produksjon og formidling av nyheter, norskspråklige programmer for barn og unge og norskspråklig film og tv-drama bidrar, sier Velsand.
- Ikke helt treffsikkert
Medietilsynet mener samtidig at dagens avtale fungerer bra sett opp mot målene om «å opprettholde mediemangfoldet, sikre en reell konkurrent til NRK og riksdekkende nyhetssendinger produsert og sendt utenfor Oslo», men vil også ha inn et krav «om tilstedeværelse i distriktene» og et fastsatt krav til nynorskandel.
Også utfordringene mellom TV 2 og de store TV-distributørene der kanalen nå er inne i nye og betent konflikt med Altibox, kommer Medietilsynet innom.
- Erfaringene så langt viser at kravet i form av teknisk dekningsgrad ikke er helt treffsikkert i dagens distribusjonsmarked. Men før kravet eventuelt endres, må det gjøres en grundig utredning av markedet. En slik utredning må omfatte konkurranseforholdet mellom distributørene, mellom distributører og innholdsleverandører og virkemåten til markedet mot abonnentene, sier Velsand.
Dagens avtale har et krav om at minst 95 prosent av alle landets husstander teknisk sett skal kunne ta imot TV 2 lineært, og at strømmetjenesten skal være tilgjengelig for alle med normal bredbåndsdekning. TV 2 oppfyller dermed kravene slik de er formulert i avtalen til tross for bruddet med Altibox.
Les også: Frp ber regjeringen gripe inn i konflikten mellom TV 2 og Altibox
Kommentér