Det har ikke gått ubemerket hen at landets justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) er aktuell i en realityserie satt til det norske militæret samtidig som det har brutt ut krig i Europa. Tredje sesong av «Kompani Lauritzen» hadde premiere i helgen, men ble spilt inn i fjor sommer, før Emilie Enger Mehl ble utnevnt til statsråd og før konflikten mellom Russland og Ukraina tilspisset seg. På dette tidspunktet var Mehl stortingspolitiker og medlem av utenriks- og forsvarskomiteen. Dette ble TV-seerne informert om i en tekstplakat på slutten av første episode.

Medieviter og tidligere fagmedarbeider i Institutt for journalistikk, Gunnar Bodahl Johansen, mener likevel Emilie Enger Mehls rolle er problematisk. Ikke minst fordi hun i TV-serien opptrer i produktplasserte klær med tydelig nettadresse til kles- og utstyrsbutikken Milrab.no.

- Det er ekstra problematisk at det er landets justisminister som nå fremstår som en levende reklameplakat, sier han til Kampanje.

Gunnar Bodahl Johansen mener politikere, i likhet med pressefolk, må være spesielt varsomme med å opptre i en kommersiell rolle.

- En politiker, og særlig en statsråd, skal være hevet over kommersielle interesser. Ikke bare for TV 2, men først og fremst for henne mener jeg dette er problematisk. Selv om hun ikke var statsråd på dette tidspunktet, så var hun stortingsrepresentant, og som folkevalgt skal man være varsom med å inngå den type forbindelser, sier medieviteren.

Les også: TV 2 gjør endringer før Kompani Lauritzen-premiere: - Toner ned deler av promoteringen

Har ikke svart

TV 2 har produktplasseringsavtaler med fire annonsører i «Kompani Lauritzen», får Kampanje opplyst av pressesjef Jan-Petter Dahl.

Nettbutikken Milrab leverer klær og utstyr. I lørdagens premiereepisode figurerer Emilie Enger Mehl i en genser med selskapets logo og nettadresse. I samme episode tar deltagerne tog til innspillingsstedet. Denne reisen er levert av SJ Nord. Freia har sikret seg en plass i programmet i form av snacks på kasernen og på tur.

Selve innspillingsstedet er også produktplassert av Rauma og lokale aktører som tilrettelegger for gjennomføringen. 

- Har deltakerne noe valg i hvilke klær og hva slags utstyr de vil bruke?

- Å bruke andre klær enn det de har fått tildelt har ikke vært noe tema under innspillingen. Det ligger i programmets konsept at deltakerne fremstår som en samlet tropp med like klær. Vi har også tiltro til at seerne vil forstå at en samlet tropp med et felles uttrykk på klær og utstyr er noe annet enn deltakernes personlige, sier Jan-Petter Dahl i TV 2.

- Har dere gjort noen særskilte avtaler med Emilie Enger Mehl i forbindelse med de kommersielle avtalene i programmet?

- Det er ikke gjort særskilte avtaler med Emilie Enger Mehl i forbindelse med deltakelsen i programmet. Deltakerne er også først og fremst med i «Kompani Lauritzen» for å teste egne grenser, og fokuset er på historier om mestring og samhold.

Kampanje har vært i kontakt med Justisdepartementet flere ganger for å få justisminister Emilie Enger Mehl til å svare på spørsmål om hennes rolle i «Kompani Lauritzen». Departementet bekreftet mandag denne uken at de har mottatt kritikken fra Gunnar Bodahl Johansen, men de har så langt ikke kommet tilbake til oss med et svar.

- Helt absurd
Politisk redaktør i Aftenposten, Kjetil B. Alstadheim, har vært kritisk til justisministerens reality-karriere.

«Det er krig i Ukraina. Samtidig leker Norges beredskapsminister krig som lørdagsunderholdning. Det er helt absurd», skrev han på Twitter lørdag.

I en kommentar til VG onsdag sier Emilie Enger Mehl at det er opp til TV 2 å bestemme når programmet skal sendes.

- Det var ingen mulighet for at jeg kunne forutse dette. Serien ble spilt inn i fjor sommer, og sammen med andre erfaringer jeg har fått i livet, er erfaringene derfra noe jeg tar med meg inn i den jobben jeg har nå, sier hun til avisen.

Første episode av «Kompani Lauritzen» ble sett av over én million nordmenn.

Les også: Over én million har sett Kompani Lauritzen: - Utrolig deilig