I en artikkel i Kampanje blåser Thor Gjermund Eriksen i stormløpet fra konkurrentene som frykter konkurransen fra NRKs nettavis. Han sier det «heldigvis» går svært godt i den norske mediebransjen om dagen.

Ja, det går heldigvis bra i norsk mediebransje. I alle fall hos de store mediehusene. Særlig går det bra hos NRK som får overført nær seks milliarder av våre felles skattemidler rett inn på konto hvert eneste år.

Men ikke alle er i denne misunnelsesverdige posisjonen. Lokalradiobransjen har i tiår vært nedprioritert av myndighetene. Rammebetingelsene er elendige, og pandemien har rammet vår del av mediebransjen hardere enn noen andre ifølge rapporter fra Medietilsynet.

For oss føles kampen mot NRK som helt urimelig vanskelig. Når Aller, Amedia og Schibsted frykter statskanalens nettsatsing, trenger man ikke mye fantasi for å forstå hvordan konkurransen oppleves for oss som kjemper mot NRK på radio og podkast. 

NRK har nær 70 prosent markedsandel på radio. Lokalradios andel er mindre enn fire prosent. Selv om særlig Schibsted nå tar opp konkurransen med NRK på podkast, er statskanalen fortsatt totalt dominerende også her.

NRK har sterk oppslutning i det norske folk. Jeg er selv en ivrig konsument av NRKs fantastiske tilbud og ville ikke vært det foruten. Men det betyr ikke at NRK kan sette seg på sin høye hest og fnyse av alle konkurrentene som stiller spørsmålstegn ved institusjonens prioriteringer.

Les også: - For oss ser dette ut som statistisk magi fra Medietilsynet

Jeg stiller for eksempel spørsmålstegn om hvorfor NRK har en radiostasjon som heter MP3. Kanalen er ekstremt kommersiell i sitt uttrykk, med unntak av at man selvsagt slipper den forhatte reklamen resten av bransjen er avhengig av for å overleve. Jeg hører argumentet med at NRK er nødt til å nå unge målgrupper for å fortsette å være relevant, og er ikke uenig i dette. Men hva tilfører MP3 unge lyttere som de ikke kan få på Spotify, eller tilsvarende kommersielle radiokanaler? MP3 er en ren musikkanal uten noe redaksjonelt innhold, og burde vært strøket fra NRKs repertoar. Den gjør ikke annet enn å stjele lyttere, og dermed kommersielle inntekter, fra andre aktører som har helt like forutsetninger for å levere tilsvarende produkt.

Jeg støtter de store mediehusene i deres kritikk av NRKs nettavis-satsing. Og legger til at også satsingen på radio og podkast har flere svært problematiske sider som burde vært debattert grundig. Slik jeg ser det må en av NRKs viktigste oppgaver være å levere innhold til målgrupper som ikke er kommersielt interessante. Hva skal vi ellers med en offentlig finansiert statskanal?

Thor Gjermund Eriksen fremstår arrogant, og ikke minst uvitende, når han påstår at NRKs totalt dominerende posisjon ikke er konkurransevridende. Jeg inviterer derfor NRK-sjefen til en ukes internship i Radio Metro slik at han får en justering av sitt verdensbilde.