Før vi går ordentlig løs på et nytt år i den norske medie- og kommunikasjonsbransjen, er det på plass med et tilbakeblikk på nyhetene og sakene som skapte mest oppmerksomhet i 2021 på Kampanjes flater. Vi har samlet de tre mest leste sakene fra hver måned, og samlet gir de et godt bilde på hva som skjedde i den norske medie- og kommunikasjonsbransjen i fjor. 

Januar
Fjorårets første, store nyhet kom fra NRK og «Debatten»-sendingen til Fredrik Solvang, der statskanalen stilte spørsmålet «Har vi tatt for lett på Trump?». Først fikk NRK kritikk for å invitere inn Helge Lurås, redaktøren for det kontroversielle alternative nettstedet Resett, til å debattere i beste sendetid, og deretter strømmet klagene inn til Kringkastingsrådet. I andre enden av skalaen, klarte Rubicon med sin innspilling av after-ski-utgaven «Ex on the beach» i Hemsedal å sette fyr både på innbyggerne i kommunen og Kampanjes lesere.

1. Debatten klaget inn til Kringkastingsrådet: - En gedigen blemme for NRK

2. Hytteeier reagerer på Ex on the Beach-innspilling på egen tomt: - Tenkte det var tyveri

3. NRK får kritikk for Lurås-invitasjon til Debatten: - Forstår at mange avskyr dette

Februar

En gjenganger på Kampanjes mest lest-liste, er saker som handler om Super Bowl, og da gjerne noen av de største reklamefilmene som vises på denne store festkvelden i amerikansk TV-sammenheng. Denne gangen var det en reaksjon fra Audi med skuespiller Kristoffer Hivju på laget, som satte standarden, etter at den amerikanske skuespilleren Will Ferrell dukket opp på amerikanske TV-skjermer i reklamepausen på Super Bowl for å fortelle rundt 100 millioner amerikanere at Norge knuser USA på elbilkjøp. Deretter fulgte også Innovasjon Norge opp. Men i februar var også mange nysgjerrige på om «Senkveld» ville fortsette på TV 2, og hvem kunne blir Helene Olafsens nye makker.  

1. Audi og Hivju med lynraskt svar på General Motor og Will Ferrells Super Bowl-angrep

2. Innovasjon Norge fikk napp hos Will Ferrell: - Veldig gøy

3. Tror TV 2 fortsetter med Senkveld - disse kan erstatte Stian Blipp

Mars:

Begrepene smart multi, category entry points, distinctive brand assets og mental tilgjengelighet fikk komiker Morten Ramm til å undre, men også leserne til å trekke på smilebåndet. Resten av pallen tok NRK og TV 2 for seg. Klagingen over NRK fortsatte, noe som skal vise å bli en gjenganger for året, og i mars var det NRK Supers naken-TV-sending, «Superkroppen» som fikk NRKs seere til å se rødt og skulle diskuteres i Kringkastingsrådet. TV 2s bidrag i mars var avsløringen av deltagerne i den nye sesongen av «Kompani Laurtizen». 

1. NRK Super klaget inn for naken-TV: - Et grovt overtramp mot barn

2. Morten Ramm gjør narr av reklamespråk i Dentsu-annonse: - Vi ser poenget hans

3. Her er de nye Kompani Lauritzen-rekruttene

April:

Ut på tur med Gilde, Try og Den norske Turistforeningen og mer NRK i Kringkastingsrådet var noen av høydepunktene fra mars. Kampanjes avsløring av kuttene i TV 2s programavdeling var også noe som pirret leserne.

1. Klager på Debattens koronatabbe: - Reagerer sterkt

2. «Sjokkert og overrasket» over TV 2-kutt: - Aksepterer ikke oppsigelser

3. Gilde satser på turmat i butikk - DNT har prøvesmakt

Mai:

Kom Tix du skjønne milde! Med Melodi Grand Prix og en pannebåndspisende Dagbladet-anmelder, ble mai en aldri så liten leserfest på Kampanje. Men Tix og Anders Grønneberg fikk også hjelp av Dagsrevyen-anker Rima Iraki, som overtok jobben etter Gry Blekastad Almås i «Urix.»  «Pørni», den nye humordramaserien til Henriette Steenstrup hadde premiere på Viaplay, og TV-anmelderne lot seg å begeistre.

1.Dagbladets MGP-anmelder nekter å heie på Tix i finalen: - Nei, nei, er du gæren

2. Rima Iraki blir ny programleder i Urix

3. «Beste siden Skam» - anmelderne hyller Viaplays nye humorserie

Juni:

Sommeren kunne også endelig melde sin ankomst med både Fotball-EM, «Sommerskuta» på NRK og varme temperaturer. Coop kuppet reklamepausen med en reklamefilm på over fem minutter. NRK kunne fortelle at programmet «Sommerskuta» skulle ledes av 12 hemmelige programledere og den digitale legetjenesten Maja.no og reklamebyrået Morgenstern engasjerte leserne med sitt tørre truser-stunt i Sommer-Oslo.

1. Coop satte fyr på sosiale medier i EM-pausen: - Absurd og tilfredsstillende

2. Slik blir Sommerskuta på NRK - skal ledes av 12 «hemmelige» profiler

3. Maja.no byr på tørre truser i sommervarmen: - Vi har bare så vidt begynt

Juli:

Juli var NRKs store måned på Kampanje. NRKs storsatsing «Sommerskuta» fortsatte å dominere igjennom sommeren, og denne gangen både gjennom de «hemmelige» NRK-programlederne og interessen knyttet til seertallene på fjorårets store sommersatsing på allmennkringkasteren. Men også beslutningen om å avpublisere Nicolay Ramms OL-sketsjer i programmet «Helt Ramm i Tokyo», der programleder og komiker Nicolay Ramm fremstite en japansk gameshow-vert, var det mange som ville lese om. 

1. Slik blir Sommerskuta på NRK - skal ledes av 12 «hemmelige» profiler

2. NRK har mistet 100.000 seere på årets sommersatsing

3. Flere klager på NRKs avpublisering av Helt Ramm: - En enorm skam

August:
Etter full NRK-dominans i juli, var det TV 2s tur til å slå tilbake på sensommeren med reklame-refs for kjendisreporternes kommersielle samarbeid på Instagram, deltagerne i den nye sesongen av «Skal vi danse» på TV 2 og kjendisjournalistenes dom over årets utgave av dansekonkurransen.

1. God Kveld Norge-programledere får reklame-refs: - Kan ikke forstå at TV 2 synes det er greit

2. Disse er med i årets Skal vi danse på TV 2

3. Kjendisjournalistene peker ut Skal vi danse-favorittene: - Hun er blid, kan danse og er stor på TikTok

September

Med høsten kom valgkampen for fullt, men også en av årets aller mest triste nyheter og det var nyheten om medieselger Rune Torgersens bortgang og de vakre minneordene skrevet av Torgersens venner og kolleger i Ocean Outdoor Norway. Finn.nos reklame-spark til politikerne som hadde «glemt» å melde flytting fra gutterommet og NRK som satte Sp-leder og den gangen statsministerkandidat Trygve Slagsvold Vedum på gangen i én time under et folkemøte på kanalen.

1. - Rune Torgersen gikk brått bort og etterlater seg et enormt tomrom

2.  Finn.no med politiker-spark: - Beveger oss raskt når vi får en god idé

3. NRK satte Vedum på gangen i én time: - Skulle gjerne hatt muligheten til å svare på flere spørsmål

Oktober:

Skribent Kjetil Rolness reagerte både på den politiske analysen til DN-skribent Frithjof Jacobsen etter bruddet på Hurdalssjøen mellom SV, Ap og Senterpartiet.  IT-konsulentselskapet Skill hentet Arnbjørn J. S. Marklund fra Kahoot, og NRK Supers klima-serie «Ikke gjør dette mot klimaet» fikk en del publikummere til å se rødt og dermed havnet allmennkringkasteren i det offentlige oppnevnte Kringkastingsrådet nok en gang. 

1. - Et regelrett karakterdrap på Jonas Gahr Støre i Dagens Næringsliv

2. Konsulentselskap henter fra Kahoot: - Skal gi råd om datadrevet markedsføring

3. NRK Supers klima-serie klaget inn for å «gi barn angst»: - Sjokkert og fly forbanna

November:

Posten overrasket igjen denne julen med en homofil nisse i reklamefilmen «When Harry met Santa» og leserne og seerne elsket den. Interessen for hvem skulle være med i Espen Eckbos nye julekalender var det heller ikke noe å si på samtidig som et nytt tragisk dødsfall rystet bransjen da North Alliance kunne fortelle om bortgangen til Lars Georg Teigen etter en jobbreise i København. 

1. Posten overrasker med homofil nisse i ny julefilm: - Kjærligheten tilhører alle

2. - En digitalfaglig stjerne er borte og etterlater seg et stort tomrom

3. Espen Eckbo med ny julekalender - lager «Nissene i bingen»

Desember

Fjorårets sluttet som det startet med NRK på toppen over månedens mest lest saker og denne gangen med glippen under julekonserten «Jul med KORK» der bandet 9 grader nord endret på en av salmetekstene. Nok et tragisk dødsfall toppet listene i desember og denne gangen var det både sterkt og gripende å se alt engasjementet og følelsene som kom til uttrykk i forbindelse med vår omtale av Nils Røangs bortgang. Linnea Myhres slakt av NRK-suksessen Maskorama tok også lesertallene til Kampanje til nye høyder. 

1. NRK beklager og sletter opptreden fra julekonsert: - Respektløst og tonedøvt

2. Linnéa Myhre slakter Maskorama: - Jeg er forbanna

3. Nils Røang er død: - Det er vondt og helt uvirkelig