Torsdag morgen ble stillingsannonsen for ny NRK-sjef lagt ut på rekrutteringsselskapet Visindis nettsider.

- Ja, annonsen kom i dag og det har vært nøye planlagt og avtalt med ansettelsesutvalget og styret i NRK, sier partner og rådgiver i Visindi Heidi Wiggen til Kampanje fredag morgen.

Hun har fått oppdraget med å finne den neste kringkastingssjefen og skal fremover jobbe tett med styreleder i NRK, Birger Magnus, for å finne Thor Gjermund Eriksens erstatter. Eriksen har vært NRK-sjef siden 2013, men meldte i oktober at han ønsket å gå av i løpet av 2022.

- Var det en vanskelig annonsetekst å skrive?

- Nei, det var det ikke, men den har vært gjennom flere runder i ansettelsesutvalget og styret, sier hun.

Kort utlysning
Selve annonseteksten er ikke særlig lang og teller totalt 138 ord.

- Jeg tror at de som har potensial for å vurdere stillingen ikke trenger så mye mer, sier Wiggen.

- Kommer mange til å søke?

- Det er helt umulig å spå om hvor mange, men mediebransjen som selv er veldig opptatte av hvem som søker på jobber, sitter gjerne selv og venter på å bli kontaktet. Men det er også en del av oppdraget vårt, sier Wiggen.

I teksten heter det at NRK «er omfattet av Offentlighetslovens bestemmelser om rett til innsyn i søkerlister». Dermed kan søkere be om konfidensialitet i søkeprosessen.

- Tror du mange vil søke med et ønske om å bli unntatt offentlighet?

- Det får vi bare se. Det er vanskelig å si.

Wiggen ønsker ikke å gi noen kommentarer på om hun sammen med NRK-styret og ansettelsesutvalget har snevret inn noen eventuell bruttoliste av navn siden før jul.

- Blir det like mye medieomtale om denne stillingen som sentralbanksjefstillingen?

- Ha ha, det er nesten du bedre enn meg på å vurdere, sier hun.

Bruker 150.000 kroner
Styreleder Birger Magnus forteller at de annonserer i noen utvalgte medier, inkludert Dagens Næringsliv og Aftenposten. 

- Vi regner med at dette er en hendelse som veldig mange har fått med seg, så jeg tror ikke det er behov for å kjøre en stor reklamekampanje i alle landets aviser, sier han til Kampanje.

Det totale annonsebudsjettet er på 150.000 kroner ifølge styrelederen. Honoraret til Visindi er på 295.000 kroner.

- Er annonsene nærmest en formalitet?

- Nei, det er de ikke. Det er viktig for oss å være tydelig på hvilke krav vi stiller til søkere og være sikker på at vi får de søkerne vi ønsker, og så er det viktig å være tydelig og åpen om selve prosessen.

- Intern stolthet og motivasjon vektlegges, hvorfor det?

- Det er veldig viktig å sørge for at organisasjonen i NRK er best mulig. Da er et av kriteriene for en god organisasjon at man er stolt over arbeidet som gjøres og at man er en del av det. Det må være en organisasjon der folk virkelig ønsker å jobbe. NRK skal ikke være en selvtilfreds organisasjon, men det er forskjell på stolthet og selvtilfredshet.

NRK har en ambisjon om å være verdensledende, forteller Magnus.

- Det kan oppleves litt påtatt, men det gir mening for de ansatte i NRK. Jeg tror de er stolte av å hele tiden strebe etter å gjøre ting som er i verdensklasse. Det må vi være for å konkurrere med de nye internasjonale konkurrentene våre.

Eriksen: - Annonsen er fin
I stillingsannonsen står det å lese at jobben som kringkastingssjef i NRK «er Norges viktigste og mest spennende medielederjobb». Det kan avtroppende kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen skrive under på.

- Har du lest annonsen?

- Ja, og dette kom jo ikke helt overraskende på meg da. Jeg synes annonsen er fin, men så tror jeg ikke det er finformuleringene som avgjør hvem som blir ny kringkastingssjef. Jeg har egentlig bare behov for å ønske de som jobber med dette lykke til med rekrutteringen og ansettelsen av Norges viktigste og mest spennende medielederjobb. NRK er en utrolig flott organisasjon, sier Eriksen.

Videre i annonseteksten heter det at «NRK har en ambisjon om å produsere og levere innhold i verdensklasse» og at styret er på «jakt etter en kringkastingssjef som kan utvikle vår felles allmennkringkaster videre i en mediehverdag i kontinuerlig endring». Den nye NRK-sjefen skal videre ha «solid redaksjonell og publisistisk forståelse samt en velutviklet strategisk kompetanse», «evne å stå støtt i krevende situasjoner» og «gode lederegenskaper som bidrar til intern stolthet og motivasjon.»

- Er teksten blitt veldig annerledes enn jobben du søkte på?

- Både ja og nei. Verden har endret seg og TV-markedet har endret seg, både med tanke på konkurransesituasjonen og kravene til kvalitet. Alt har endret seg, men noe er også det samme og det er at man som leder skal lede en kompleks organisasjon og på et strategisk nivå bidra til at masse flinke folk skal få lov til å utvikle seg og gjøre jobbene sine, sier Eriksen.

- Er du utålmodig med tanke på å komme deg ut av NRK-kontoret?

- Nei, jeg virkelig elsker denne jobben. Det har selvsagt vært krevende og utfordrende, men det er verdens beste jobb synes jeg. Men så har jeg også stor forståelse for at man ikke kan være kringkastingssjef til evig tid. Jeg har vært sjef i ni år og det er vel bare Einar Førde som har sittet lenger, sier Eriksen.