På en helt vanlig søndag hvor solen skinner litt mer enn vanlig drar jeg menyen ned fra iPhonen for å se sjekke skjulte notifikasjoner. Noen nye SnapChat-meldinger, en aktiv tråd på Messenger og nyeste VG-varsel med overskriften «Nokas-raneren David Toska bli sjakkekspert i TV 2»... Hva? 

Les mer: David Toska blir sjakkekspert på TV 2

Ransdømte David Toska, hovedmannen bak ranet som i 2004 forårsaket drapet på politimann og familiefaren Arne Signe Klugland, er utpekt som ekspert av landets største kommersielle TV-kanal. Dette er mer enn problematisk. 

Alle fortjener flere sjanser. Jeg har stor tro på at mennesker kan forandre seg. Vi evner å utvikle oss på godt og vondt. David Toska var nok ikke født kriminell, men flere valg på veien førte ham til tituleringen «hovedmannen bak Norges største ran». At han, etter ferdig sonet straff, skal få bli en del av vårt samfunn igjen er naturlig og bra, det er selve målet til vårt rettssystemet. Men å gi hovedmannen bak Norges største ran en plattform i det offentlige hvor vi forhøyer ham er naivt, og nedverdigende av rollen som ekspert. 

For alle som jobber i eller med media så skjønner vi hva verdien av en ekspertrolle er. Tilliten og ansvaret som ligger i rollen. En ekspert er ofte en person med over gjennomsnittlig høy kunnskap om et tema som, på bakgrunn av sin unike ekspertise, kan uttale seg i forbindelse med en sak. I sportssammenheng er dette tradisjonelt tidligere idrettsutøvere, forskere, trenere og generelt mennesker med høy forståelse av idretten. 

Jeg betviler ikke David Toskas sjakkinteresse, snarere hans faglige dyktighet. At TV 2 faktisk går så langt som å tildele Toska denne rollen svekker, i mine øyne, ekspertens funksjon hos vår største kommersielle TV-kanal. Vårt norske samfunn er i aller høyest grad bygget på tillit, det er også ekspertrollen. Hva er motivasjonen til TV 2 for dette valget? Hadde Toska hatt noe å vise til innen sjakk, en bro mellom hans nylig tildelte rolle og idretten, så ville det vært formildende. Og ifølge TV 2 selv er det «unik erfaring, innsikt og kompetanse i dette miljøet» som ligger til grunn når de velger eksperter. For meg oppfattes dette som et glorifiserende (og smakløst) PR-stunt bygget på sensasjon. Et billig (men sikkert dyrt nok) triks for å trekke til seg litt flere seere til Norges nye folkesport.