Thor Gjermund Eriksen gir seg som NRK-sjef i løpet av 2022. Tre år før hans nåværende åremål går ut, og omtrent ni år etter at han tiltrådte stillingen i 2013. I løpet av denne tiden har han satt tydelige spor etter seg, mener folk Kampanje snakker med.

- Thor Gjermund har modernisert NRK. Han har bidratt til at de som statlig allmennkringkaster har en sterk posisjon i befolkningen. Han har steg for steg bygget den digitale plattformen til NRK og sørget for at folk flest opplever NRK som relevant. Den som tar over etter han kommer til å ha et godt fundament, sier toppsjefen i TV 2, Olav T. Sandnes

Han har både konkurrert med NRK om TV-seerne, men også samarbeidet med allmennkringkasteren som enn så lenge ligger på Marienlyst.

- NRK har vært og er en nær og god samarbeidspartner med TV 2, samtidig så er vi også konkurrenter. Vi har etablert et godt samarbeid uavhengig av Thor Gjermund og meg.

Har du lyst til å trekke frem en kandidat til jobben som ny kringkastingssjef?

- Nei, det skal andre få ta seg av. Jeg blir ikke overrasket hvis det blir en kvinne. Det syns jeg hadde vært flott.

Han sier Thor Gjermund Eriksen har vært opptatt av mediemangfold, både innad i NRK og på skjermen.

- Det handler om å sikre at norske borgere har flere relevante medier å forholde seg til, og der har Thor Gjermund gjort en god jobb. Han er en jovial og utadvendt fyr, noe som jeg tror er en viktig egenskap i en jobb som kringkastingssjef, sier Eriksen. 

Les mer: Thor Gjermund Eriksen slutter som NRK-sjef i 2022

 

- Jovial og utadvendt:

TV 2-sjef Olav T. Sandnes har både konkurrert og samarbeidet med NRK under Thor Gjermund Eriksen lederperiode. - Han er en jovial og utadvendt fyr, noe som jeg tror er en viktig egenskap i en jobb som kringkastingssjef, sier han.

- En fantastisk kringkastingssjef
Konsernsjef Anders Møller Opdahl har hatt Thor Gjermund Eriksen som sjef både i NRK og Amedia. Nå har han jobben Eriksen forlot for å bli kringkastingssjef i 2013.

Han har følgende skussmål til sin konkurrent og tidligere sjef:

- Han er en fyr som har organisatorisk «smartness» i tillegg til å være en stor strateg, sier Opdahl.

- Hva blir han viktigste ettermæle?

- Han har vært en fantastisk kringkastingssjef. Han har kraftfullt ledet moderniseringen av NRK i et stadig mer krevende medielandskap. Ikke minst gjennom å etablere en svært robust digital posisjon. Mange offentlige kringkastingere i verden sliter, men NRK har en befestet sin unike posisjon, og er og blir en viktig ryggrad i norsk offentlighet, sier han.

Også kommersielle medieledere har mye å lære av NRK-sjefen, mener Amedia-sjefen.

- Dessuten vil jeg si at det å dra i land flyttingen av NRK fra Marienlyst, er politisk kunst av ypperste klasse.

Les også: Klubbleder i NRK: - Ikke overraskende

Anders Opdahl (Mal_980x674).jpg

Hyller Eriksen: - Han har vært en fantastisk kringkastingssjef, sier konsernsjef Anders Møller Opdahl i Amedia.

- Har styrt NRK inn i en ny tid

Forsker ved instituttet for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo, Vilde Schanke Sundet, mener Eriksen har vært «en utrolig viktig leder» i en viktig periode for NRK.

- Han har klart å beholde NRKs sentrale posisjon i medielandskapet i en konkurransepreget periode, og det er ingen selvfølge. Han har vært med å styre NRK inn i en ny tid. I tillegg har han vært sentral i å legge om finansieringen til NRK, noe som har gitt NRK mer forutsigbare rammevilkår fremover. Også er flyttingen blitt en viktig sak, selv om det ikke er gjennomført riktig enda, sier hun til Kampanje.

Hun minner om at det ikke er en selvfølge at man har en god og sterk allmennkringkaster.

- Og det er jo ikke bare hans skyld, men å ha vært en leder som har klart å formidle til folk og politikere at det er viktig, det tenker jeg er en viktig jobb som han har vært flink til å gjøre. Han har fått politikerne til å skjønne at det er viktig å passe på at NRK er vesentlig.

- Hva tenker du om timingen?

- Timingen er helt sikkert helt fin den. Han forlater et NRK som står veldig solid og en skute i god drift. Det er sikkert mange som skulle ønske han kunne fortsette litt til, men det er en bedrift i solid stand som han forlater. 

Gunn Enli, med-forsker ved UiO, legger til: 

- Han har klart overgangen til den digitale mediehverdagen. Han har klart det ambisiøse målet med at NRK skulle levere i verdensklasse og han har ikke latt seg styre av populariteten til de ansatte.