De to kompisene som står bak «Ufinnsta», Yngve Skålnes og Lars-Erik Lunde, startet Instagram-kontoen i romjula 2018. Kontoen samler «ufine og underlige» samtaler fra finn.no, innsendt av kontoens følgere.

- Ideen var en av mange ideer vi har oss imellom, men akkurat denne var basert på personlig erfaring. Vi har begge vært aktive på finn.no i mange år, og det har fulgt med seg frustrasjon og avtalebrudd fra den andre parten, men også humor. Jeg opprettet kontoen etter vi hadde delt samtaler fra våre egne opplevelser, og kontoen ble kjapt populær, sier Skålnes til Kampanje.

I dag har kontoen 750.000 følgere, og Skålnes innrømmer at de aldri trodde at kontoen kom til å bli såpass stor.

- Det fylte nok et hull for folk, som vi tror de kjente seg igjen i, sier han.

Skålnes jobber vanligvis som matematiker med dataanalyse og maskinlæring i kraftbransjen, mens medforfatter Lunde er rådgiver og prosjektleder innenfor varme-, ventilasjons- og sanitærteknikk og fornybar energi.

På en travel uke kan de to få innsendt opp mot 150 bidrag.

- De fleste siles fort ut, og resten blir vurdert av et mangfoldig sammensatt panel på 8-9 personer, forklarer Skålnes.

Se et lite utvalg av samtalene som er trykket i boken lenger nede i saken (og forbered deg på en god latter).

Finn.no med politiker-spark: - Beveger oss raskt når vi får en god idé

- Håper boka kan virke oppdragende
Førsteopplaget på «Ufinn oppførsel – kunsten å bytte drone mot bilratt» er på 2500 bøker, og ifølge Skålnes «rives boka av hyllene». 

- Hvor kom ideen om å gjøre dette om til en bok fra?

- Den opprinnelige ideen var å lage en bok av våre egne erfaringer, men heldigvis gikk vi denne veien og fikk med oss det beste av det verste fra følgerne våre. Det finnes jo andre bøker basert på Instagram-kontoer, og det er nok heller ikke utenkelig at de har vært en inspirasjon, sier Skålnes.

- Tror du boka vil fungere som god reklame for Finn.no - eller kan den fungere avskrekkende på potensielle brukere?

- Finn.no er sannsynligvis veletablert nok til at denne boka ikke har stor effekt i noen retning. Vi presiserer likevel at de fleste samtaler og handler via portalen er problemfrie og uten utagering i noen form. 

- Det vi presenterer av konflikter er en liten brøkdel av alt, og samtidig noe vi tror er nærmest uunngåelig under slike forhold. Vi håper ikke det virker avskrekkende, men heller kanskje kan virke oppdragende, fortsetter Skålnes. 

Saken fortsetter etter bildet.

Står bak instagram-kontoen sammen med Skålnes:

Medforfatter Lars-Erik Lunde. Foto: Aschehoug

Finn.no: - Interessant å følge med
Adéle Cappelen Blystad, senior kommunikasjonsrådgiver i Finn.no, forteller at de følger «Ufinnsta» og en rekke andre kontoer i sosiale medier.

- Dette kan være alt fra kontoer vi synes er relevante, morsomme eller inspirerende, til samarbeidspartnere, andre virksomheter, eller kontoer som omtaler Finn - som Ufinnsta. Det er viktig for oss å følge med og være oppdatert på det som skjer i sosiale medier, og vi synes det har vært interessant å følge med på utviklingen til Ufinnsta så langt, sier hun.

Om at Instagram-kontoen nå blir til bok, sier hun følgende:

- Det er jo spennende, og selvfølgelig veldig kult og stort for forfatterne!

- Kan boken ha noen form for PR-verdi for dere?

- Ja, det kan den helt sikkert ha!

Cappelen Blystad sier at bokutgivelsen er klarert via forlaget Aschehoug, som har vært i kontakt med Finn tidligere.

- Vi oppfordrer alltid til en trivelig og saklig tone
- Får dere selv tilbakemeldinger på «ufine» beskjeder som brukerne sender hverandre?

- Vi oppfordrer brukerne våre til å si fra til oss dersom de eventuelt skulle oppleve ufin eller støtende oppførsel på Finn. Heldigvis er det ikke stor forekomst av dette, men det hender at vi får inn klager eller rapporteringer, også på meldinger som har blitt oppfattet som «ufine», sier hun.

- Både i selve Finn-annonsen og i meldingsdialogen har man mulighet til å rapportere inn en annonse eller bruker til oss, legger hun til.

- Har dere noen form for retningslinjer som dere ber Finns brukere følge?

- Ja, i brukervilkårene våre står det tydelige retningslinjer: Vi oppfordrer alle til å bruke en trivelig og saklig tone både i annonser og i kommunikasjon med andre brukere og med Finn. Personkarakteristikker, rasistiske utsagn, hets og krenkelser vil ikke bli tolerert, avslutter hun. 

Les også: Kårer sommerens morsomste agurksaker: - Beste sesongen jeg kan huske