For cirka halvannen uke siden ble det klart at Saudi-Arabias oljefond og kronprins Mohammed bin Salman kjøpte opp Premier League-klubben Newcastle. Det har fått enhver fotballtilhenger til å heve på øyebrynene.

En av Norges mest profilerte sportsjournalister og Newcastle-supporter, Fin Gnatt, gikk på fredag ut om oppkjøpet av klubben.

- Mitt Newcastle-hjerte er knust. Jeg har holdt med det laget i nesten 30 år, men jeg klarer ikke mobilisere noe entusiasme lenger. Jeg slår opp. Ikke bare med Newcastle, men med hele Premier League, sier han i en video lagt ut på sosiale medier av TV 2.

Oppkjøpet blir av flere ansett som et forsøk på å sportsvaske Saudi-Arabias image.

Å sportsvaske er et begrep som blir brukt om land som arrangerer eller sponser store sportsbegivenheter, organisasjoner eller lignende, for å dekke over eller avlede oppmerksomhet fra kritikkverdige forhold i landet, til de idrettslige aspektet.

Les også: TV 2-sjef spent på Nents Premier League-løsning: - Prisen på rettighetene har økt med 1100 prosent

Stort engasjement
Videoen av Gnatt har skapt et stort engasjement og har i skrivende stund over 60.000 visninger på Instagram og nesten 150.000 visninger på Facebook.

Gnatt forteller til Kampanje at videoen er et utklipp fra en halvtimes lang debatt som TV 2 hadde på fredag om det omdiskuterte oppkjøpet av Newcastle. Den profilerte TV 2-journalister er glad for at videoen har skapt engasjement.

- Jeg vil si at det er bra at det er en debatt der. Det er mange som har en forkjærlighet for Newcastle som er uenig med meg, også er det mange som er enig. Jeg er glad for at debatten er der. Det bidrar til at folk skal ta stilling til dette og at man får kastet lys på regimet Saudi-Arabia, sier Gnatt.

- Jeg ser at det er mange som er begeistret for å ha fått inn en rik eier i Newcastle. Men for mitt tilfelle – jeg er lei meg for at klubben eies av noe sånt, fortsetter han.

Les også: Siste sesongen med engelsk fotball på TV 2: - Skal avslutte med et smell

Uenig med sønnen
Fins sønn, Frederik Gnatt, har kommentert videoen til sin far på Twitter og sagt at han har forståelse med Gnatt senior, men er ikke enig. Fin kan fortelle at de allerede har fått pratet med hverandre om saken.

- Vi har den diskusjonen og debatten, og det er sunt. Han har vært Newcastle-supporter hele sitt liv og ser litt annerledes på det. Han sier at du heier på laget, ikke eieren. Og det er nok et standpunkt mange har, sier Gnatt.

Avviser rettighetskobling
- TV 2 mister rettighetene på Premier League til neste år. Sånn sett, kan man si at det er god timing at du da slår opp med ligaen?

- Det er nettopp av den grunn at jeg går ut. Det kan bli mistenkeliggjort, men for meg har det kun å gjøre med at Newcastle blir overtatt av staten Saudi-Arabia. Det har ingenting med hvem som eier Premier League i Norge å gjøre. Det er hvilke meninger jeg har. Dette er en personlig greie, sier Gnatt.

- Hva skal du bruke tiden du bruke på Newcastle og Premier League til nå? Norsk fotball?

- Det er jo noe som heter «Ja takk, begge deler». Jeg følger mye med på norsk fotball, også følger jeg med på andre idretter som svømming, basket og australsk fotball. Dessuten, så har jeg en jobb å gjøre, så jeg må følge med på Premier League som en del av den jobben. Men lidenskapen min til ligaen, den har fått seg en alvorlig knekk, sier Gnatt.