«Folkemøte med statsministerkandidatene» ble avholdt på Samfundet i Trondheim og gikk på luften klokken 21.20 på NRK1 torsdag kveld. Der møttes AP-leder Jonas Gahr Støre, Høyre-leder og statsminister Erna Solberg og SP-leder Trygve Slagsvold Vedum for å svare på spørsmål fra publikum.

Men det var ikke alle statsministerkandidatene som stilte fra start.

For cirka 58 minutter ut i sendingen skal Trude Margrete Jensen i publikum stille et spørsmål.

- Jeg har ikke et spørsmål til verken Erna eller Jonas. Jeg har et spørsmål til Trygve Slagsvold Vedum.

Først da blir Slagsvold Vedum introdusert inn til sendingen av Fredrik Solvang.

Les også: Valgkampjuryen kårer Erna til vinner av NRKs folkemøte: - I bedre form enn på lenge

- Hadde flere omsyn som skulle avveies
Kampanje har vært i kontakt med redaktør for nyhetsprogrammer på NRK Knut Magnus Berge for å få oppklart hvorfor Slagsvold Vedum ikke var med fra start.

- Hvorfor valgte dere å la Trygve Slagsvold Vedum vente en time på gangen før han kom inn?

- Vårt utgangspunkt er publikum. Vi ønsket å kombinere det å gi publikum valgkampens eneste store duell mellom sittende statsminister og den mest sannsynlige utfordreren, og samtidig få frem poenget rundt at vi i denne valgkampen har tre kandidater. Vi brukte en del tid på å rigge opplegget, det var ingen ideelle løsninger, men vi mener vi landet på et opplegg som ivaretok begge journalistiske omsyn på en forsvarlig måte, svarer Berge i en SMS til Kampanje.

- Tenkte dere på noe sted i prosessen at det kunne virke urettferdig overfor Slagsvold Vedum?

- Ja, jeg kan forstå en slik innvending, men vi hadde altså flere omsyn som skulle avveies. Tradisjonen i NRK er statsministerduell. Det var planen også i år, men slik valgkampen utviklet seg inviterte vi også Slagsvold Vedum. Når vi så skulle lage opplegget fantes det ingen ideelle løsninger, men i sum mener vi opplegget vi landet på var forsvarlig og ivaretok de journalistiske poengene vi ville ha frem, fortsetter Berge.

- Vi forholder oss til NRK 
Leder av kommunikasjonsavdelingen i Senterpartiets stortingsgruppe Lars Vangen forteller at Slagsvold Vedum hadde en fin kveld i Trondheim og at de forholder seg til NRK, selv om SP-lederen gjerne skulle svart på flere spørsmål.

- Trygve hadde en flott kveld i går på Samfundet. Han liker veldig godt å kunne få spørsmål direkte fra folk og synes det er et spennende format. Men, han skulle gjerne hatt muligheten til å svare på enda flere spørsmål. Vi forholder oss til de rammene NRK setter. Det er de som bestemmer hvordan deres sendinger skal være. Om NRK ønsker å gi mer sendetid til AP og Høyre og deres statsministerkandidater, så er det deres valg. Vi er utfordreren og skal stå på og snakke om vår politikk de stedene vi slipper til, sier Vangen.

- Så dere opplevde det ikke som urettferdig?

- Det var slik NRK ønsket det, da må vi bare forholde oss til det, svarer Vangen.

Fornøyd med sendingen
Knut Magnus Berge i NRK er uansett fornøyd med både sendingen og formatet på debatten.

- Vi er godt fornøyd. Vi kombinerte to konsepter - publikumsspørsmål og dueller. Vi mener det skapte noe nytt som ble både folkelig og opplysende. Seertallet må vi gå inn i. 454.000 er et ok lineært snitt. I tillegg kommer de som ser digitalt, både på NRKs plattformer og plattformer til andre mediehus som vi deler innholdet med. Så totalten blir også interessant å se, sier Berge.

Sendingen hadde som nevnt i sitatet et snitt 454.000 TV-seere, hvilke ga NRK en seerandel på 52 prosent.