NRK har som regel et jerngrep på TV-seerne ved store nasjonale hendelser, og gårsdagens valgkveld ble ikke noe unntak. Under ledelse av Ingerid Stenvold og Ingunn Solheim dro NRK seerne igjennom valgnatten og knuste konkurrenten TV 2.

Mellom klokken 21 og 23 var det i snitt 949.000 seere som fulgte med på NRKs valgsendinger, mens seertallet falt til 410.000 seere i tidsrommet 23 til klokken ti på to på natten. Det ga NRK en markedsandel på henholdsvis 68,6 prosent og 72,1 prosent.

- Vi er svært tilfreds med valgnatta, og ser at vi store deler av kvelden ligger tett opp mot en million seere. I tillegg kommer de som fulgte oss på digitale plattformer. Den nervepirrende kampen rundt sperregrensen var nok med å holde spenningen oppe. Jeg synes vi klarte å fange den dramatikken, formidle alle høydepunkter gjennom kvelden både nasjonalt og ute i distriktene med folk i studio som kunne tolket tallene, sier redaktør i NRK nyheter, Knut Magnus Berge, til Kampanje. 

TV 2 samlet i snitt 129.000 seere på på TV 2 og TV 2 Nyhetskanalen fra 20.55 til 01.50. Tilsvarende tall for NRK var på over 633.000 seere.

- Hva tenker du om styrkeforholdet til TV 2?

- Vi er glade over at så mange vil følge valget hos oss, og synes det er viktig å gi et tilbud som folk stoler på og som de setter pris på også tenker jeg at det også er fint at det er mange som ser på TV 2 slik at valget viser seg å engasjere så mange som mulig, sier Berge.

I år hadde NRK invitert Aftenpostens sjefredaktør Trine Eilertsen, Vårt Land-kommentator og tidligere Knut Arild Hareide-rådgiver, Emil André Erstad og NRKs egen politiske kommentator Lars Nehru Sand. Han sier seg spesielt fornøyd med at NRK «klarte å fange alle høydepunktene» under valgnatta.

- Jeg tror at de som fulgte med følte at de fikk den servicen som vi ønsket å tilby, men viser også at det er krevende å følge med på en prognose som utvikler seg og endrer seg fortløpende. Det er pedagogisk krevende å forklare når oppdateringene skjer så raskt, sier han.

- Følte dere at dere traff greit med prognosen? 

- Jeg føler vi traff på det store bildet, også var det litt mer krevende med sperregrensen. Men i hovedsak så var det greit og bra, sier han.

På det meste var det var 1,036 millioner seere innom NRK1 og det var fire minutter over ni, retter etter at den første prgonosen fra Valgdirektoratet ble presentert på NRK. 

- Vi skal være best på tall
TV 2s nyhetsredaktør Karianne Solbrække mener likevel de har god grunn til å være fornøyd med gårsdagens sending og viser til at de øker i markedsandel sammenlignet med 2017.  

- Dette er en sending vi vet NRK alltid er mye større enn oss på. Det er vi forberedt på. Men vi i TV 2 har et fokus på å treffe med prognosene. Vi skal være best på tall når de slippes klokka ni. Og vi var nærmest valgresultatet, og det er vi stolte av. Jeg er veldig fornøyd med den innsatsen og sendingen vi har, sier hun til Kampanje.

Hun er ikke overrasket over at allmennkringkasteren på Marienlyst stakk av med flesteparten av seerne. 

- Det er bare å gratulere flinke folk i NRK, men dette var vi forberedt på. Vi mener vi dekker valget på TV 2-måten og har fokus på å lage den beste sendingen for nettopp våre seere, sier hun. 

Det var nyhetsvertene Elin Ludvigsen, Morten Sandøy og tallanker Kjetil H. Dale som ledet sendingen på TV 2. I studio var Nationen-redaktør Irene Halvorsen, politisk redaktør i Vårt Land, Berit Aalborg og TV 2s egen politiske kommentator, Aslak Eriksrud

I motsetning til NRK, som lener seg på prognisene til Valgdirektoratet, utarbeider TV 2 sine egne prognoser med sin tallknuser Terje Sørensen, som i går viste seg igjen å ligge noe tettere på det endelige resultatet.

- Vi har hatt en lang tradisjon der tall og prognosene har vært viktig for oss og har bygget en posisjon hvor man kan stole på våre målinger. Terje Sørensen og Kjetil Dale jobber med målinger hele året og har unik kompetanse på det. At TV 2 skal være best på tall er det viktigste målet vårt. Det klarte vi også i år og det er vi stolte av, sier Solbrække.