Varsler skred av politiker-overganger til PR-bransjen: - Vil være konkurranse om profilene

Ketil Raknes ved Høyskolen Kristiania mener «det trengs en sterkere regulering.»

Publisert / Oppdater

Johannes Enli Kalleberg, Ragnhild Aarø Njie og Tobias Fredø

Etter nattens valg er det klart at flere profilerte politikere, statssekretærer og politiske rådgivere må finne seg andre jobber. Noen har allerede valgt å trekke seg fra politikken, mens andre mister plassen - og flere medlemmer i Erna Solbergs regjering. som sitter ikke på Stortinget og heller ikke er stortingskandidater, vil miste sin plass i rikspolitikken som en følge av at landeet får en ny regjering. Det kan bety at mange stortingspolitikere og regjeringsansatte finner veien til norske kommunikasjonsbyråer. 

Sist uke kom  VG ut med en kartlegging av politikeres tilknytning til PR-bransjen som viser at 148 personer med bakgrunn fra politikken har hatt en tilknytning til PR-bransjen siden høsten 2009. 

Nå som snart enda en stortingsperiode er over, tror PR-forsker og høyskolelektor Ketil Raknes ved Høyskolen i Kristiania tror det er sannsynlig at vi vil få se et skred av politikere som går over til PR-byråene når valgresultatet er klart. 

- Men ikke bare til PR-byråene, de vil også gå til ulike former for politisk påvirkningsarbeid. Om du ser på andre land som USA, så kan du si at halvparten av kongressmedlemmene arbeider med ulike former for lobbyarbeid, og det samme gjelder for EU-parlamentet. Det er en del av en større trend hvor mennesker med politisk bakgrunn jobber med påvirkning etterpå.

Lektoren som selv har bakgrunn fra politikken, er imidlertid klar på at det er på tide å stramme inn trafikken mellom politikken og byråene.

- Trafikken har nådd et nivå hvor det trengs sterkere regulering for å beskytte systemets integritet. Man skal ikke overdrive situasjonen, men det er lurt at man setter seg ned og ser på karanteneregelverket. Samtidig har byråene gjort en jobb med tanke på å gjøre overgangene mindre demokratisk problematiske, blant annet med åpne kundelister, sier han til Kampanje. 

Noen av politikerne som mister plassen på Stortinget er Jan Bøhler (Sp), Jon Engen-Helgheim (Frp), Iselin Nybø (Venstres næringsminister) og Karin Andersen (SV). I tillegg er det flere profilerte politikere som ikke tar gjenvalg og forsvinner fra Stortinget - blant annet tidligere Frp-leder Siv Jensen, tidligere Venstre-leder Trine Skei Grande, tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide, helseminister Bent Høie (H), Martin Kolberg (Ap), Trond Giske (Ap) og Dag Terje Andersen (Ap). 

Jeg tror det er mange i regjeringsapparatet som har skjønt en stund at de ikke får gjenvalg, og at de da blir kontaktet av interesseorganisasjoner og PR-byråer er veldig vanlig Ketil Raknes, Høyskolen Kristiania

Tror PR-byråene allerede har begynt rekrutteringen

Til tross for at det har vært mye fokus de siste årene på «svingdøren» mellom politikken og PR-bransjen, forteller Raknes at Norge alltid har vært et demokrati med høy grad av «elitesirkulasjon». 

- De samme menneskene flyter mellom ulike toppjobber, men det har tradisjonelt sett vært mellom politikken og interesseorganisasjonene. De siste tretti årene har antall folk som jobber profesjonelt med politikk steget dramatisk. Vi har flere statsråder og rådgivere, og rådgiverkorpsene på Stortinget har nesten firedoblet seg. Det er altså flere mennesker på markedet med politisk kompetanse, og samtidig har det blitt vanligere med hyppigere regjeringsskifter, sier han. 

Når stortingsperioden nå raskt går mot slutten, har PR-byråene mye å velge mellom om de ønsker seg politiske lobbyister. 

Ifølge Aftenposten, er det hele 50 stortingspolitkere som ikke tar gjenvalg og dermed forlater Stortinget etter at den nåværende stortingsperioden er over. Blant dem er det altså 11 av de eksministere eller sittende ministere. Om det blir et regjeringsskifte vil det også være mang en statssekretær og politisk rådgiver som må se seg om etter ny jobb. 

- Tror du PR-byråene allerede har startet prosessen med å rekruttere utgående politikere?

- Ja, og jeg tror det er mange i regjeringsapparatet som har skjønt en stund at de ikke får gjenvalg, og at de da blir kontaktet av interesseorganisasjoner og PR-byråer er veldig vanlig, svarer Raknes. 

- Vil ha sterkere regulering:

Det sier høyskolelektor ved Høyskolen Kristiania, Ketil Raknes. Han får støtte av PR-sjef Jan-Erik Larsen.

- Reglene må praktiseres strengere

Daglig leder og partner i PR-byrået Kruse Larsen, Jan-Erik Larsen, er enig med Raknes i at overgangen mellom politikk og rådgivning må strammes inn. 

- Reglene for overganger mellom politikk og rådgivning må åpenbart praktiseres mye strengere enn i dag. Og så ville det være en fordel om alle byråer hadde helt åpne kundelister. Et tips til Vedum & co er å sette krav om åpne kundelister til alle som skal gi anbud til det offentlige. Da ville det nok skjedd noe faderlig fort, sier Kruse Larsen.

- Hvorfor er det så mange politikere som går over til PR-bransjen?

- Politikk handler jo i stor grad om kommunikasjon, så den som har forstått noe av politisk kommunikasjon, vil ha forstått noe om hvordan kommunikasjon i sin alminnelighet formes og utøves.

Han forteller at de får mange henvendelser fra personer med ulik politisk bagrunn som ønsker seg jobb i byrået. 

- Eller så lurer de på hvordan man skal komme inn i bransjen. Men det er på ingen måte så enkelt at om man har vært med i politikken, så er man kvalifisert for å være en god kommunikasjonsrådgiver. Det er på ingen måte opplagt, sier Larsen.

Reglene for overganger mellom politikk og rådgivning må åpenbart praktiseres mye strengere enn i dag. Jan-Erik Larsen. daglig leder i Kruse Larsen

- Vil være konkurranse om profilene

Verken Try Råd, Kruse Larsen eller Storm Communications sier de vil kaste seg på telefonen så fort politikerne som ikke ønsker gjenvalg, forlater Stortinget. Likevel tror daglig leder i Try Råd, Sindre Beyer, at det vil være noe konkurranse om profilene som forlater Stortinget,

- Det vil sikkert være konkurranse om profilene, spesielt de med tung politisk erfaring. Hos oss er det viktigst at man har det brede spekteret av kommunikasjon, ikke bare politikk, sier Beyer.

- Hvorfor er det så mange politikere som går over til PR-bransjen?

- Jeg tror at det å kunne ha kunnskap om det brede spekteret i samfunnet er attraktiv i mange sammenhenger. Bakgrunn fra politikk er derfor interessant for oss. Hvis man teller antall som slutter i jobber og begynner i byråer, så tror jeg ikke tallene og statistikken viser at politikere er overrepresentert. Jeg tror heller det at oppmerksomheten det får i media gjør at det ser ut som at «alle» politikere går til PR-bransjen, sier Beyer som tidligere har jobbet som statssekretær under Jens Stoltenberg

Oversikten til VG viser at Høyre har flest tidligere politikere tilknyttet PR-byråer, mens Frp er på tredjeplass. Et eventuelt regjeringsskifte kan i så måte åpne for at enda flere tar den samme reisen. Partner i Storm Samfunn, Zaineb Al-Samarai, mener derimot at det ikke holder å kunne politikk for å jobbe i PR-bransjen.

- Det er alltid bedre å hente folk som har vært i bransjen før, fordi de har erfaringen som trengs. Du må ha forståelse for næringslivet, det holder ikke å kunne politikk, sier Al-Samarai.

- Er alle politikere gode PR-rådgivere?

- Nei, de er nok ikke det. Men de fleste har en viss forståelse av hva jobben innebærer etter å ha jobbet som politikere. Hvis man skal jobbe med myndighetskommunikasjon, tror jeg det er en fordel at man har forståelse for det politiske systemet, forteller Al-Samarai.

Tror næringslivserfaring har mye å si:

Daglig leder i Try Råd, Sindre Beyer, tror rekrutteringen av Frp- og Høyre-politikere til PR-bransjen kan ha sammenheng med at «de ofte har bakgrunn fra næringslivet fra før».

- En myte at politikere har det lett etter politikken

Til tross for at det ofte er PR-bransjen som gjennomgås med argusøyne når mediene skriver om politikeroverganger, trekker Raknes også frem politikere som går til interesseorganisasjoner.

Han mener de ofte blir de mektigste lobbyistene. 

- Mediene er ofte veldig opptatt av PR-byråene, men Anniken Hauglie (tidligere arbeids- og sosialminister fra 2015-2020, red. anm.) i Norsk Olje og Gass må jo være en av de mektigste lobbyistene i landet. PR-byråene har ingen egen agenda, de hjelper bare de som betaler. I og med at det er en høyreregjering i dag, så vil nok mange forsvinne inn i næringslivet, og mange av de vil gå over i jobber som industrilobbyister, sier Raknes.

Han peker samtidig på to hovedgrunner til at det er mange politikere som gjør overgang til PR-bransjen og interesseorganisasjonene. 

- Den ene er at politikerne har kjennskap til det de skal påvirke og hvordan de skal gjøre det. Den andre grunnen er at politikere egentlig ikke er så veldig attraktive i arbeidslivet. Det er en myte at politikere har det lett etter de er ferdig i politikken, for mange tar det ofte lang tid å finne nytt arbeid. For Erna Solberg og Jens Stoltenberg er det ikke et problem, men for en gjennomstnittlig representant eller statssekretær er det ikke gitt at det står toppjobber og venter på de. 

Varsler skred av politiker-overganger til PR-bransjen: - Vil være konkurranse om profilene