Selv om det ble rødgrønt flertall på årets skolevalg, var det den borgerlige siden som gikk mest frem, med Fremskrittspartiet som den aller største vekstvinneren.

Både Arbeiderpartiet og Rødt gikk tilbake sammenlignet med skolevalget for fire år siden.

Men da NRK presenterte resultatet på Dagsrevyen tirsdag, ga grafikken inntrykk av noe helt annet. «Rød bølge blant de unge. Kraftig fremgang for venstresiden i skolevalget» var overskriften på innslaget.

NRK: - Beklager
Redaktør Knut Magnus Berge i NRK legger seg flat.

- Skolevalget i går representerte ikke en rødgrønn bølge slik vi skrev på Dagsrevyen i går. Der gjorde vi en feil og det beklager vi, sier Berge til Kampanje

Han legger til at de korrigerte bildet i løpet av sendingen og utover kvelden på NRKs flater. Men selv seks minutter inn i innslaget viste grafikken «Rødgrønn fremgang i skolevalget».

- Klarte dere å korrigere det raskt nok?

- Vi skulle ikke ha gjort denne feilen i utgangspunktet. Men tallene vi presenterte i partioversikten var korrekte og kommentator Lars Nehru Sand gjorde en god jobb i å analysere resultatet, så vi forsøkte å korrigere i løpet av sendingen.

- Hvordan skjedde dette?

- Jeg tror feilen skjedde fordi tallene som ble offentliggjort i det sendingen startet viser et rødgrønt flertall. Dermed mistolkes tallene i kampens hete. Det er ingen unnskyldning, men det er den nærmeste forklaringen.

Føler seg trygg på Stortingsvalget
Innslaget ble fanget opp av Document.no i natt og har blitt tema i Facebook-gruppen Norske journalister. Der har også Lars Nehru Sand beklaget feilen, samtidig som han legger vekt på at hans muntlige analyse ikke samsvarer med grafikk-teksten.

Knut Magnus Berge forteller at de har fått flere reaksjoner på innslaget, noe han har forståelse for.

- Så må vi bare vedgå at dette ble feil, prøve å forklare hvorfor og så lære av det og sørge for at vi ikke gjør denne typen feil igjen.

- Det er under en uke igjen til det faktiske Stortingsvalget, hvordan skal dere unngå at noe lignende skjer der?

- Vi har et solid apparat i sving for å sikre at resultatet fra Stortingsvalget blir forsvarlig og korrekt presentert. Det føler jeg meg trygg på at vi skal klare å gjøre når vi kommer til valgdagen på mandag.

Les også: Nå kjøper også Rødt annonser på Facebook: - Det kommer med en heftig bismak