Valgdagen 13. september nærmer seg med stormskritt, og for mange er valgomater med på å vippe stemmen den ene eller andre vegen.

For dem som aldri har tatt en valgomat før, så er det et verktøy hvor man forteller hvor enig man er i forskjellige politiske påstander. Etter et visst antall påstander besvart, viser valgomaten hvilket parti brukeren ser seg mest enig i.

Foreløpig er det NRK som har den mest populære valgomaten. På formiddagen 30. august nærmet valgomaten seg to millioner fullføringer, noe som også er målsettingen til NRK.

Espen Blystad ved analyseavdelingen til NRK forteller at valgomaten til rikskringkasteren har blitt fullført 1.725.770 ganger. NRK lanserte årets valgomat 10. juni. Det er nesten to hele måneder før deres nærmeste konkurrent, VG, publiserte sin. Det tror prosjektleder i NRK Valg Aksel Helgheim er noe grunnen til at deres valgomat er den foreløpig mest populære.

- Vi er veldig godt fornøyde med at vi har truffet ganske bra. Så har vi hatt vår liggende ute ganske lenge, og det var en del av vår strategi. Vi laget vår etter at partiene var ferdig med sine landsmøter og bygde den opp etter det slik at folk kunne ta den på sene sommerkvelder, sier Helgheim.

- Det kan hende at det er noen som tar oss igjen og slår oss på målstreken, legger han til.

- Hvor viktig tror du valgomater er for den gjengse nordmann?

- Jeg tror den er en del av bildet. Den synliggjør norsk politikk i mediehusene og den minner folk om at det er valg nå, men man skal ikke overvurdere dem heller. For det er ganske mange andre ting som er med på å avgjøre hva folk ender opp med å stemme, sier prosjektlederen.

Les også: MDG sendte ut over 100.000 valg-SMS: - Noen føler det er en ulempe

- Ikke en fasit
Helgheim er spesielt fornøyd med at valgomaten har blitt tatt av mange unge lesere.

- Det viser at hvis vi setter oss klare mål og har ungdommen med på laget i utviklingen, så treffer vi. Det er et team som har jobbet med innsikt på hvordan vi kan lage den på best mulig måte, og de har truffet, sier han.

Samtidig benytter Helgheim tiden til å roser andre mediehus for arbeidet de har lagt bak årets valgomater.

- Jeg synes andre også har gjort en veldig god jobb med valgomatene. Ingen har falt for fristelsen med å lage den for kort. Men valgomater er ikke en fasit. Det er en indikasjon, sier Helgheim.

VG nærmer seg én million
Prosjektleder for VGs valgomat Øyvind Engan forteller at 816.000 unike bruker per 26. august har fullført valgomaten som ble publisert 5. august.

- Antall sidevisninger er vesentlig høyere fordi man kan klikke seg frem og tilbake, og sammenligne egne svar med politikernes svar, forteller han og legger til at de ikke har noe trafikkmål for valgomaten.

- I 2019 passerte vi 1,2 millioner unike brukere, og personlig vil jeg gjerne opp dit. Stortingsvalg har høyere oppslutning enn lokalvalg, så det burde trekke opp, sier Engan.

Les også: Ap bruker to millioner på Facebook-annonser - Høyre 70.000

For abonnenter
Schibsted-kollega Aftenposten publiserte deres valgomat 23. juni, men ulikt andre medier er denne plassert bak betalingsmur slik at det kun er Aftenposten-abonnenter som har tilgang til den. Men selv bak betalingsmur har 285.000 personer vært innom valgomaten per 26. august.

- Hvor mange som faktisk har gjennomført den, har vi dessverre ikke tall på, sier Karen Tjernshaugen, prosjektleder for stortingsvalget 2021 i Aftenposten.

Hun forteller at flere lesere har valgt å tegne abonnement hos Aftenposten på grunn av valgomaten.

Partikabal hos TV 2
TV 2 har på sin side ikke en valgomat, men det de kaller en partikabal. Kabalen har likhetstrekk med valgomater, men det er noen forskjeller. Kabalen fungerer på denne måten:

Før man går i gang med selve kabalen velger man tre forskjellige politiske temaer, eksempelvis miljø & klima, samferdsel og helse & omsorg. Videre fungerer den på samme måte som en valgomat, ved at du på en skala fra helt uenig til helt enig forteller hvor enig du er i en påstand. Deretter elimineres det partier etter hver kategori.

Status torsdag 26. august er at 459.901 unike brukere har fullført partikabalen, hvilket gir en fullføringsgrad på 90,4 prosent. Partikabalen ble publisert 18. juni.

Til sammenligning forteller pressesjef i TV 2 Jan-Petter Dahl at de ved valget i 2019 hadde 11 lokale partitester og en nasjonal test. Den nasjonale testen ble startet 290.000 ganger og hadde en fullføringsgrad på 80 prosent.

Mediehus Publiseringsdato Fullføringer
NRK 10. juni 1.725.770 per 30. august
VG 5. august 816.000 per 26. august
TV 2 18. juni 459.901 per 26. august
Aftenposten 23. juni 285.000 per 26. august (antall som har vært innom valgomaten - ikke antall fullføringer)

Kampanje har også vært i kontakt med Dagbladet, som ikke ønsker å oppgi tall på sin valgomat.