Etter 17 sesonger med USA-suksessen «New Scandinavian Cooking» på den amerikanske TV-kanalen PBS, er sjefen i det norske TV-produksjonsselskapet Tellus Works, Morten Ottesen, klar for premiere på en ny TV-serie. Fortsatt skal det handle om det vi putter munnen, men denne gangen er det drikken og ikke maten som står i sentrum.

- Vi gleder oss til å drikke og spise oss gjennom en kulinarisk reise sammen med seere over hele verden, sier Ottesen til Kampanje.

I det nye programmet, som har fått navnet «Wine First», jaktes det på tre ulike viner som skal gjenspeiler karakteren til regionen som besøkes, og i alle episodene utfordrer programlederne en kjent lokal kokk til å lage tre retter som hever smaken til de utvalgte edle dråpene fra de første landene i serien, Tyskland, Østerrike og Norge.

Norsk programleder
Programlederne for årets serie er Liora Levi og Yolanda Añó. Programleder Liora Levi er sommelier, norsk og nordisk mester for vinkelnere, kurs- og foredragsholder innen vin og kjent fra «God morgen Norge» på TV 2. Sammen med vinprodusentene avgjør Liora og Yolanda om kokken har klart å matche de forskjellige vinene til sine retter. 

- Kunne dette programmet vært vist på norsk TV

- I og med at dette er en produksjon finansiert opp av vininteressenter, så ville det vært vanskelig å gjøre det på denne måten i samarbeid med en norsk TV-kanal. Men slik vi tolker regelverket så vil det være mulig for en norsk kanal å kjøpe visningsretten til programmet slik at programmet kan vises på norsk TV, sier Ottesen.

Det er den norske markedsføringsloven og forbudet mot å vise reklame for alkoholholdige drikker som ville satt en stopper for et slik samarbeid på det norske markedet.

Ottesen sier det ikke er vinprodusentene selv som er med å finansiere programmet, men sentrale tyske og østerrikske kommunikasjons- og markedsføringsråd som jobber på vegne av hele industrien. Seriens partnere er derfor sammenslutninger som Austria Wine, Deutsche Weininstitutt, Wines of Chile og Wines of Italy.

- Vi velger hvilke viner vi ønsker uavhengig av vinprodusentene og våre partnere har en generisk interesse. Som Norges Sjømatråd er de ikke opptatt av enkeltprodusenter, men hele industrien. Det gjør at vi får et godt redaksjonelt produkt. Vi velger, de hjelper, sier han.

Her kan du se traileren til den nye serien 

Planlegger for sesong to
«Wine First» starter visning på PBS i USA allerede fra september 2021 og sesong to er allerede under planlegging. Her går reisen videre til Portugal, Italia, Chile og Argentina. I sesong to kommer den kjente TV personligheten og sommelieren Maya Samuelsson fra Sverige med på programlederlaget.

Produsent for serien er Jan Erik Lustig som har lang fartstid med lignende innhold fra seersuksesser som «New Scandinavian Cooking» i USA og «En Bit av Norge» (TV 2) og regissør Johannes Brun. Brun er spesielt imponert over «damenes allsidige kunnskap om mat, druer og vin.»

- Vi har fått på plass vinens Top Gear-team, sier regissøren.

Selv om Tellus Works har jobbet seg opp innenfor nisjen mat og drikke, så står TV-produksjonsselskapet også bak true crime-serier og dokumentarer.

- Vi har laget en dokumentarserie om bankraneren Martin Pedersen som skal vises på Discovery denne høsten også er vi i gang med et nytt true crime-prosjekt som skal på lufta neste år, sier Ottesen.

Øker omsetningen
Tellus Works Television har en lang og brokete historie. Selskapet ble grunnlagt i 2001 og gjorde raskt stor suksess med eksporten av nordiske tv-kokker til utlandet med programmer siom «New Scandinavian Cooking», men selskapet i tiden før Ottesen tok over tapte også mye penger.

I 2020 økte imidlertid omsetningen igjen og denne gangen til 18,1 millioner kroner og selskapet fikk et driftsresultat på en snau million i et marked som preges av en stadig sterkere konsolidering og en rekke oppkjøp drevet frem av giganter som Fremantle og franske Banijay

- Vi prøver heller å være lykkelige som små og vi tjener penger på egne bein. Første halvår har også vært veldig sterkt med en bunnlinje på flere millioner kroner allerede, sier Ottesen.

Ottesen eier 51 prosent av selskapet, mens Tellus Works-investor Ragnhild Birgitte Horn Bull eier de resterende andelene.

Les også: Kjøpte «dødt» tv-tapssluk - nå har Tellus tjent penger fire år på rad