Tellus Works Television har en lang og brokete historie. Selskapet ble grunnlagt i 2001 og gjorde stor suksess med eksporten av nordiske tv-kokker til utlandet med programmer siom «New Scandinavian Cooking», men morselskapet Tellus Works tapte også store penger - i underkant av 100 millioner kroner - og i 2014 valgte eierne å satse videre på tv-produksjon i selskapet Lemon TV. Det ble ingen suksess, og i 2015 ble Lemon TV slått konkurs.

Les mer: Dop-serie ble for dyr - tv-selskap slått konkurs

For Tellus Works Television tar historien en lykkeligere vending. Majoriteten av selskapet, inkludert rettighetene til «New Scandinavian Cooking», ble kjøpt oppav tidligere Tellus Works-produsent Morten Ottesen, som har brukt de siste fire årene på å få skikk på økonomien igjen.

I fjor hadde Tellus Works Television en omsetning på 20,1 millioner kroner (+ 62 prosent) og et driftsresultat på 1,7 millioner kroner (- 51 prosent). Selskapet har gått med overskudd de fire siste årene.

- Vi har utviklet nye konsepter og fått på plass veldig dyktige produsenter, og har egentlig vært veldig fokusert på å utvikle oss innenfor områder hvor vi er gode fra før, sier Morten Ottesen om tida etter oppkjøpet.

Han eier 51 prosent av selskapet, mens Tellus Works-investor Ragnhild Birgitte Horn Bull eier de resterende andelene.

- Folk vil ha underholdning med brodd
«New Scandinavian Cooking» vises på over 320 tv-kanaler tilknyttet PBS-nettverket i USA. Så langt teller satsingen 15 sesonger og nesten 200 programmer.

Foruten «New Scandinavian Cooking», eller «En bit av Norge» som det heter her hjemme, har Tellus Works spesialisert seg på «samtaleprogrammer» som «Påskereisen» og «Julekveld hos Prøysen».

- Det er veldig i tiden. Tv-seerne ønsker seg ikke bare lett underholdning, folk vil gjerne ha underholdning med litt brodd i. Det handlet ikke bare om at man skal grine foran tv-en, men at det skal være et snev av alvor. Innenfor dette området har vi mange formater.

- Hva skyldes omsetningsveksten i fjor?

- Vi fikk på mange prosjekter i fjor. Vi har hatt en del her hjemme i Norge, også leverte vi også et prosjekt til TV4 i Sverige. Vi har jobbet veldig godt med det digitale og ansatt tre digitale markedsførere som gjør at produktene våre er blitt veldig viktige for samarbeidspartnerne våre og kanalene våre.

- Må ha formater som fungerer på strømming
Han startet satsingen med Jan Erik Lustig som eneste kollega. I dag teller Tellus Works Television ti ansatte. Det inkluderer produsenter, regissører, digitale markedsfører, utviklere og etterarbeid.

- Vi kjøper en del tjenester innenfor foto, lyd og ferdiggjøring, og etablerer i disse dager egne klippesuitter for å ta større del av ferdiggjøringen på eget hus.

- Utvikler dere også programmer til strømme-tv?

- Du er nødt til å ha programmer som fungerer på strømming. Livsstilsformater som «En bit av Norge», «Herlige hjem» og «Påskereisen» fungerer helt ok på strømme-tv. Men du går ikke hjem og setter deg ned og tenker «nå skal jeg se om det er noen gode påskeprogrammer på tv». Du må hele tiden bygge det opp med aktiviteter på digitale flater og minne seerne på det.

Gir seg ikke i USA
Samtidig fortsetter Tellus Works Television satsingen i USA, og nå øyner Ottesen et gjennombrudd med to nye egenutviklede programserier for det amerikanske markedet som skal gå i produksjon i løpet av året.

- Vi ønsker ikke å gå ned i detaljer omkring formatene på nåværende tidspunkt, men ett av formatene skal sette fokus på Skandinavia gjennom møte med mennesker, design, arkitektur og kunst i en moderne kontekst hvor kjente internasjonale kapasiteter vil være programledere på lag med et norsk kjent fjes, sier Ottesen.

- I det andre formatet beveger vi oss ut i verden for å se på mat- og drikketradisjoner, med hovedfokus på sistnevnte. Formatet har en morsom tvist og en leken tilnærming til innholdet.