Tellus Works ble grunnlagt i 2001 og har produsert programmer som «Herlige hjem» for Fem, «Det norske måltid» for TV 2 og ikke minst den globale tv-suksessen «New Scandinavian Cooking» med kokkene Andreas Viestad, Tina Nordström og Claus Meyer, som blant annet er blitt vist på BBC. Selskapet har imidlertid hatt store problemer med å generere overskudd. Siden oppstarten har selskapet kostet eierne - med shipping-arving Ragnhild Birgitte Horn Bull i spissen - i underkant av 100 millioner kroner. Bare i fjor var underskuddet på hele 18,5 millioner kroner.
I fjor sa daglig leder Tor Andersen (bildet øverst i saken) til Dagbladet at selskapet var på bedringens vei:
- Vi er på god vei til å nå målene om å tjene penger. Resultatet er dramatisk forbedret, og vi har omsatt mer hittil i år enn det vi gjorde i hele fjor, sa Andersen den gang.
Slår seg selv konkurs
I dag har Andersen ikke lyst til å kommentere konkursen i Tellus-avleggeren, tv-produksjonsselskapet Lemon TV. Selskapet slo seg selv konkurs i forrige uke.
- Dagen er full av andre aktiviteter jeg må prioritere, skriver Andersen i en SMS til Kampanje før helgen.
Lemon TV så dagens lys da flere sentrale Tellus Works-folk startet opp det nye selskapet i et siste forsøk på å få skikk tv-produksjonsselskapet, som har blødd kraftig de siste årene. Tidligere styreleder Odd Ingar Solbakken forteller at virksomheten i det som da het Tellus Works, i fjor ble avviklet og overført til det som nå heter Lemon TV, og som blant annet produserer «Norge på dop» for TV3.
- Hva var grunnen til at virksomheten ble avviklet da du var styreleder?
- Ser du på regnskapet, så skjønner du det, sier Solbakken til Kampanje.
Omsetningen til Lemon TV i 2015 var på snaue fem millioner kroner, mens underskuddet var på nærmere ti millioner. Solbakken vil ikke kommentere saken ytterligere overfor Kampanje.
Fjernet seg fra Tellus
Bakgrunnen for å sette opp et nytt tv-produksjonsselskap skal ha vært å distansere seg fra Tellus-navnet. Sentrale profiler i Tellus, anført av Tor Andersen og Tellus-investor Ragnhild Birgitte Horn Bull, skal derfor ha satt opp et nytt tv-produksjonsselskap under navnet Lemon TV. Etter det Kampanje kjenner til, skal det suksessrike kokkeprogrammet «New Scandinavian Cooking» ikke har vært en del av det nye oppsettet.
Rundt ti personer står oppført som ansatte i selskapet, som på nettsiden har som motto at «det skal være gøy å jobbe hos og med Lemon TV». Nå er det imidlertid slutt på moroa for tv-produksjonsselskapet hvor folk som Styrk Jansen og Atle Øi skal ha vært ansatt, men også en rekke andre folk skal ha vært tilknyttet Lemon TV på prosjektbasis. Det var mandag i forrige uke at tv-partnerne skal ha slått selskapet konkurs.
Kampanje har forsøkt å komme i kontakt med bobestyrer Thomas Brandi Steen i Selmer Advokatkontor uten å lykkes.
Artikkelen fortsetter under bildet.
På vei til skifteretten: I programmet «Norge på dop» har Lemon TV og programleder Anders Kvaal, som også jobber i Lemon TV, tatt med TV3-seerne med på en reise for å finne ut hvordan det egentlig står til. Nå viser det seg at det ikke har stått så bra til i Lemon TV heller. Foto: TV3.
Taus shipping-arving
Heller ikke storinvestor Ragnhild Birgitte Horn Bull er veldig hissig etter å prate om tv-konkursen når Kampanje ringer.
- Det har jeg ingen kommentar til. Du får snakke med Nikolay Jarlsby, sier Ragnhild Birgitte Horn Bull til Kampanje.
Horn Bull er eneeier av selskapet med samme navn, Horn Bull AS, som eide 100 prosent av tidligere Tellus Works. Hun er også datter av Hans Herman Horn som blant annet har bygget opp seg opp innen shipping og skipsmeglerselskapet RS Platou. Hun er også søster til de kjente næringslivsprofilene Hans Herman Horn og Ragnar Horn og er godt bemidlet ettersom hennes navn dukker opp blant landets 1000 rikeste på ulike skattelister i mediene i høst.
Nå har altså noen av disse pengene gått tapt i tv-eventyret Tellus og Lemon TV.
- Fikk ikke forsvarlig økonomi
Nikolay Jarlsby, som Horn Bull viser til, er styreleder i det nye selskapet Lemon TV. Han bekrefter overfor Kampanje fredag ettermiddag konkursen og de bakenforliggende omstendighetene.
- Vi gjorde et forsøk på å lage god innholdsproduksjon og det fikk vi til. Men vi fikk ikke forsvarlig økonomi i det og da måtte vi kaste kortene, sier Jarlsby.
Jarlsby sier han selv ikke har hatt noen eierandeler i Lemon TV, men sier det var tre likeverdige partnere som stod på eiersiden da konkursen var et faktum, deriblant to fra ledelsen i selskapet, Tor Andersen og tidligere salgsdirektør i TVNorge, Helge Flemmen, i tillegg til Ragnhild Birgitte Horn Bull.
Han bekrefter videre at produksjonen «Norge på dop» ble tung å bære for selskapet.
- Det er riktig. Det ble veldig godt tv, men med negativ lønnsomhet, sier han.
Mange rammes
Jarlsby sier tilbakemeldingene fra oppdragsgiverne på produksjonene til Lemon TV har vært veldig gode, men at det til slutt var lønnsomheten som sviktet.
- Gjennomgående tror jeg våre oppdragsgivere er veldig godt fornøyde med produksjonene våre.
- Hva skjer med de ansatte som jobber i Lemon?
- Det ligger ikke for meg å kommentere og jeg har ikke vært i kontakt med bobestyrer. Men jeg vil tro de blir fristilt fra selskapet.
- Hvor mye penger kan ha gå tapt i konkursen?
- Jeg vil ikke kommentere beløpet, men mesteparten av det som har gått tapt, er gjeld i selskapet og i området 16-17 millioner kroner. En vesentlig del av dette er innlånt fra aksjonærene, sier Jarlsby.
- Er det grunn til å tro at Ragnhild Birgitte Horn Bull nå takker for seg som tv-investor?
- Det får du nesten snakke med henne om, men mye tyder vel på det, sier Jarlsby.