Onsdag kveld viet «Dagsrevyen» nærmere to og et halv minutt til et innslag om «Exit» sesong to, som har premiere på fredag. Etter Kampanjes opptelling, er dette Dagsrevyens fjerde «Exit»-innslag på under ett år. I tillegg har «Exit»-skuespillerne Jon Øigarden og Agnes Kittelsen gjestet henholdsvis «Kåss til kvelds» og «Lindmo» i februar måned.

Mangeårig pressemann og fagmedarbeider ved Institutt for Journalistikk (IJ), Trygve Aas Olsen, mener Dagsrevyen bør tenke seg om to ganger før de lager innslag om egne underholdningsprogrammer.

- De bør det, og det gjør de sikkert også, men de lander alltid ned på det samme svaret: «det kan vi godt gjøre», sier Aas Olsen til Kampanje.

Mediekritikeren synes ikke det er lurt.

- Det er fordi jeg er opptatt av etikken og troverdigheten i spørsmålet og legger større vekt på det. NRK er klar over at dette er en omstridt praksis, men de ender likevel opp med å gjøre det, sier han.

Les NRKs svar lenger ned i saken.

Viser til Vær Varsom-plakaten
Aas Olsen mener NRKs troverdighet kan svekkes om det virker som NRK driver reklame for seg selv, og om det skapes et inntrykk av at NRK-medarbeidere og skuespillere i NRK-serier kommer lettere på skjermen enn andre.

- I Vær Varsom-plakaten, punkt 2.2, står det at man skal unngå bindinger eller dobbeltroller som kan skape interessekonflikter eller føre til diskusjoner om inhabilitet. Man skal ikke sette seg i en situasjon hvor noen stiller det spørsmålet du stiller til meg nå. Hvor noen med god grunn kan stille sånne spørsmål, sier Aas Olsen.

- Bare det at du stiller spørsmålet og jeg svarer på det, gjør at NRK mister litt troverdighet, fortsetter han.

- Kan se ut som en del av reklamepakka
- Tror du Dagsrevyen kunne hatt et lignende innslag om en TV 2- eller Viaplay-serie?

- De burde jo det, hvis kriteriet er popularitet. Hvis det er utvelgelsekriterit e på hvorfor NRK velger å lage så mange egne saker som «Exit», så ville det vært naturlig å lage Dagsrevyen-innslag om dramaserier på andre kanaler også som er like populære, men det gjør de da ikke.

Han trekker også frem at NRKs trailere for serien kan gjøre det vanskeligere å skille Dagsrevyen-innslaget fra reklame.

- Hvis de deler traileren før og etter Dagsrevyen, og det kommer et innslag i selve Dagsrevyen, så kan det innslaget se ut som en del av reklamepakka, sier Aas Olsen.

- Taper troverdighet
Også da første sesong av «Exit» gikk sin seiersgang på NRK i 2019, fikk kanalen kritikk for omtalen av egne underholdningsprogrammer. Ifølge Klassekampen hadde NRK da omtalt egne serier over 240 ganger i sine nyhetsflater på TV, radio og nett på under ett år.

Professor i journalistikk ved Høgskulen i Volda, Svein Brurås, mener man i lang tid har sett en sammenblanding av nyheter og reklame for NRK-produkter i Dagsrevyen.

- Når nyhetsverdien i et innslag er påfallende lav og reklameverdien er høy, da oppstår mistanken om at her er det andre hensyn enn de rent journalistiske som ligger til grunn. Når dette skjer ofte, så taper «Dagsrevyen» troverdighet. Publikum får et inntrykk av at journalistiske vurderinger må vike for markedsføring av NRKs egne produkter, sier han til Kampanje.

Dagsrevyen driver ikke reklame, heller ikke for Exit.

NRK: - Er bevisst problemstillingen
Redaksjonssjef Hanna Thorsen i Dagsrevyen i NRK, forteller at dette er noe de tenker på.

- Jeg mener at det er en relevant diskusjon, vi er bevisst problemstillingen og diskuterer balansegangen fortløpende. NRK er en viktig institusjon i Norge, og vi skal selvsagt dekke serier og annet kultur- og underholdningsstoff produsert av og for NRK når det er journalistisk relevant, sier Thorsen til Kampanje.

- Er dere redde for at Exit-omtalen svekker Dagsrevyens troverdighet?

- Nei, det var enorm interesse både for sesong en og nå for sesong to, så samlet sett tror jeg ikke disse innslagene svekker troverdigheten vår, men vi skal selvsagt være bevisst volumet, sier Thorsen.

- Klar nyhetsverdi
Gårsdagens innslag i Dagsrevyen tok for seg handlingen i den nye Exit-sesongen. I januar hadde Dagsrevyen et innslag om at premieredatoen var satt. I fjor vår hadde Dagsrevyen et innslag om at innspillingen av sesong to var i gang, mens den svenske skuespilleren Sofia Helin ble intervjuet i en reportasje i fjor sommer hvor Helins rolle i den nye Exit-sesongen var tema.

- Skal Dagsrevyen drive reklame for NRK-serier?

- Dagsrevyen driver ikke reklame, heller ikke for Exit. Alle innslagene vi har hatt har vært journalistisk vinklet og har klar nyhetsverdi. Vi har blant annet dekket hvilke utfordringer koronasituasjonen har skapt for innspillingen med strenge smitteverntiltak og reiserestriksjoner, sier redaksjonssjefen.
 
- Kommer det tilsvarende innslag om den nye Viaplay-serien «Delete Me» og TV 2-serien «Bortført»?
 
- Vi dekker andre TV-serier og filmer dersom det er journalistisk interessant, uavhengig av hvem som produserer og distribuerer seriene, sier Thorsen.