Får krass kritikk:

Fredrik Solvangs (bildet) oppladning til Debatten tirsdag får kritikk. - Noe overtramp er jeg ikke enig i at dette var, men jeg ser at det kan virke litt merkelig siden innvandrerpoenget ikke ble en del av selve debatten, sier Debatten-redaktør Knut Magnus Berge.

Medier / Publisert - Oppdatert

Mener NRK driver med «ragebait» på Instagram: - Kunstig polariserende debatt

- En type forenkling som tåkelegger mer enn å opplyse, sier journalist Maren Sæbø om premisset for kveldens «Debatten»-sending.

«Nå kan friske 50-åringer i innvandrertette bydeler i Oslo få vaksine før 70-åringer andre steder i landet. Hvor ble det av prinsippet om at alle er like mye verdt?», spurte «Debatten»-programleder Fredrik Solvang i et Instagram-innlegg han delte i forkant av tirsdagens «Debatten»-sending. 

Både premisset for debatten og Solvangs formulering møtes med krass kritikk i sosiale medier.

En av dem som reagerer på Facebook er journalist og kommentator i Dagbladet, Marie Simonsen

- Det er helt utrolig at NRK setter innvandrere i Oslo opp mot 70-åringer andre steder. Håper ikke de har invitert folk som argumenterer på den måten. Med så få vaksiner å fordele, er jeg uansett ikke håpefull, selv i prioriterte Gamle Oslo. Kunstig polariserende debatt. Vi burde diskutere mangelen på vaksiner istedet, skriver Simonsen. 

- Om det ikke er nok motsetninger og følelser i denne debatten, kaster NRK inn innvandring også. Dette er ragebait-bingo, legger Simonsen til når Kampanje tar kontakt.

Fredrik Solvang har tirsdag kveld lagt til en oppdatering på Instagram-innlegget sitt. Se NRKs svar lenger ned i saken.

- Ganske usmakelig
Journalist og skribent Maren Sæbø, som selv er bosatt i bydel Grorud, er også blant dem som reagerer. Hun sier til Kampanje at hun tror Solvangs formulering kan føre til økt polarisering, og til at det spres misoppfatninger.

Hun sier at Solvang vet hva han gjør når han velger å bruke formuleringen «innvandrertett», heller enn for eksempel «trangbodd» eller «mange som jobber i helse- og serviceyrker».  

- Som en 44-åring i en av de nevnte bydeler så knøt det seg i magen, Solvang får det til å handle om eldre andre steder, opp mot oss middelaldrende i en bydel i Oslo, attpåtil understreker han at det dreier seg om bydeler med høy innvandrerandel. Vi som vokste opp opp på åttitallet har jo hele tida kjent på den retorikken, de eldre mot innvandrere, det er en måte å sette svake grupper opp mot hverandre som er ganske usmakelig. I en pandemi, hvor det er mye følelser og frustrasjon i spill, så er dette ekstra guffent, sier Sæbø til Kampanje. 

Hun legger til at hun kjenner til Solvang som en «ellers hyggelig fyr», men at hun her hørte «hundefløyta til kommentarfeltet».  

Sæbø sier at hun også reagerer på formuleringen om «Hvor ble det av prinsippet om at alle er like mye verdt?».

- Jeg har skrevet en del om global vaksinefordeling de siste månedene, og denne debatten er ikke typisk norsk, for å si det slik. Vaksiner er en knapphet. Derfor er det også både en fagdebatt og en bredere debatt om hvordan man mest effektivt kan bruke de  vaksinene man har så langt, sier hun.

- Den kunne man jo ønske at man i Norge også klarte å ta, uten å henfalle til en type forenkling som tåkelegger mer enn opplyser. Nettopp fordi alle er like mye verdt, må hvem man vaksinerer i hvilken rekkefølge være en debatt, og den er jeg glad for at fagmiljøene tar, avslutter Sæbø. 

Les også: Fredrik Solvangs Twitter-blemme utløser debatt: - Ganske stygg sak

NRK svarer på kritikken
Tirsdag kveld har Solvang lagt inn en oppdatering på Instagram-innlegget sitt der han understreker at kan ikke mente å bruke begrepet «innvandrertett» negativt, men at han neste gang heller vil bruke andre begreper hvis poenget er å omtale bydeler med stor minoritetsbefolkning.

- Men ord er viktige, så skal sørge for ikke å bruke ord som kan være stigmatiserende.

Redaktør Knut Magnus Berge forstår at det kan stilles spørsmål ved relevansen av formuleringene.

- Dette er ein spissformulert inngang til det som ble en høyaktuell, nyansert og sober Debatten. Noe overtramp er jeg ikke enig i at dette var, men jeg ser at det kan virke litt merkelig siden innvandrerpoenget ikke ble en del av selve debatten, sier han til Kampanje.

- Hva tenker dere om reaksjonene?

Mener NRK driver med «ragebait» på Instagram: - Kunstig polariserende debatt