Helt siden The Guardian publiserte artikkelen «Avdekket: 6500 arbeidsinnvandrere har dødd mens Qatar girer opp til verdensmesterskap» har Qatar-VM blitt heftig diskutert i norske fotballklubber så vel som i norske medier. Eliteserieklubbene Tromsø, Rosenborg, Viking, Strømsgodset og Odd har alle vedtatt ønske om boikott.

- Jeg synes det er fascinerende, og litt pussig, at det er i Norge, det første initiativet til et boikott kommer fra, i og med at det er uhyre sjeldent at Norge er kvalifisert til VM. Vi har ikke vært kvalifisert siden 1998, sier Reidar Sollie til Kampanje.

Journalist i Dagsavisen, Reidar Sollie, er leder i den uavhengige interesseorganisasjon for norske sportsjournalister, Norske Sportsjournalisters Forbund. Forbundet forkortes med NSF, men går oftest under betegnelsen Sportsjournalistene.

- Kan starte en domino-effekt
Sollie er spent på hva som skjer hvis Fotballtinget lander på et boikott-vedtak om en ukes tid.

- Det er veldig spennende å se hvordan de internasjonale reaksjonene blir. Om dette kan starte en domino-effekt, sier han.

- Da kan Norge få en stor rolle innen internasjonal fotball igjen, og det er lenge siden sist, fortsetter journalisten.

- Kan du se for deg at noen av stormaktene innenfor fotballen blir med?

- Det har vært veldig stille fra de nasjonene, men det hadde vært veldig fascinerende hvis det skjedde, svarer Sollie.

- Fullstendig skandale
NSF-lederen er ikke nådig i sin dom over Fifa, som ikke har varslet noen planer om å flytte på det planlagte verdensmesterskapet.

- Det er en fullstendig skandale at Fifa ikke har klart å flytte på det arrangementet, etter at det ble avslørt at det var korrupsjon som lå bak hele tildelingen. Det var vel i 2015, så de har hatt tid til å gjøre noe med det, sier Sollie.

NSF-lederen var i sist i Qatar for fem år siden i forbindelse med en kongress i regi Sportsjournalistenes verdensforbund, AIPS.

- Da var Fotball-VM selvfølgelig tema. All oppmerksomhet er på Foball-VM, men Qatar har hatt VM i alle de store verdensidrettene, og de kommer ikke til å gi seg før de får Sommer-OL, også. De skal nok toppe alt med sommer-OL, sier Sollie.

Les også: NRK og TV 2 har bedt FIFA om svar etter nye skrekk-tall: - Rystende

Saken fortsetter etter bildet.

Bygger stadion:

Arbeidere ved Lusail stadion, en av de planlagte VM-arenaene i Lusail, Qatar. Stadion skal ha plass til 80 000 tilskuere og vil ha åpningskampen og en av de siste kampene i VM neste år. Foto: AP Photo / Hassan Ammar

- De må håndtere dette
Sollie er spent på hvordan Norges fotballforbund behandler tema videre. 

- Fotballting er neste helg, så dette er en veldig fersk sak og det er nok litt bardust. De må håndtere dette her, og kvalikken starter i slutten av mars for Norges del. Så vi har kort tid, sier han.

- Hvis alle klubbene vil det må Norge trekke seg fra VM?

- Fotballforbundet er en medlesmorgansiasjon så jeg vil tro at hvis det blir et rungende flertall for at Norge ikke skal delta, så kan man ikke delta.

- Tror du TV-seerne tenker på det kritiske aspektet med Qatar-VM, og ikke bare fotballfesten?

- Jeg tror de fleste har fått med seg at Qatar-VM er veldig omstridt, men bordet fanger veldig når fotballkamper starter, særlig hvis Norge er med.

Les også: NRK og TV 2 betaler 100 millioner for Qatar-VM: - Omtrent som en halv dramaserie

Sollie sier fotballen lever sitt eget liv.

- Hvis Norge skulle kvalifisere seg, mot all formodning, så vil nok folk flest følge med, også vil nok mange snu seg bort. De mest innbitte har sagt at de ikke vil se en kamp, heller ikke av kvalikk-kampene, så dette er individuelle valg.

- Hvordan blir det å dekke mesterskapet, blir det en normal dekning?

- Norsk presse vil dekke det på vanlig måte, med alle kritiske innfallsvinkler som vi må ha med oss. Det må være en bevisst gjeng som reiser dit og dekker alle fasetter ved et slikt mesterskap, sier Sollie.