Saken blir oppdatert.

Shaun Henrik Matheson utløste en enorm klagestorm da han gikk på lufta i sitt eget program «Shaun» på NRK P13 2.februar og vitset om at han skulle ønske at koronavaksinet ikke virket i Israel. Før dagens møte i Kringkastingsrådet hadde sekretariatet mottatt 527 henvendelse rom programmet.

- De aller fleste er kritiske til innslaget. Det er noen veldig få, antakeligvis det man kan telle på en hånd, som gir støtte, rådssekretær Erik Skarrud til Kampanje. 

NRK gikk umiddelbart ut og beklaget hendelsen. De har også avpublisert programmet. Torsdag er saken oppe til behandling i Kringkastingsrådet.

- Dette var et sleivspark som gikk over grensen for hva som er greit, og vi har avpublisert innslaget. Vi beklager, og vi er lei oss for at folk av åpenbare grunner ble sinte, har underholdningsdirektør Charlo Halvorsen sagt til VG.

Les også: Fredrik Solvangs Twitter-blemme utløser debatt: - Ganske stygg sak

- Særdeles grov bom
I Kringkastingsrådet gjentok underholdningsdirektøren beklagelsen.

- Det er flere ting som ble sagt i denne sekvensen som er problematisk. Det er legitimt og for mange berettiget å kritisere statens Israels behandling av sine innbyggere, men det går et klart skille for den type kritikk og budskap med antisemittisk innhold. I dette tilfellet klarte vi ikke det skillet godt nok, sier Halvorsen-

Han viser blant annet til den sarkastiske bruken av begrepet «Guds utvalgte folk» som spesielt problematisk fordi det hekter uttalelsene på den jødiske befolkningen, og ikke staten Israeil.

- Vi skal gjøre hva vi kan for at dette ikke skal skje igjen og skal bruke den lærdommen også i dette programmet fremover, fortsetter han.

Rådsleder Julie Brodtkorb takker NRK for å ha lagt seg flat.

- Det skulle bare mangle, for det at NRK som en allmennkringkaster uansett form på et program skal ha denne typen innhold, det er jeg veldig glad for at dere ser at ikke bare er å bomme, men å bomme særdeles grovt, sier hun.

- Dette må jeg si at jeg reagerte veldig sterkt på. Det er det programmet vi har hatt i rådet som jeg har reagert sterkest på, fortsetter hun.

- Dypt dehumaniserende
Også Vebjørn Selbekk mener NRK-ledelsen handlet forbilledlig da saken ble kjent tirsdag kveld forrige uke.

- Jeg mener NRK-ledelsen handlet forbilledlig da saken ble offentlig kjent tirsdag kveld forrige uke. Det ble tatt gode beslutninger om beklagelse og avpublisering. Det var en resolutt og tillitsvekkende reaksjon på en helt uakseptabel oppførsel av en NRK-programleder, sier Vebjørn Selbekk.

Han mener likevel NRK har vært for vag i sin beklagelse.

- Hva er det man egentlig beklager? Hva vil NRK-ledelsen kalle denne tiraden fra Shaun Henrik Matheson. Hva er det NRK konkret mener er problemet med det han sa. Jeg mener man til nå ikke har vært klar på det jeg mener er dypt dehumaniserende og antisemittiske uttalelser, sier han, og legger til at han ser med glede på at Charlo Halvorsen nå beskriver uttalelsene som antisemittistiske. 

Trude Drevland mener NRK bør revurdere hele programmet.

- Jeg lurer på om man har en egnet programleder og om man overhodet bør ha denne typen program hvor grensene og objektivitet totalt er fjernet, sier hun.

Les mer: NRK-redaktør forsvarer Resett-invitasjon i Debatten: - Tror ikke på scenenekt 

Forsvarer Midtøsten-dekning
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sier at det ikke er noen tvil om at uttalelsene er over grensen eller at de nødvendiggjør en så tydelig beklagelse som Charlo Halvorsen har kommet med.

Samtidig forsvarer han den øvrige dekningen av Midtøsten-konflikten, etter spørsmål fra Ove Vanebo om hvorfor den så ofte er gjenstand for debatt i Kringkastingsrådet.

- Det er mange mennesker som har sterke og avklarte meninger om dette. Jeg har tidligere sagt at det er to-tre-fire temaet som vi ikke kan berøre i det hele tatt uten at det blir stor diskusjon. Et av de temaene som det alltid blir diskusjon om, enten fra den ene eller andre kanten, er dekningen av Midtøsten, sier Eriksen.