Det nye året kommer til å åpne med et brak for TV-kanaler som Discovery og Nent-gruppen og ikke minst landets TV-distributører som videresender kanaler fra utlandet. Fra 1. januar får nemlig Medietilsynet mulighet til å stanse reklame fra utenlandske pengespillselskaper som er rettet mot norske TV-seere.

- Vi er klare til å ta fatt på oppgaven med å stoppe reklame som etter norske regler er ulovlig, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.

Den nye regelen om pengespillreklame i kringkastingsloven, som Kampanje tidligere har omtalt, gjør at Medietilsynet fra 1. januar neste år kan pålegge norske distributører å gripe inn og stanse markedsføring på TV og strømmetjenester for pengespill som ikke har tillatelse i Norge.

Les også: Discovery saksøker staten - vil stanse nytt reklameforbud

De norske spillselskapene Norsk Tipping, Norsk Rikstoto, Pantelotteriet og Postkodelotteriet, som har lov å sende reklame på TV i Norge, står for en tredel av reklamekronene som brukes på denne formen reklame.  Over 80 prosent av all pengespillreklame som sendes på TV i Norge er utenlandsk. I løpet av et gjennomsnittsdøgn sender utenlandske pengespillselskap 1.250 reklamer. Til sammenligning sender de norske spillselskapene 287 reklamer.

- Det er mye ulovlig pengespillreklame på norske TV-skjermer. Denne reklamen bidrar til å legitimere og opprettholde et ulovlig tilbud. Seks av ti nordmenn vet ikke, eller er usikre på, hvem som har lov til å tilby pengespill i Norge. Vi mener all TV-reklamen er en grunn til det, sier Atle Hamar, direktør i Lotteri- og stiftelsestilsynet.

Betting-reklamen faller
Totalt brukte de norske og utenlandske pengespillselskapene til sammen 865 millioner kroner på TV-reklame fra august 2019 til juli 2020. Dette er et bruttotall og tar således ikke hensyn til rabattene som oppnås hos mediene, og det reelle tallet er derfor vesentlig lavere på grunn av rabatter på annonsering.

Oslo Economics har tidligere anslått at Discovery Networks Norge og Nordic Entertainment Group vil få redusert sine inntekter med mellom 250 og 500 millioner kroner som følge av forbudet.

Men for tredje år på rad bruker utenlandske pengespillselskaper mindre penger på reklame rettet mot norske tv-seere. Det viser tall fra Medietilsynet. 

- Det er positivt at pengebruken på reklame som etter norsk lov er ulovlig, fortsetter å falle, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet

Nedgangen er imildertid ikke på mer enn 14 millioner kroner eller 1,6 prosent mindre enn samme periode året før. Siden toppen i perioden august 2017 til juli 2018, har tv-reklame for pengespill gått ned med 15 prosent

Les også: Mindre tv-reklame fra bettingselskapene - men Norsk Tipping øker

Spilleproblemer er alvorlig
Bakgrunnen for den nye bestemmelsen er at regjeringen ønsker å redusere antall problemspillere og negative konsekvenser av spilleproblemer.

- Spillene det reklameres for her har høy risiko for spilleavhengighet, og du kan tape veldig mye penger på kort tid. Spilleproblemer er alvorlig ikke bare for spilleren, men også for hele familien. Det er en grunn til at denne reklamen er ulovlig, og det er bra at vi får flere verktøy for å stoppe den, 

Les også: Lyse-sjef om «sladding» av pengespillreklame: - Tidkrevende, utfordrende og dyrt

Av virkemidler kan Medietilsynet pålegge distributørene å stoppe reklame for ulovlige pengespill. Etter pengespillovgivningen er det allerede forbudt å markedsføre pengespill som ikke har tillatelse i Norge.

- Forbudet har hittil ikke kunnet brukes for å hindre markedsføring på TV-kanaler som er etablert i utlandet. Den nye regelen som trer i kraft gir oss nå noen virkemidler mot denne formen for reklame, sier Velsand.