Lyse-sjef om «sladding» av pengespillreklame: - Tidkrevende, utfordrende og dyrt

ARENDAL (Kampanje): Lanserer i stedet nytt forslag som vil «svi der det skal svi».

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Ett av de store debatt-temaene under Arendalsuka har vært utfordringene knyttet til markedsføringen fra de utenlandske spillselskapene og konsekvensene av å stanse denne reklamen. Dette er tv-reklame som finner vei til det norske tv-publikummet gjennom kanalene til Discovery og Nent-gruppen.

Onsdag slapp kulturminister Trine Skei Grande en ny rapport om konsekvensene av det nye lovforslaget.

- Det har vært mye oppmerksomhet rundt forslaget og det er viktig for oss å belyse mulige konsekvenser. Samtidig er det viktig å påpeke at dette er et verdivalg. Hensynet til de som sliter med pengespillproblemer må veie tyngst, sier kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande.

Det var i mars i år at kulturministeren ville at forbudet mot pengespillreklame skulle strammes inn ytterligere. Dette skulle skje gjennom å pålegge distributørene å stanse denne reklamen og under Arendalsuka har både Lotteritilsynet, Medietilsynet og Arbeiderpartiet ivret for en løsning på dagens regelverk som de mener er konkurransevridende og samfunnsskadelig.

- Det er det samme som å gå på siden av en fotballbane og velte barnas vaffelrøre, sa mediepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Trond Giske, under debatten «Hvordan stoppe ulovlig spillreklame i media?».

Les også: Regjeringen vil slå ned på «enorme mengder» ulovlig spillreklame

- Lettere å fikse på andre måter

På brygga i Arendal møter Kampanje konserndirektøren i Lyse, Toril Nag, som eier en av - landets største og raskest voksende tv-distributører, Altibox. Hun synes ikke lovforslaget til kulturministeren om å filtrere bort pengespillreklamen er en spesielt god løsning.

- Dette kan løses på enklere måter enn å pålegge vår bransje å filtrere ut reklamen, sier Nag til Kampanje.

- Er det mulig med en slik filtrering?

- Det vil i tilfellet bli fryktelig tidkrevende, utfordrende og dyrt, sier Nag.

Tidligere i uken hadde blant annet IKT Norges egen teknologientusiast, Torgeir Waterhouse, tatt til orde for at dette forslaget vil bli både kostbart og komplisert

- Å filtrere all internett-trafikk inn til Norge vil medføre både sikkerhetsproblemer og forsinke trafikken. Det er bare noen av konsekvensene, sa Waterhouse under debatten

Nag har i stedet et annet forslag.

- Det bør heller lages lover som forbyr distribusjon av kanaler som sender innhold finansiert av pengespill til norske seere. Innføres et slikt forbud, så vil dette løse seg raskt. Da må kanalene selv fikse opp, og det er jo de som må tilpasse seg. Alternativet er da tapte inntekter for dem, og da svir det der det skal svi, sier Nag.

Tidligere har kanalene selv anslått dette markedet til å ligge på rundt 500 millioner kroner, men i en ny rapport fra Oslo Economics bestilt av Kulturdepartementet anslås det at summen er lavere og mellom 250 og 500 millioner kroner.

Les også: Ny rapport om spillreklame sår tvil om Discovery og Nents dystre spådommer

Vil heller forby kanalene

Et av hovedproblemene hva gjelder bettingreklamen er at dette er kanaler som sender fra England og opererer under andre lover enn de norske kanalene. Enn så lenge har Discovery og Nent-gruppen med kanaler som Max, TV3 og Viasat 4 ikke etterfulgt regjeringen og myndigheters ønske om å kutte ut denne markedsføringen. Spillreklame på tv er ikke forbudt på det britiske markedet og oppfordringer til både kanaler og det britiske medietilsynet Ofcom har ikke ført frem.

- Politikerne sier de ikke får det til, er ikke filtrering da et godt forslag?

- De kan heller pålegge oss distributører ikke å sende kanalene i det hele tatt. Det ville være en start. Da vil de miste publikum og inntekter. Jeg satser på at vi får til en pragmatisk løsning, sier Nag.

Som tilbyder av tv-kanaler gjennom fibernettet er Nag og Altibox opptatt av at kanalene har et så godt innhold som mulig. Tidligere i år lanserte Altibox blant annet strømmetjenesten «Godt Norsk». Med den ønsker Altibox å gjøre norskprodusert innhold lettere tilgjengelig for nordmenn. Tjenesten representerer også en ny måte å finansiere norsk innhold på der man samarbeidet om forkjøpsordninger.

Se video fra debatten «Norsk medieinnhold, hva nå» der NRK-sjefen Thor Gjermund Eriksen roser Lyse-sjefen:

Tror ikke det rammer norsk innhold

For å ta høyde for en større inntektsreduksjon på flere hundre millioner kroner, Oslo Economics, som står bak den nye rapporten, også for andre mekanismer. «Hvis lovendringen skulle føre til en markant reduksjon i innvesteringene i norsk innhold, kan det ikke utelukkes at distributørene vil få insentiver til å tilby Discovery og Nent relativt høyere betaling mot at de forplikter seg til å investere midlene i norsk innhold», heter det i rapporten. 

Også dette stusser Lyse-sjefe på.

- Er det pengespillreklame som finansierer norsk innhold? I don’t think so. De som primært har godt norsk innhold er NRK og TV 2, og de driver jo ikke med pengespillreklame, sier Nag.

Lyse-sjef om «sladding» av pengespillreklame: - Tidkrevende, utfordrende og dyrt