Til tross for at høstens store NRK-satsing «Maskorama» fikk slakt av TV-anmelderne da den dukket opp på skjermen i høst, har Kampanje flere ganger skrevet om programmets ville seervekst.

De to siste episodene av Maskorama har krysset «den magiske grensen» ved å nå over en million nordmenn med sine direktesendinger. 

Nå viser tall fra NRKs analyseavdeling at det elleville NRK-programmet er blant de mest sette på linær-TV i hele år - kun slått av «Nytt på Nytt» og «Tour de Ski». 

Se den fullstendige listen nederst i saken.

Gunn Enli, professor i medievitenskap ved UiO, sier til Kampanje at hun tror «Maskorama»-finalen kan ende med ny seerrekord.

- Dette blir spennende. Det vil ikke overraske meg om det blir rekordhøye seertall. Etter det jeg forstår har seertallene bygget seg opp, og seerne har ikke falt fra, sier hun. 

- Forventet du at serien skulle bli høstens store TV-hit da den ble lansert?

- Nei, langt derifra. Det så jeg på som usannsynlig, jeg tenkte at det ville bli en klassisk flopp. Programmet virket veldig unorsk, veldig fargesparkende og litt fremmed. Det er jo et koreansk TV-konsept, jeg tenkte at det ville være vanskelig å få det implementert i norsk TV-kultur. Det ble en uventet suksess, slår hun fast.

Les også: Flere takket nei til Maskorama: - I ettertid kan man si det var dumt

- Samler familien og nasjonen
Enli mener programmets suksess skyldes at de har lyktes å engasjere publikum, og i å samle familien og nasjonen.

- Veldig mange er opptatt av «Maskorama», og det gir et deltager-engasjementet ved at man er invitert med til å gjette. I tillegg er det godt egnet som en «snakkis» i sosiale medier. Selve konseptet er også sjokkerende, annerledes og litt avant-garde, sier hun.

Enli mener også at programmet har slått an fordi det blander kjente og ukjente elementer.

- Det ukjente er sammensetningen er særlig kostymene og det spektakulære, men så har det også kjente elementer som dommerpanel, avstemning, «gameshow» og sangkonkurranse, som er noe av det vi vet at det norske TV-publikummet liker. Dette er et velprøvd konsept som har blitt sendt i 15-20 land før det kom til Norge. Og så tror jeg NRK har gjort en god jobb med å fornorske programmet, blant annet med troll og elger som en del av kostymene, og med valget av programledere, sier hun.

- Serien har fått slakt av en god del anmeldere, men seertallene forteller en annen historie - hva sier det oss?

- Det har vært slaktet i alle land det har blitt lansert i, så vidt jeg har fått med meg. Det har nok virket for rart og for «crazy», og anmelderne var kanskje ikke forberedt. Noen av fordommene mot programmet handler om at det havner langt nede på høykultur-lavkultur-aksen. Det er ikke nødvendigvis det som selger best som får best anmeldelser. Under korona-tiden slipper vi kanskje litt opp, og ser på som underholder, sier Enli.

NRK: - Tøff konkurranse
I NRK tar de ikke rekordtallene på forskudd.

- Programmet som er det mest sette til nå, ble sendt i påska og under den første nedstengningen, og jula samler mange seere rundt de tradisjonelle programmene, så det er nok tøff konkurranse, sier medieanalytiker Kari Ranheim Lohme i NRK. 

- Men så har vi sett at Maskorama har engasjert flere og flere seere for hvert program, så det er ikke utenkelig at finalen blir av de mest sette programmene i år. Uansett hvor det havner på lista når året er omme er det svært gode tall, og særlig for et helt nytt konsept, sier NRKs medieanalytiker.

Prosjektredaktør i Maskorama, Jan Egil Ådland, sier til Kampanje at «en så bra serie fortjener en gøy finale», og lover at lørdagens finale blir slik. 

- Det blir reunion med alle karakterene, det blir nydelige opptredener og ikke minst skal de tre siste maskene av! Når det gjelder seertall, så er fokuset for NRK og Fremantle (produksjonsselskapet bak, red.anm) å lage den beste mulige finalen, og så håper vi selvfølgelig at de som har fulgt oss så langt, blir med også på finalen, sier Ådland.

- Tror du dere kommer til å toppe listen over de mest sette linær-programmene så langt i år? 

- Vi kommer nok til å kjempe helt i toppen. Når det er sagt så er det TSR-tallene (Total Screen Rating, dvs. totale seertall, red.anm) som er viktigst for oss. Maskorama har vist seg å fungere både lineært og på VOD (strømmetallene), og de sammenlagte tallene er formidable, sier en fornøyd Ådland. 

- Ikke våget å drømme om
Ådland sier at han personlig hadde høye forventinger da «Maskorama» først ble sendt på lufta, fordi showet er spenstig og har en solid «track record» fra andre territorier.

- Men at det skulle ligge godt over millionen i snitt, hadde vi ikke våget å drømme om, sier Ådland. 

- Serien har fått slakt av en god del anmeldere, men seertallene peker til topps. Hva forteller det oss?

- Jeg har ikke registrert at «en god del anmeldere» har slaktet serien. Men har fått med meg at det har vært litt delte meninger. Det forteller vel bare at folk har ulik smak og det må de få lov til. For oss har det ikke hatt så mye å si. Vår jobb er å lage god underholdning for publikum, sier han. 

Ådland sier også at det foreløpig ikke er tatt en endelig avgjørelse med tanke på om det blir en sesong to av «Maskorama» eller ei. 

- Men det er mulig det kommer mer informasjon om dette under finalesendingen, så her er det bare å følge med, hinter han.

Topp 20 programmer på NRK1 hittil i år (uten Dagsrevyen): 

Tittel Dato Seertall linær-TV
Nytt på Nytt 3.4.20 1.143.000
Tour de Ski 5.1.20 1.085.000
Tour de Ski 5.1.20 1.075.000
Nytt på Nytt 27.2.20 1.070.000
Nytt på Nytt 20.3.20 1.069.000
Maskorama 5.12.20 1.061.000
Mesternes Mester 3.1.20 1.046.000
Mesternes Mester 28.2.20 1.035.000
Nytt på Nytt 25.9.20 1.027.000
Nytt på Nytt 28.2.20 1.013.000
Maskorama 28.11.20 1.005.000
Vinterstudio 5.1.20 988.000
Nytt på Nytt 13.3.20 984.000
Nytt på Nytt 7.2.20 979.000
Mesternes Mester 1.1.20 976.000
Nytt på Nytt 17.1.20 966.000
Idrettsgalaen 2020 4.1.20 956.000
Grand Prix 2020 15.2.20 956.000
Nytt på Nytt 17.4.20 954.000
Mesternes mester 10.1.20 950.000