I et innlegg i VG i dag, langer film- og TV studenten Balqiis Omar Ali-Hanaf ut mot norsk TV-bransje for å ikke gi plass til personer med minoritetsbakgrunn på skjermen. 

I innlegget er hun spesielt kritisk til TVNorge og Dplay-seriene «Hvite gutter» og nye «Basic Bitch». Førstnevnte mener Ali-Hanaf tar i bruk mørke skuespillere som står igjen som identitetsløse, mens sistnevnte serie kritiseres for å fremstille Tønsberg som et homogent samfunn.

- Som film- og TV-student får man et bilde av hvordan bransjen fungerer. Når dette bildet ikke inkluderer alle kan det kan føre til en demotivasjon hos minoritetstudenter som har sitt første møte med bransjen gjennom skolebenken. Skoler begrenser seg selv ved å ha en utdanning som mangler mangfold, skriver hun.

Ali-Hanaf trekker også frem et intervju med «Basic Bitch» sin manusforfatter Amanda Erlandsen hos Kampanje, der hun uttaler at Norge trenger flere serier om jenter. 

- Man skulle tro at en slik serie skulle åpnet en dør for mangfoldighet, skriver Ali-Hanaf. 

Kommunikasjonsdirektør i Discovery, Hanne McBride, som er ansvarlig for TVNorge og Dplay, skriver i en e-post til Kampanje at de med jevne mellomrom mottar kritikk om manglende representasjon på skjermen, og at kritikken denne gangen er berettiget. 

- Oftest svarer vi at vi må bli bedre. Det har vi gjort en stund, og det begynner å låte hult. Sannheten er følgende: Vi jobber hardere enn noen gang med å røske opp i noen fastlåste strukturer som gjør at vi har sett flest mannlige, hvite profiler på skjerm hos oss. Det er ikke et forsøk på bortforklaring, når vi sier at det tar tid. Men det er en strukturell utfordring, og endring tar tid, skriver McBride. 

- Mangfold er ikke bare etnisk opprinnelse
McBride skriver også at mangfold er i fokus i hvert eneste prosjekt Discovery går inn i, men at mangfold handler om mer enn etnisk opprinnelse. 

- Det er også kjønn, alder og legning. Hvordan er deltakermiksen i et realityprogram, hvem er programlederne våre, og hva er tematikken i drama- og humorprogrammene? Paradoksalt nok er «Basic Bitch», med sine fire kvinnelige hovedrolleinnehavere, på mange måter et resultat av dette arbeidet. Og et viktig steg på veien. Likefullt er kritikken til Ali-Hanaf berettiget, skriver hun. 

Ifølge McBride gir Discovery klar beskjed til alle som lager programmer for dem om at de forventer at de har tenkt på mangfold før de kommer til dem med nye prosjekter. 

- De må velge bort noen opplagte, gode kandidater, fordi de rett og slett har feil kjønn, feil alder, feil legning eller feil farge. Det er vanskelig, og det er kontroversielt.

Hun oppfordrer både Ali-Hanaf og andre som måtte ønske det om å komme med direkte input til Discovery.

-  Enten med tips om tematikk eller navn på bra folk vi burde sjekke ut. Linja inn til de som beslutter hos oss, skal være åpen, avslutter hun.

Les også: Nå vil «alle» ha modeller med mørk hud: - Kun hvite ansikter selger ikke lenger

NRK: - Flere flerkulturelle serier i vente
Ali-Hanaf skriver også om NRK-serien «Norsk-ish», som hun mener tar opp temaer mange nordmenn med innvandrerbakgrunn kan kjenne seg igjen i, men sparer heller ikke her på kritikken:

- Det kan virke som om NRK har laget «Norsk-ish» for å få nordmenn med innvandrerbakgrunn til å være fornøyde og holde kjeft i et par år, slik at de kan gå tilbake til sin trygge hverdag hvor de lager folkekjære serier for seg og sine, skriver hun. 

NRKs dramasjef Ivar Køhn avviser overfor Kampanje at dette er grunnen til at NRK har produsert «Norsk-ish».

- Det flerkulturelle mangfoldet er noe vi har sterkt fokus på, og det gjelder ikke bare i «Norsk-ish». Vi har blant annet «16», «17», «18» og «Kongen av Gulset». Vi er bevisste på å fortelle et mangfold av historier, sier han. 

- Jobber for en økning
Køhn mener at det de siste årene har kommet en synlig økning av mennesker med flerkulturell bakgrunn foran kamera, men innrømmer at de fortsatt sliter på et område: 

- Vi jobber fortatt med å få til en økning bak kamera, det vil si i form av manusforfattere og regissører. Der ser vi at det kommer en ny generasjon nå, og det følger vi opp - men det tar tid. I den etablerte generasjonen er det lite representasjon av flerkulturelle, og det påvirker jo hvilke historier som blir fortalt, sier han

- Det er også flere serier med flerkulturell cast i vente hos NRK, uten at jeg kan røpe mer nå, legger han til.

Les også: Vil inn i «hvit» PR-bransje: - Vet at jeg må jobbe dobbelt så hardt

Kampanje har kontaktet Balqiis Omar Ali-Hanaf og forelagt svarene fra Discovery og NRK. Hun ønsket ikke å kommentere dem.