Den 5.oktober i år oppfordret statsminister Erna Solberg landets bedrifter til å arrangere julebord for sine ansatte. Samtidig understreket hun viktigheten av å opprettholde de gjeldene smittevernstiltakene. Bare tre dager senere, 8. oktober, kom byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, på banen og frarådet arrangement av julebord i hovedstaden.
 
Mandag denne uken kom regjeringen med nye smittevernstiltak for hele landet. Nå vil det ikke være tillatt å være mer enn 50 personer på firmafester.
 
- Vi reduserer antallet som du kan ha i en privat sammenkomst utenfor hjemmet fra 200 til 50. På firmafester kan man heller ikke være flere enn 50 personer, så man kan derfor ikke gli over fra å ha et seminar til å bli et julebord og fremdeles være 200. På julebordet er man maks 50, sa statsministeren på pressekonferansen.
 
Tidligere samme dag kom også Johansen med nye tiltak i Oslo. Tiltakene for hovedstaden er strammet inn ytterliggere: Det vil maks være tillatt med 20 personer på innendørs arrangementer uten fast seteplassering.
 
Stabssjef i VG, Øyvind Næss, forteller at de kontinuerlig diskuterer temaet rundt julebord på de faste møtene i VGs beredskapsgruppe.
 
- Status de siste par ukene har vært at vi i VG har sagt nei til sosiale samlinger i regi av arbeidsgiver, sier han til Kampanje.

Les mer: Byråsjefer sender ansatte hjem: - Krevende for de kreative teamene
 
- Smitteutviklingen bestemmer
Dette har i praksis betydd at de ikke har arrangert seminarer med overnatting, eller hatt større arrangementer med middag på kvelden. Næss forteller at de til enhver tid følger de smittevernråd og bestemmelser som kommer fra regjeringen og sentrale helsemyndigheter, samt fra byrådet i Oslo.
 
- Med de innstramminger som kom fra byrådsleder Raymond Johansen vil VGs praksis på området fortsette inntil videre, sier han
 
Han forteller at det uansett ikke blir store julebord i VG i år, men at de fortsatt har et lite håp om at det skal bli tillatt å arrangere julemiddag eller sammenkomster i mindre grupper.
 
- Det ser vi at staben både ønsker, trenger og fortjener, sier han.
 
I VG har de så langt diskutert julebord i mindre grupper på inntil ti personer.
 
- Kun smitteutviklingen bestemmer om det vil la seg gjøre, avslutter han.

- Skulle ønske situasjonen var annerledes
Heller ikke i Egmont-eide TV 2 vil det bli ett stort julebord for de ansatte i år:
 
- TV 2s tradisjonsrike julebord i Bergen er absolutt ett av årets høydepunkt, og noe flere av oss kommer til å savne i år. Jeg skulle ønske at situasjonen var annerledes, sier organisasjons- og kommunikasjonsdirektør i TV 2, Sarah Willand.
 
Hun beskriver året i år som «et unntaksår» på mange områder, også når det kommer til julebord.
 
- Slik smittesituasjonen er nå er det ikke aktuelt å samle store mengder TV 2-medarbeidere til et felles julebord, fortsetter Willand.
 
Ifølge Willand har TV 2 hele tiden fulgt myndighetenes retningslinjer som minimum, men har på enkelte områder lagt seg på en enda strengere linje.
 
- Vi har et viktig samfunnsoppdrag å ivareta, og verner derfor om sendekritiske funksjoner så vi kommer oss på lufta, sier hun og understreker at dette også gjelder i julebordsesongen, sier hun til Kampanje.
 
- Samtidig som vi skal ivareta samfunnsoppdraget vårt, skal vi ivareta medarbeideres helse. I mer enn syv måneder har pandemien styrt arbeidshverdagen vår. Det har vært krevende, og vi kjenner alle på behov for å møte kolleger – også i sosiale sammenhenger, fortsetter hun.
 
Med innstrammingene som kom tidligere i uken, samt pålagt hjemmekontor, mener Willand at dette blir enda viktigere. Derfor oppfordrer TV2 sine ansatte til ulike sosiale initiativ, både i og på tvers av avdelinger. Det vil være opp til hver enkelt leder å vurdere om det er forsvarlig å arrangere sosiale samlinger, som for eksempel julebord, for sin avdeling.
 
- For slike samlinger har vi valgt å sette en grense på ti personer per arrangement. Og så skal vi selvfølgelig overholde gjeldende smittevernregler i alt vi foretar oss, sier Willand.

Saken fortsetter etter bildet.

Sarah Willand TV 2 NY.jpg

Krevende: - Vi kjenner alle på behov for å møte kolleger – også i sosiale sammenhenger, sier TV 2-direktør Sarah Willand. Foto: TV 2
 
Arrangerer digitalt
Egmont Publishing har oppfordret sine ansatte til små julebord internt i avdelingene, på en restaurant eller lignende hvor man kan følge smittevernreglene. Det forteller Ann-Elise Ertesvåg, leder for HR og kommunikasjon i forlaget, i en e-post til Kampanje.
 
- Vi har bedt våre ansatte om å avvente med eventuelle bestillinger til vi ser virkningene av tiltakene. Dette betyr tidligst desember, sier Ertesvåg.
 
- Setter dere noe tak på hvor mange som kan samles til julebord?
 
- Her følger vi myndighetenes anbefalinger og påbud.
 
Også Aller Media vil styre unna felles julebord for sine ansatte. De fortsetter med digitale løsninger, som kommersiell direktør Chris Tellerås Steen skrev om i en kommentar i Kampanje tidligere i høst.
 
- Vi kommer til å arrangere en digital kick-off, forteller Tellerås Steen.

Les også: Påbud om hjemmekontor: - Bedriftene bør være restriktive