Byråsjefer sender ansatte hjem: - Krevende for de kreative teamene

Oslo-byråer rigger seg for andre runde med hjemmekontor. Det fører med seg noen utfordringer.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Da byrådsleder Raymond Johansen annonserte et påbud om hjemmekontor i Oslo fra og med torsdag klokken 12, var det mange i PR- og reklamebransjen som begynte å pakke sammen tingene sine for andre gang i år. Flere byråer har nemlig hatt betydelig aktivitet på kontorene sine etter at den første bølgen av koronatilfeller hadde lagt seg i Norge i sommer.

- Vi hadde en periode da de fleste var på hjemmekontor, så har vi mer eller mindre gått tilbake til normalen med noen restriksjoner knyttet til kollektivtrafikk. Nå går vi i stor grad tilbake til hjemmekontor-løsningen, bekrefter byråleder Herman Mueller Stormyr i We Are Live.

De bruker de neste par dagene til å rigge seg til for en ny runde med hjemmekontor. Selv om det går fint, er det helt ikke helt smertefritt for byrålederen.

- Frykter du for leveransene?

- Erfaringen fra i våres var at folk responderte veldig bra på å sitte hjemme og jobbe sammen. Det fungerte kjempebra. Så utfordringen er ikke arbeidsoppgavene, men at det er litt mindre gøy å jobbe hjemme alene. Det er mer det sosiale og miljømessige det går på.

Les mer: Skjerper koronatiltakene: - I praksis et arrangementsforbud

Sender ansatte hjem:

-Utfordringen er ikke arbeidsoppgavene, men at det er litt mindre gøy å jobbe hjemme alene, sier Herman Mueller Stormyr i We Are Live.

Opprettholder noe aktivitet på kontoret

I tillegg til et påbud om hjemmekontor, innfører byrådet i Oslo også et krav om at alle arbeidsgivere skal dokumentere at de ansatte har fått beskjed om at de skal ha hjemmekontor så langt praktisk mulig.

Reklamebyrået Pol er også blant de som nå må snu og sende folk tilbake fra kontoret.

- Den aktiviteten vi opprettholder på kontoret nå er kun den vi må opprettholde for å levere på en forsvarlig måte for kundene våre, sier byråleder Kjetil Botten Skogly til Kampanje.

Han legger ikke skjul på at det bærer med seg noen utfordringer.

- Innstrammingen treffer oss på en tid hvor vi har ekstremt mye å gjøre, og det å trekke alle umiddelbart ut av kontoret og sende alle hjem, er ekstremt krevende når man jobber i de prosessene vi gjør. Når det er sagt så følger vi myndighetenes anbefalinger og råd, og forholder oss til dem.

- Hvilke oppgaver kan dere ikke gjøre på hjemmekontor?

- Alt er mulig å få til, men det er nok mest krevende for de kreative teamene. Her jobber man i en herlig symbiose med rådgivere, prosjektledere, team og designere, og dette gjør at ting blir litt mer krevende, og du får ikke tatt den raske avsjtekken like friksjonsfritt som du gjør når alle er samlet på ett sted. Men det må vi bare forholde oss til, sier Skogly, og understeker samtidig at andre bransjer har det langt tøffere.

- Sluttproduktet vårt er kreativitet som oppstår i samspill med kunder og kolleger, det er klart at det er mer krevende å få til når folk sitter i hver sin stue. 

- Har ikke veldig lyst

Daglig leder i Zynk, Guri Størvold, forteller at de innstiller seg på hjemmekontor, men at hun avventer tolkningen av påbudet fra NHO, hvor de er medlem.

- Vi har ikke helt tatt beslutningen om hvordan vi gjør det, men det ligger i bunnen at vi følger de rådene som blir gitt fra myndighetene, om det er lokalt eller sentralt, så får vi se hvordan vi gjennomfører det i praksis.

Zynk holdt dørene stengt i to-tre måneder i vår, og har i høst hatt omtrent halvparten av de ansatte på kontoret ved behov.

- Vi har rigget om hele kontoret med to meter avstand mellom alle, ikke lov med eksterne besøk og også i kantina er det lang avstand. Vi har gjort alt vi kan for å unngå smitte, og også hatt strenge regler rundt det å reise kollektivt når det er rush. Her har folk gått, syklet og løpt til kontoret i stor grad, sier Størvold.

Selv om de stiller opp på dugnaden, er det «veldig sosiale folk» det er snakk om, ifølge byrålederen.

- Folk hos oss har ikke veldig lyst til å jobbe på hjemmekontor, det må det være lov å si, men vi forholder oss til retningslinjene som er gitt. Hvis folk av ulike grunner ikke kan jobbe hjemme, for eksempel at de ikke har god nok dekning til å kjøre Zoom-møter eller har vanskelige arbeidsforhold, så må de få lov å være på kontoret.

Kampanje har vært i kontakt med NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter, Abelia, og venter på svar fra dem på hvordan de tolker påbudet.

Til E24 sier kommunikasjonssjef Hanne Gjørtz ved byrådslederens kontor at påbudet skal tolkes strengt.

– Det er ikke grunn god nok at hjemmekontor er upraktisk, terskelen går der hjemmekontor ikke er praktisk mulig, svarer Gjørtz.

Sender ansatte hjem:

Zynk-sjef Guri Størvold gleder seg ikke til en ny runde hjemmekontor: - Folk hos oss har ikke veldig lyst til å jobbe på hjemmekontor, det må det være lov å si.

Byråsjefer sender ansatte hjem: - Krevende for de kreative teamene