Saken er oppdatert med kommentarer fra daglig leder Jens Nesse i eventbyrået All-In.

Mandag ettermiddag ble det innført nye koronatiltak i Oslo og nye anbefalinger nasjonalt fra regjeringen. Byrådsleder Raymond Johansen opplyste på en pressekonferanse at det vil innføres påbud om munnbind på offentlige steder innedørs når en avstand på én meter ikke kan holdes. Samtidig ble det oppfordret til å ha sosial kontakt med maksimalt ti personer i løpet av en uke utenom arbeidstiden og anbefalingen om hjemmekontor ble skjerpet.

Det kom også ytterligere innstramminger for en hardt rammet eventbransje. Fra 29. oktober vil antall deltakere på innendørs arrangementer uten fast seteplassering settes ned fra 50 til 20 personer.

Janette Haukland, lederen av Sponsor- og Eventforeningen, sier de nye tiltakene påvirker bransjen negativt, både fysisk og mentalt.

- Det påvirker mer den mentale frykten på å holde arrangementer. Den påvirker også den fysiske med så strenge regler, men det vi er mest bekymret for i bransjen er at det tar enda lenger tid før det kommer bestillinger på fysiske tilstelninger, sier Haukland til Kampanje.

Haukland sier næringslivet blir mer bekymret noe som fører til at det sitter lengre inne for dem å bestille oppdrag selv fra fra proffe arrangører.

- Det nører jo oppunder frykten om at noen i bedriften skal bli smittet. Ingen vil fronte i media at noen ble smittet på sitt arrangement, sier Haukland.

- Frykt for å booke
Haukland sier deres bransje har hatt 80 til 90 prosent omsetningssvikt. 

- Så vi skulle helst sett at alt åpnet igjen, at vi kunne ha over 200 personer samlet uten å masse strenge tiltak, men det er viktigere for oss at dette går over så fort som mulig. Vi vil aldri utfordre smittevernreglene, sier Haukland.

- Men dette skaper mer frykt for å booke noe som helst, uavhengig av hvor stort eller lite det er, og det er det vi ser på som problematisk. Det er en frykt i markedet for å ha arrangementer, så det bookes ikke, fortsetter hun.

Byråledsleder Johansen sa under pressekonferansen at bransjene som lider mest av tiltakene må kompenseres på en god måte. «Ordningene er ikke gode nok nå», sa byrådslederen.

- Jeg vet han hovedsakelig snakker om serveringssteder, dette er arrangement-, messe- og eventbransjens store problem, for vi faller litt utenom alle ordninger, selv om vi er en av de mest utsatte bransjene med en omsetningssvikt fra 12. mars på 80-90 prosent, påpeker Haukland.

Saken fortsetter etter bilde.

- Drastisk:

- Dette er ganske drastisk, men bransjen vil jo ha tiltak som gjør at smitten elimineres, så en kan komme tilbake til en slags normalitet, selv om det tar lang tid, sier Janette Haukland.

- Nye nasjonale regler
Klokken 16.00 la regjeringen frem nye nasjonale tiltak for å redusere koronasmitten. Statsminister Erna Solberg, barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad og kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby var til stede for å fortelle om de nye tiltakene som vil vare frem til tidlig desember.

Erna Solberg sa at de reduserer antall personer i private sammenkomster utenfor hjemmet fra 200 til 50. På firmafester kan man heller ikke være mer enn 50 personer fortsatte Solberg.

- På julebordet skal man maks være femti, sa Solberg.

Jens Nesse, daglig leder i eventbyrået All-In, sier de nye reglene i praksis betyr forbud.

- I praksis sier de egentlig at det er arrangementsforbud. Kundene våre, næringslivet, følger oppfordringene som kommer. Når det har vært lov med 200, sier næringslivet toppen 50, for det er godt innenfor regelverket. Når de nå strammer inn regelverket ytterligere, så betyr det at det vil bli veldig få næringslivsarrangement som vil bli holdt på denne siden av jul, sier Nesse til Kampanje.

- Klamrer oss til et siste håp
- Til dags dato så har ikke eventbyråene fått noen form for støtte basert på inntektsbortfallet siste året. Det har kun være snakk om deler av utvalgte faste kostnader, fastsatt av staten. Så vi håper nå at Nybø og hennes medpolitikere, ser sitt snitt til å gi oss muligheten til å søke støtte basert på all business som har forsvunnet, sier Nesse.

Han sier det er kritisk for flere eventbyråers sjanse for å overleve året.

- Det er viktig å påpeke at det er myndighetsbestemte regler som gjør at vi ikke kan utøve yrket vårt. Vi klamrer oss til et siste håp at den annonserte ordningen for publikumsåpne arrangement vil endres til å også gjelde lukkede arrangement for næringslivet. Dette vil være den siste muligheten for svært mange eventbyråer for å kunne overleve 2020, sier Nesse.

 

- Siste mulighet:

Jens Nesse, daglig leder i eventbyrået All-In, håper ordningen for publikumsåpne arrangement endres til også å gjelde lukkede arrangement for næringslivet. - Siste muligheten for mange eventbyråer for å kunne overleve 2020, sier han.