Saken blir oppdatert.

VG er igjen landets mest leste nyhetsmedium når Mediebedriftenes landsforening (MBL) legger frem ferske leser- og opplagstall onsdag morgen. Tallene fra Kantars Forbruker & Media-undersøkelse viser at VG har en daglig dekning på 2,066 millioner lesere. Det er en vekst på åtte prosent fra årets første undersøkelse.

Tallene viser faktisk at VG drar fra konkurrentene i kampen om de digitale leserne, som ikke har blitt noe mindre het under koronakrisen. VG har daglig 1,972 millioner lesere på digitale flater, opp ni prosent fra i januar.

Det er ansvarlig redaktør og administrerende direktør Gard Steiro i VG godt fornøyd med.

- Vi har befestet posisjonen som landets klart største nettsted. Da året begynte fikk også vi en effekt av korona som vi ser vedvarer, og det tror jeg har flere årsaker. Vi er veldig stolt av VGs dekning av utbruddet og konsekvensene. Det tror jeg har gitt en effekt. Vi har styrket posisjonen vår og vi ser i tallene og i veldig mange interne målinger at både bruken av VG og tilliten til oss øker, sier han til Kampanje.

Landets nest største mediehus, NRK, har til sammenligning 1,329 lesere, som alle er på digitale flater. Avstanden mellom de to har økt fra 350.000 til 650.000 lesere daglig i løpet av året.

- Alle har opplevd vekst gjennom koronadekningen og VG har en kjempesterk posisjon og er viktige for mange, sier digitalsjef Hildegunn Soldal i NRK til Kampanje.

Hun er også fornøyd med NRKs digitalutvikling.

- Vi ser en veldig positiv utvikling, både i bruk og at folk kommer til oss oftere. Det er vi veldig fornøyd med, og så jobber vi med å bli enda bedre. For NRKs del er styrken vår at vi er på flere kanaler, både TV og radio og nett. Det har ført til vekst og at NRK som helhet har vært viktig for publikum.

Dagbladet inntar tredjeplassen med 1,192 millioner daglige lesere, hvor 1,120 befinner seg på digitale flater.

Les også: Koronasmell for kvinnebladet - har mistet 370.000 lesere 

Tror flere nordmenn setter pris på mediene
Åtte av ti nordmenn bruker daglig innhold fra norske aviser på tvers av papir og digitale flater. Den daglige digitale dekningen er på 68 prosent, hvorav seks av ti daglig benytter mobilen, tre av ti bruker PC og én av ti benytter nettbrett for å få tilgang til innhold fra norske nettaviser. 

- Hva har koronakrisen gjort med nyhetskonsumet?

- Dette har jeg ikke tall på, men mitt inntrykk er at flere nordmenn har forstått verdien av redaktørstyrte medier. Dette har egentlig vært en form for revansje for faktabasert og grundig nyhetsformidling. Når en krise som denne oppstår er behovet for god journalistikk enda større enn i normale dager, og det har mange nordmenn oppdaget, sier Steiro.

Kraftig fall i papirlesingen
Samtidig går lesingen av avisenes papirutgaver kraftigere tilbake enn det vi har sett de tre siste årene. Samlet sett er det en tilbakegang på 11 prosent for perioden.

For VGs del faller papiravisen med 11,2 prosent.

- Har koronakrisen fremskyndet papiravisens død?

- Nei, det tror jeg ikke den har gjort. I fasen da tiltakene var strengest, falt papiravisen mer enn vi hadde forventet da året begynte. Det skyldes at folk holdt seg inne og ikke var i butikk. Men vi ser at tilstanden ble normalisert utover sommeren og nå er vi tilbake i samme bane som tidligere. Jeg tror ikke epidemien får en stor innvirkning på dette, sier VG-redaktør Gard Steiro.

Her er landets ti største nyhetsmedier i lesertall (papir og digitalt):

VG 2.066.000
NRK 1.329.000
Dagbladet 1.192.000
TV 2 870.000
Aftenposten 642.000
Nettavisen 496.000
E24 432.000
ABC Nyheter 286.000
Dagens Næringsliv 278.000

Adresseavisen

252.000

Se alle lesertallene her!

Milepæl for digitalopplaget
Totalopplaget for norske aviser var i første halvår på 2,36 millioner. Det er en vekst på 0,7 prosent sammenlignet med andre halvår 2019. Den positive utviklingen skyldes først og fremst en vekst i det digitale opplaget.

I første halvår 2020 passerer norske medier over én million rene digitalabonnement. Det heldigitale opplaget øker med seks prosent, mens det rene papiropplaget i samme periode går ned med 14 prosent.

- Koronapandemien akselererer det digitale skiftet. Den digitale opplagsveksten fortsetter, og første halvår 2020 passerer vi en milepæl med over én million rene digitalabonnement. Samtidig ser vi at papirkonsumet faller kraftigere enn tidligere, sier Randi S. Øgrey adm. dir i MBL.

VG+, Dagbladet Pluss og Aftenposten er titlene som kan vise til størst opplagsvekst i første halvår.

VGs digitalavis har et opplag på 210.515, opp 7.415 fra andre halvår i fjor. VG+ jager Aftenposten som har et totalopplag på 251.649, opp 3.809 på et halvår.

Dagbladet Pluss har et totalopplag på 77.843 (+ 6.239).

- Det er bra at opplaget fortsetter å øke i en krevende tid for mediehusene. Det jobbes intensivt i redaksjoner og utviklingsavdelinger for å tilby journalistikk av høy kvalitet, og et spekter av tjenester for nye abonnenter og lojale brukere av mediehusenes innhold, sier Øgrey.

Her er landets største aviser målt i opplag:

Aftenposten 251 649  
VG+ 210.515
Bergens Tidende 82.566
Dagbladet Pluss 77.843
Adresseavisen 71.910
Stavanger Aftenblad 63.337
VG 57.847
Fædrelandsvennen 37.796
Klassekampen 31.648
Romerikes Blad 31.260

Se alle opplagstallene her!