«Hver fjerde nordmann synes 50 flyktninger er for mange å hente hjem til Norge fra Moria-leiren. Hva mener du?», stod det i et Facebook-innlegg TV 2 Nyhetene delte på Facebook rundt 21.00 i går kveld. 

Teksten ble delt sammen med saken «Dette synes nordmenn om å hente 50 Moria-flyktninger».

Etter to timer hadde innlegget blitt kommentert over 1000 ganger. Blant kommentarene var innlegg som beskyldte flyktningene for å selv tenne på flyktningeleiren, fordi de ville ha asyl i Norge som «belønning», samt innlegg med langt verre ordlyd. 

TV 2s nyhetsredaktør Karianne Solbrække bekrefter til Kampanje at de så seg nødt til å slette innlegget, etter det hun kaller «hetsende» kommentarer av flyktningene.

- Det ble for omfattende for oss å moderere, sier hun.

- Kan man stille et slikt spørsmål på Facebook uten å forvente å få «grumsete» kommentarer tilbake?

- Det er et godt spørsmål. Vi har jo alltid et håp om at vi kan ha konstruktive diskusjoner på Facebook. Saken handler om en Gallup-undersøkelse som ble tatt i går kveld, som vi presenterte på nett og i 21-nyhetene på TV. Det er jo faktiske tall som vi lager sak på, for å dekke nordmenns holdninger til dette spørsmålet. Vi så at det ble såpass mye hets at vi var nødt til å fjerne innlegget. Det skjer fra tid til annen, ikke bare når det gjelder asyl og innvandring, sier Solbrække. 

Legger ut få saker om innvandring
- Kunne man løst dette på en annen måte – her spør dere jo hva folk synes? 

- Man kan jo alltid løse ting på forskjellige måter. Jeg tror ikke det var feil av oss å stille spørsmålet, for vi ønsker oss engasjement og debatt i kommentarfeltene våre. Å bare dele saken uten å ha en inngang på Facebook-posten, det tror jeg ikke hadde gjort den store forskjellen. Det er noe som engasjerer uansett, sier Solbrække og legger til:

- Jobben vår er å følge med i kommentarfeltene og moderere, og legge til rette for en best mulig saklig debatt . Etter hvert så vi at dette ble vanskelig.

Solbrække sier at de må følge ekstra godt med på saker som omhandler innvandring, integrering og asyl. 

- Det er en del temaer som er ekstra krevende når det gjelder moderering, og innvandring er et av dem. Det samme gjelder tematikk rundt dyr og spesielt dyrevelferd, så vi vet hvilke temaer som kan være krevende. Når det gjelder innvandring, så legger vi nok ut færre saker på Facebook enn det vi kunne gjort, fordi det kan være vanskelig.

Les også: Kun Dagbladet har omtalt «drapet som ryster Danmark»: - Oppsiktsvekkende

- Synd at vi ikke lykkes, men skal ikke slutte
- Hvor går grensen når dere velger å slette et innlegg – handler det om grovheten i kommentarene, eller mengden?

- Mengden, for vi modererer og fjerner underveis, og oppfordrer til en saklig tone. I dette innlegget passerte vi 1000 kommentarer, og da var vi på et nivå der desken hos oss fikk kapasitetsproblemer. Dette er noe vi må vurdere underveis, i det øyeblikket vi ser at det blir for omfattende.

Solbrække sier at hun synes det var riktig å legge ut innlegget.

- Vi oppfordrer til diskusjon og debatt. Det er jo en ren nyhetssak basert på en faktisk måling. Jeg mener at vi må kunne ta en sånn debatt i tilknytning til denne saken, men jobben vår er jo å følge med og å moderere, og når det ikke er mulig, så må vi fjerne den. Det kan ikke være sånn at vi gir opp forsøket på en god offentlig samtale, også om dette temaet, sier hun. 

Videre sier Solbrække at «det verste som kan skje» er at TV 2 ikke tar  «slike debatter». 

- Da flyttes de inn i lukkede rom og ekkogrammere. Vi må jevnlig forsøke å ta disse debattene, og modere og følge med. Vi har et håp om at det er mulig å føre en sivilisert debatt rundt dette. Det er synd at det ikke lykkes, men det betyr ikke at vi skal slutte med det, avslutter Solbrække. 

Les også: NRK i klagestorm etter id-sending: - Propaganda for islam